Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φλώρα Πέτση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το beach party είναι στα Μάλια. Θα είμαι εκεί την Παρασκευή». Με αυτές τις λιγοστές λέξεις, ο 19χρονος Litchmore Myles μοιράστηκε με τους φίλους του – μέσω twitter – τoν ενθουσιασμό του για το ότι σε λίγες μόνο μέρες θα έκανε το ταξίδι στην Κρήτη, χωρίς να μπορεί καν να διανοηθεί το ότι ένα ταξίδι που με τόση λαχτάρα περίμενε θα μπορούσε να αφήσει τόσο βαθιές χαρακιές σε δύο ζωές.

Σ’ εκείνη που χάθηκε, του Sterling, και στη δική του, που τώρα θα κληθεί να αντέξει το βάρος δύο ποινών, εκείνης που θα του επιβληθεί από κάποιο δικαστήριο και της άλλης, της συνειδητοποίησης ότι σε μια τόσο μικρή ηλικία, χωρίς κάποιο λόγο, αφαίρεσε μια ανθρώπινη ζωή, με τη δεύτερη να αποδειχθεί ίσως πολύ χειρότερη…

Ο Litchmore Myles μέχρι στιγμής δεν έχει ομολογήσει την ενοχή του, αυτό ωστόσο στην περίπτωσή του δείχνει ως κάτι απλώς διαδικαστικό, καθώς οι αυτόπτες μάρτυρες δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για την ελάχιστη ελπίδα νομικών ελιγμών κατά την ακροαματική διαδικασία. Και αυτό που είδαν οι αυτόπτες μάρτυρες είναι πως τα ξημερώματα της Τρίτης, 23 Ιουλίου 2013, ο 19χρονος Litchmore Myles, σε μια συμπλοκή, κατάφερε χτυπήματα με μαχαίρι κουζίνας στον συνομήλικο και συμπατριώτη του Tyrell Matthews-Burton που λίγο αργότερα αποδείχθηκε πως δεν ήταν τίποτε λιγότερο από θανατηφόρα.    

Το τραγικό θύμαΟ καβγάς ξεκίνησε «από το τίποτα», όπως συνήθως συμβαίνει, η κατάληξή του ωστόσο ήταν τραγική, όπως… επίσης συνήθως συμβαίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι και αυτήν τη στιγμή, ο Litchmore Myles παραδέχεται ότι συμμετείχε στη συμπλοκή, αρνείται ωστόσο πως ήταν αυτός που κάρφωσε το μαχαίρι στο σώμα του «Sterling», που υπό άλλες συνθήκες και συγκυρίες ίσως θα μπορούσε να είναι και ο αδελφικός του φίλος.

Τα στοιχεία, φυσικά, τον διαψεύδουν. Το στιλέτο και τα ματωμένα ρούχα που βρέθηκαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε τώρα θα «μαρτυρήσουν» τις δικές του πράξεις και θα ματώσουν τη δική του ζωή.

Η καριέρα στο μόντελινγκ

Το «βιογραφικό» του δράστη ίσως να μπορούσε να δώσει την εικόνα ενός ατόμου όχι απλώς μορφωμένου αλλά και συγκροτημένου, καθώς περιλαμβάνει οικονομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του 
Νόρθαμπτον. H ωραία του όμως συνολική εμφάνιση του επέτρεπε να ασχολείται και με τον χώρο της μόδας, κάτι που, σε συνδυασμό με την ακαδημαϊκή του παιδεία, δεν συνθέτει μια προσωπικότητα που θα αντιδρούσε με έναν τέτοιο τρόπο. 


Οι διαδικαστικές εξελίξεις μετά το έγκλημα

Ενώπιον του εισαγγελέα Ηρακλείου oδηγήθηκε ο 19χρονος Βρετανός που φέρεται ως ο δράστης της δολοφονίας του συνομήλικου και ομοεθνούς του Tyrell Μatthews Burton στα Μάλια.

Πριν από λίγο μετήχθησαν στα δικαστήρια και οι υπόλοιποι Βρετανοί που συμμετείχαν στη συμπλοκή.



Το χρονικό του αιματηρού συμβάντος

Εκτενή ρεπορτάζ αφιερώνουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία για τη δολοφονία του Tyrell Matthews-Burton ή αλλιώς του «μικρού gentleman», όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν οι γείτονές του, ενώ συγγενείς, φίλοι, αλλά και η τοπική κοινωνία έχουν μείνει άφωνοι από το γεγονός.

Ο τόπος του εγκλήματοςΟ 19χρονος Tyrell έπεφτε νεκρός τα ξημερώματα της Τρίτης από μια μαχαιριά, έπειτα από συμπλοκή μεταξύ 30 περίπου Βρετανών τουριστών έξω από γνωστό κλαμπ στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Ύστερα από αστυνομική έρευνα, συνελήφθη ένας συνομήλικος του Βρετανού στα Μάλια Χερσονήσου, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως ο δράστης του θανάσιμου τραυματισμού του 19χρονου ομοεθνή του, κατά τη διάρκεια συμπλοκής.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι τη στιγμή που οι μάρτυρες υποδεικνύουν τον 19χρονο ως τον δράστη της φονικής επίθεσης, εκείνος φέρεται -σύμφωνα μεΤα περιπολικά έξω από το club αστυνομικές πηγές των ΤΑΕ- να αρνείται ότι ήταν αυτός που με το κουζινομάχαιρο αφαίρεσε τη ζωή του συμπατριώτη του.

Ωστόσο, ο συλληφθείς παραδέχεται τη συμμετοχή του στον καβγά, ο οποίος ξεκίνησε ξαφνικά από μία… μικροπαρεξήγηση σε κατάσταση μέθης.

«Βρίσκεται σε παραλήρημα. Είναι σοκαρισμένος για τον θάνατο του 19χρονου. Ωστόσο, δεν ομολογεί την πράξη του» αναφέρουν αστυνομικές πηγές στο zougla.gr.

Το σημείο της συμπλοκής

Αστυνομικές δυνάμεις κατά τις έρευνες στον κεντρικό δρόμο των Μαλίων

Τα μηνύματα των φίλων του στο Twitter

Φωτογραφία με τους φίλους του:

(Τρίτος από αριστερά ο άτυχος Βρετανός)

Tι γράφει ο βρετανικός Τύπος:

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση του φόνου του νεαρού Βρετανού στα Μάλια Ηρακλείου.

Το βρετανικό δίκτυο BBC μετέδωσε την είδηση με ανάρτηση που φέρει τον τίτλο «Βρετανός μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στην Κρήτη».

Η βρετανική «Daily Mail» αναμετέδωσε την είδηση λέγοντας ότι τα Μάλια αποτελούν έναν εξαιρετικά δημοφιλή προορισμό για τους Βρετανούς τουρίστες. Ο «Independent» και ο «Guardian» παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και το απόγευμα της Τρίτης ανέφεραν ότι συνελήφθησαν δεκάδες Βρετανοί για το φονικό.


(«Βρετανός μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου» είναι ο τίτλος της «Daily Mail»)


(«Σύλληψη Βρετανού τουρίστα έπειτα από θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι στην Κρήτη» αναφέρει το δημοσίευμα του «Guardian»)


(Το άρθρο της βρετανικής «telegraph» όπου αναφέρεται πως η δολοφονία σημειώθηκε κατά τη διάρκεια καβγά σε μπαρ)


(Τουλάχιστον 30 Βρετανοί εμπλέκονται στην υπόθεση σύμφωνα με το «Skynews»)

Στον βρόντο οι οδηγίες του Foreign Office

Από ό,τι φαίνεται, οι Βρετανοί τουρίστες δεν δημιουργούν προβλήματα μόνο στα ελληνικά νησιά αλλά και σε άλλες χώρες, γι’ αυτό και το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε οδηγία για τη συνετή συμπεριφορά τους. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στην «Daily Mail», ένας Βρετανός τουρίστας συλλαμβάνεται κάθε δύο ώρες στον τόπο που κάνει τις διακοπές του, τον οποίο έχει επισκεφθεί με βασικά κριτήρια τον ήλιο και τα φθηνά ποτά.

Για αυτόν τον λόγο η βρετανική κυβέρνηση έφτιαξε έναν χάρτη με τα μέρη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, όπου οι Βρετανοί είναι πιθανόν να εμπλακούν σε καβγάδες και άλλες άνομες πράξεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ρισκάρουν «να πετάξουν χρόνια από τη ζωή τους σε κάποια ξένη φυλακή.

Τον προηγούμενο χρόνο περισσότεροι από 5.400 Βρετανοί συνελήφθησαν στο εξωτερικό, εκ των οποίων 653 για αδικήματα που σχετίζονται με χρήση και κατοχή ναρκωτικών. Επίσης, σύμφωνα πάντα με το Foreing Office, πολλοί Βρετανοί δεν σέβονται «τοπικούς νόμους και έθιμα» όταν επισκέπτονται χώρες όπως η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ακόμη στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το αλκοόλ αποτελεί «σημαντικό παράγοντα» συλλήψεων στις Βαλεαρίδες Νήσους, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Περισσότεροι από 19.200 Βρετανοί, την περίοδο 2012-2013, χρειάστηκαν επείγουσα βοήθεια από τις πρεσβείες τους σε όλο τον κόσμο. Από αυτούς 3.600 κατέληξαν στο νοσοκομείο, ενώ σημειώθηκε δραματική αύξηση στον αριθμό των Βρετανών που έπεσαν θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης σε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης