Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα εξοργιστικό περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια δρομολογίου λεωφορείου του ΚΤΕΛ Αχαΐας, με πρωταγωνιστή ασυνείδητο οδηγό, ο οποίος εγκατέλειψε στο έλεος του Θεού έναν επιβάτη που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Παπαστεργίου στην καταγγελία που υπέβαλε στον Συνήγορο του Πολίτη, «στις 10/11/2013 κατά την επιστροφή μου από Πάτρα προς Αθήνα, όπου είχα παραβρεθεί (μαζί με τέσσερις συνασθενείς μου) σε ημερίδα του συλλόγου για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, συνέβη ένα περιστατικό που θα ήθελα να το καταγγείλω προς γνώση και συμμόρφωση για να μην πέσουν άλλοι άνθρωποι θύματα του “καφρισμού” και οχαδερφισμού κάποιων αναίσθητων υποτίθεται επαγγελματιών!

»Επιβιβαστήκαμε στο δρομολόγιο των 17.30 από Πάτρα προς Αθήνα σε διώροφο λεωφορείο (με αριθμό πινακίδας ΑΧΡ 8550 και αριθμό λεωφορείου 143), όπου είχαν δοθεί οι θέσεις ΑμεΑ σε μη ΑμεΑ ανθρώπους και μας έβαλαν στον επάνω όροφο. Στη διαδρομή ένιωσα την επιτακτική ανάγκη για ούρηση, καθότι αντιμετωπίζουμε, μέσα σε όλα, και ένα τεράστιο ουροκυστικό πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

» Κατέβηκα στον οδηγό με τη βοήθεια του συνοδού μου και φίλου μου, γιατί μόνος μου ήταν αδύνατον λόγω κινητικών προβλημάτων. Και όταν ζητήσαμε να μας ξεκλειδωθεί η τουαλέτα, μας είπε ότι δεν λειτουργεί (σε κανένα λεωφορείο και ποτέ δεν λειτουργούν οι τουαλέτες), του είπαμε τότε να κάνει στάση και η απάντησή του ήταν: “Εσείς τα ΑμεΑ να μην ταξιδεύετε με το εξπρές δρομολόγιο”. 

» Όταν σταμάτησε κάποια στιγμή και ενώ βγήκα έξω και πήγα πίσω από το λεωφορείο 3-4 μέτρα για να κάνω την ανάγκη μου, έπειτα από 3 λεπτά το λεωφορείο έφυγε και έμεινα στον δρόμο. Ύστερα από φασαρία που έκαναν οι φίλοι μου και συνασθενείς μου, αλλά και οι επιβάτες, είπε ότι δεν κατάλαβε ότι άφησε έναν άνθρωπο πίσω και επικοινώνησαν με το ΚΤΕΛ Πατρών, έτσι ώστε να έρθει το επόμενο λεωφορείο και να με πάρει μαζί του στην Αθήνα. 

» Απαράδεκτο ότι έμεινε ένας άνθρωπος στην εθνική οδό από αναισθησία κάποιου οδηγού, απαράδεκτο ότι οι τουαλέτες δεν λειτουργούν ποτέ και είναι απλώς για διακοσμητικό χαρακτήρα, απαράδεκτο ότι οι θέσεις ΑμεΑ δίνονται πρώτες και σε ανθρώπους που δεν είναι ΑμεΑ. Ελπίζω μετά τη γραπτή καταγγελία να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα».

Ακούστε πώς περιγράφει ο Δημήτρης Παπαστεργίου την ντροπιαστική για τους υπευθύνους περιπέτειά του:

«Δεν ζητάω χρήματα, το μόνο που ζητάω είναι: λειτουργία των WC σε όλα τα λεωφορεία εάν και εφόσον υπάρχουν, οι θέσεις των ΑμεΑ να μη δίνονται σε ανθρώπους ΜΗ ΑμεΑ, παρά μόνο 20 λεπτά πριν από την αναχώρηση του οχήματος, και μια δημόσια συγγνώμη από τα ΚΤΕΛ Αχαΐας και τον οδηγό» τονίζει.

Παρά τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί όμως και τη «συμπάθεια» που είχε από τον υπεύθυνο των ΚΤΕΛ Αχαΐας για το περιστατικό, καθώς και τις διαβεβαιώσεις ότι ο οδηγός θα απολογηθεί για την πράξη του, έπειτα από επτά μήνες δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Ο Συνήγορος του Πολίτη τον παρέπεμψε με τη σειρά του στον… Συνήγορο του Καταναλωτή, καθώς τα ΚΤΕΛ υπάγονται στο ιδιωτικό δίκαιο.

Έγγραφη διαμαρτυρία για το περιστατικό έχει υποβάλει και το σωματείο «Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δ. Ελλάδας»: 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης