Την αγωγή κατά της απόφασης της ΔΕΥΑΞ να τους εντάξει στο ενιαίο μισθολόγιο και να προχωρήσει σε μείωση των μηνιαίων αποδοχών τους κέρδισαν σε πρώτο βαθμό οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης, διεκδικώντας πλέον την επιστροφή μισθών ύψους 1 εκατ. ευρώ, μαζί με τις προσαυξήσεις και τους τόκους.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης το μεσημέρι της Παρασκευής οι 104 εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ξάνθης είχαν καταθέσει αγωγή και ζητούσαν να μην ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο όπως τους είχε εντάξει η επιχείρηση. Οι ίδιοι ισχυρίζονταν ότι οι μισθολογικές τους παροχές θα έπρεπε να εξαιρεθούν από τις περαιτέρω μειώσεις λόγω της φύσεως του επαγγέλματός τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το δικαστήριο τους δικαίωσε και επιδίκασε τη μισθολογική τους διαφορά με την υπ. αριθμ. 87/2013 απόφαση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, ενώ παράλληλα όπως ανέφερε ο κ. Μανόλης Τσέπελης ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΞ κ. Στέργιος Γιαλόγλου προχώρησε εν αγνοία του Δ.Σ. σε άσκηση Εφέσεως κατά της συγκεκριμένης απόφασης.

Το θέμα ήρθε εκτός ημερησίας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του κ. Θανάση Ξυνίδη, ο οποίος ζήτησε από το σώμα να αποφανθεί για το εάν θα πρέπει η ΔΕΥΑΞ να προχωρήσει ή όχι σε συμβιβασμό με τους εργαζόμενους, ενώ για τη συζήτηση του επειδή υπήρξαν αντιδράσεις πραγματοποιήθηκε ονομαστική ψηφοφορία. Μάλιστα όταν αποφασίστηκε εν τέλει να συζητηθεί, ο Δήμαρχος Ξάνθης, που έφερε ενστάσεις λέγοντας πως πρέπει μια τέτοια συζήτηση να γίνει μετά τις εκλογές, αποχώρησε από την αίθουσα λέγοντας μάλιστα «όταν ολοκληρωθεί αυτό το θέμα φωνάξτε με». Το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει για το εάν θα πρέπει η ΔΕΥΑΞ να αποσύρει την Έφεσή της και να βρεθεί συμβιβασμός με τους εργαζόμενους.

«Η ΔΕΥΑΞ είναι υπερχρεωμένη και θα επιβαρυνθεί με ένα ποσό της τάξεως του 1 εκατομμυρίου, άρα ο Δήμος της Ξάνθης θα κληθεί να πληρώσει αυτό το ποσό. Κάναμε αντιδικία χωρίς να ερωτηθεί ποτέ το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ. Το δικαστήριο ξεκίνησε το 2012, βγαίνει η απόφαση Απρίλιο του 2013, από τότε συνομιλεί ο κ. Πρόεδρος για το εάν θα γίνουν δεκτά ή όχι τα αιτήματα των εργαζομένων και εμείς δεν ξέρουμε τίποτα» ανέφερε ο κ. Θανάσης Ξυνίδης, κάνοντας λόγο για πολιτικά παιχνίδια και υποσχέσεις από «υποψήφιους Δημάρχους» που έταξαν πως το θέμα θα λυθεί και θα επιτευχθεί συμβιβασμός και για αυτό η εν λόγω συζήτηση τίθεται στην προεκλογική περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ προγραμμάτισε το μεσημέρι της Παρασκευής σύγκλιση του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης ώστε να αποφασιστεί το εάν θα πρέπει να ανακληθεί ή όχι η Έφεση κατά της πρωτόδικης δικαίωσης των εργαζομένων.

Οι τόνοι δεν άργησαν να ανέβουν και τα αίματα άναψαν με την αντιπολίτευση, που φάνηκε να ξυπνά από ένα λήθαργο μηνών, να επιτεθείτε ευθέως στον κ. Τσέπελη κατηγορώντας τον πως λόγο των δικών του αποφάσεων και ενεργειών ο Δήμος τώρα θα επιβαρυνθεί με την καταβολή τόκων πολλών χιλιάδων ευρώ προς τους εργαζομένους. Ο κ. Ξυνίδης μάλιστα, που μετέχει στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ, ανέφερε πως δεν γνώριζε καν ότι υπήρχε αυτή η διαμάχη και πως οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη, τονίζοντας πως θα μπορούσε εξ αρχής να είχε βρεθεί μια χρυσή τομή.

«Ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε ένα τόσο σοβαρό θέμα και μάλιστα αποποιούμενοι των ευθυνών μας. Αποκρύψατε 750.000 ευρώ από τον ισολογισμό της ΔΕΥΑΞ και έτσι μας τον παρουσιάσατε θετικό» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χρίστος Πούλιος, τονίζοντας πως «εγώ δεν έχω πειστεί ότι ο κ. Τσέπελης δεν ήξερε για την Έφεση. Μιλάμε τώρα για ένα ποσό 150.000 και 200.000 ευρώ σε τόκους που καλούνται να πληρώσουν οι δημότες. Εμείς σε περίπτωση που κερδίσουμε τον Δήμο θα στραφούμε κατά παντός υπευθύνου για την οικονομική επιβάρυνση αυτή. Δεν μπορεί να επιβαρύνονται οι πολίτες με τόκους τόσων χιλιάδων ευρώ από τέτοιες ενέργειες».

Μύδρους κατά του προέδρου της ΔΕΥΑΞ εξαπέλυσε ο κ. Θανάσης Ξυνίδης, λέγοντας πως εδώ και έναν χρόνο ο ίδιος γνώριζε ότι οι εργαζόμενοι είχαν κερδίσει το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό και πως συζητούσε μαζί τους. Μάλιστα ανέφερε πως ο ίδιος παρέπεμψε τους εργαζομένους στον ίδιο τον Δήμαρχο Ξάνθης, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, κάτι που παραδέχθηκε και ο κ. Τσέπελης. «Εγώ τους παρέπεμψα στον κ. Δήμαρχο τους εργαζόμενους γιατί ήταν πολύ σοβαρό το θέμα!» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, τονίζοντας ωστόσο πως η Έφεση ασκήθηκε από τον νομικό της Δημοτικής Επιχείρησης χωρίς να το γνωρίζει.

«Εγώ δεν μπορώ να δεχθώ ότι ο νομικός της ΔΕΥΑΞ έκανε Έφεση χωρίς να ξέρει κανένας τίποτα. Δεν μπορώ να φανταστώ μια εταιρία που κάνει ότι θέλει και όπως το θέλει ο ίδιος. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας το θέμα αυτό είναι γνωστό, η απόφαση ήταν ειλημμένη να γίνει Έφεση και μετά τις αντιδράσεις φταίει ο νομικός και ο ένας και ο άλλος. Το θεωρώ υποκριτικό» σημείωσε ο κ. Δημήτρης Μπένης, ζητώντας μάλιστα και αυτός να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το εάν θα πρέπει να ανακληθεί ή όχι η Έφεση της ΔΕΥΑΞ. Το ίδιο ζήτησε και ο κ. Γιώργος Κολλάρος ωστόσο το σώμα αποφάσισε να παραπέμψει τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ και μετέπειτα να έρθει εκ νέου για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο η όποια απόφαση ληφθεί.

ΠΗΓΗ: thrakitoday.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης