Ρεπορτάζ: Φίλιππος Καραμέτος-Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι γνωρίζουν κι όμως σιωπούν. Κάποιοι, στην προσπάθειά τους να γνωστοποιήσουν τις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης που επικρατούν στο κέντρο μεταναστών της Κορίνθου, αντιμετώπισαν κλειστές πόρτες.

Οι καταγγελίες είναι πολλές όπως και τα έγγραφα ενημέρωσης προς τους αρμόδιους φορείς, τα οποία -ως φαίνεται- παρέμειναν… αδιάβαστα, με αποτέλεσμα να εγείρονται ζητήματα νομιμότητας της χρήσης του χώρου για φιλοξενία ανθρώπων.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν οι μετανάστες στο συγκεκριμένο κέντρο μόνο ως τριτοκοσμικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και μάλιστα η επιβεβαίωση των καταγγελιών έρχεται από τους ίδιους τους φρουρούς και όχι από κάποια οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στοιβαγμένοι σε μία τρύπα

Αντιμέτωποι με τις… καιρικές συνθήκες βρίσκονται καθημερινά οι περίπου 400 κρατούμενοι, καθώς τα κτήρια των εγκαταστάσεων είναι πεπαλαιωμένα και δεν διαθέτουν ούτε τις στοιχειώδεις υποδομές, όπως παράθυρα και πόρτες.

Παράλληλα, βασικά αγαθά και υλικά, όπως νερό, πετσέτες, σεντόνια, κουβέρτες, είναι δυσεύρετα, αφού αφενός δεν υπάρχει παροχή ύδρευσης στον χώρο του στρατοπέδου του 6ου Συντάγματος Πεζικού (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) και αφετέρου δεν έχει ληφθεί μέριμνα για την αντικατάσταση των προαναφερόμενων υλικών που τους χορηγήθηκαν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, υπάρχουν πολλά τζάμια σπασμένα, τα οποία χρήζουν άμεσης αντικατάστασης, και δεν διατίθεται θέρμανση στα κτήρια όπου φιλοξενούνται… άνθρωποι.

Φύλαξη με… φακούς

Ενδεικτικό της κατάστασης-μπαχάλου που επικρατεί στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης είναι το γεγονός ότι η περίφραξή του είναι ανύπαρκτη, καθώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να διαφύγει ή να εισέλθει παράνομα σε αυτό, αφού δεν ξεπερνά σε ύψος το 1,5 μέτρο. Οι θάλαμοι κράτησης δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, διότι τα παράθυρα δεν διαθέτουν ασφάλειες και δεν υπάρχουν κιγκλιδώματα.

Όσον αφορά στους θαλάμους, εντός αυτών υπάρχουν αντικείμενα τα οποία εύκολα μπορούν να αφαιρεθούν και να μετατραπούν σε αυτοσχέδια όπλα, όπως εξωτερικά καλώδια, τζάμια, καθρέφτες, λαμπτήρες και άλλα…

Υπάλληλοι και μετανάστες που διαβιούν στο εν λόγω κέντρο λειτουργούν ως… τυφλοπόντικες, καθώς ο φωτισμός είναι περιορισμένος, με αποτέλεσμα τη δύσκολη επιτήρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα σε χώρους περιμετρικά του πρώην στρατοπέδου.

Κίνδυνοι για την υγεία

Τέλος, οι κανόνες υγιεινής φαντάζουν ως όνειρο θερινής νυχτός, διότι υπάρχει παντελής έλλειψη ιατρικού υλικού, όπως γάντια, μάσκες. Η παραμονή των μεταναστών ενέχει κινδύνους μετάδοσης επικίνδυνων μολυσματικών και μεταδοτικών ασθενειών, τόσο στους ίδιους όσο και στους αστυνομικούς που εκτελούν υπηρεσία στον χώρο.

«Όμηροι» της αδιαφορίας

Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του κέντρου ακούστηκαν παράπονα, αλλά οι οχλήσεις προς την κεντρική διοίκηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έπεσαν στο κενό. Η αστυνομική δύναμη, μολονότι αρχικά ήταν ενισχυμένη, συνεχώς μειώνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελλιπή φύλαξη των κρατουμένων.

Η αποδυνάμωση όλων των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας καθώς επίσης και όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι καθολική, σε σημείο που να μην μπορεί να βγει περιπολικό στους τομείς της αρμοδιότητας και η κλήση βοήθειας από τους πολίτες να μη δύναται να εκτελεστεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης