Συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για την επίσκεψη της Μέρκελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στις 18.30 στην Λ. Αμαλίας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος. Στο σημείο είχαν παραμείνει λιγοστοί διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία.

Κάποιοι, μεταξύ εκ των οποίων και μέλη και φίλοι της Σπίθας, επέστρεψαν στη Λ. Αμαλίας και σιγοτραγουδούσαν το «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ». 

Στις 19:09 η Λεωφόρος Αμαλίας δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, επικρατούσε ένταση και «κλεφτοπόλεμος» σε τουλάχιστον τρία «μέτωπα»: ένα στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Γεωργίου, ένα ακόμη στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος και ένα στην Πανεπιστημίου. Στα τρία αυτά σημεία σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές, με ρίψεις αντικειμένων εκ μέρους των διαδηλωτών και με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με ρίψεις χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης.


(Χημικά στο Σύνταγμα)


(Τα ΜΑΤ μπροστά από διαδηλωτές)


(Φωτιά σε κάδο)

Ένταση επικράτησε (17.00) στα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος, με την αστυνομία να απωθεί τους διαδηλωτές προς την Όθωνος, ενώ στους γύρω δρόμους από την πλατεία σημειωνόταν πετροπόλεμος μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.


(Πετροπόλεμος γύρω από την πλατεία Συντάγματος μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών- ώρα 17.00)


(Προσαγωγή διαδηλωτή)

Να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Άνγκελα Μέρκελ, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν επέμβαση στην πλ. Συντάγματος και διέλυσαν το συγκεντρωμένο πλήθος.

Ένας εκ των διαδηλωτών που βρισκόταν στο σημείο άρχισε να τρέχει γυμνός στην οδό Β. Γεωργίου.


(Διαδηλωτής άρχισε να τρέχει γυμνός)

Ρίψη χημικών πραγματοποίησαν οι διμοιρίες των ΜΑΤ εναντίον διαδηλωτών στην πλατεία Συντάγματος (15.15), οι οποίοι πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς. Οι διαδηλωτές έχουν προωθηθεί προς την οδό Πανεπιστημίου.

Προς το παρόν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχουν πραγματοποιηθεί 220 προσαγωγές και 24 συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί. Στη ΓΑΔΑ μετέβη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.


(Προσαγωγή διαδηλωτή)


(Προσαγωγή τραυματία διαδηλωτή)


(Ένταση στο κέντρο της Αθήνας)


(Ρίψεις αντικειμένων προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ)


(Διαδηλωτές στον φράχτη)

Στο μεταξύ, ένας διαδηλωτής, κατά πάσα πιθανότητα ηλικιωμένος, τραυματίστηκε στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια ρίψης αντικειμένων. Διαδηλωτές κατήγγειλαν στη zougla.gr ότι ξυλοκοπήθηκαν άγρια από αστυνομικούς.


(Ένας τραυματίας από ρίψη αντικειμένων)


(Χημικά στο Σύνταγμα)

Aνεξάρτητοι Έλληνες: Δεχθήκαμε χημικά

Ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στελεχών των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στους Στύλους του Ολυμπίου Διός όταν έπεσαν χημικά από διμοιρίες των ΜΑΤ. Δακρυγόνα δέχτηκαν ο Τέρενς Κουίκ και ο Γιάννης Κουράκος.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, ένας πολίτης μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο με καρδιακό επεισόδιο. Παράλληλα, ένας αστυνομικός που τραυματίστηκε από πέτρα, μεταφέθηκε επίσης σε νοσοκομείο.

Ένταση στην οδό Πανεπιστημίου

Επεισόδια εκτυλίχθηκαν στην οδό Πανεπιστημίου, όπου ομάδες ατόμων προκάλεσαν φθορές, ξηλώνοντας πλάκες από πεζοδρόμια και πετώντας πέτρες στις ομάδες ασφαλείας και σε κτήρια της περιοχής. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών (15.30).

Απώθησαν τους διαδηλωτές από τον φράχτη

Τεταμένη ήταν για αρκετή ώρα η ατμόσφαιρα μπροστά από τον σιδερένιο φράχτη έξω από τη Βουλή. Λίγα λεπτά μετά τις 15.00, διμοιρίες των ΜΑΤ βγήκαν μπροστά από τον φράχτη και απώθησαν τους διαδηλωτές προς το ξενοδοχείο Μ. Βρετάνια.


(Διαδηλωτές μπροστά από τον φράχτη)

Προηγουμένως, ένταση επικράτησε στον φράχτη στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας. Διαδηλωτές έσπρωχναν για αρκετή ώρα τον φράχτη και πετούσαν αντικείμενα εναντίον των διμοιριών των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να ρίξουν βομβίδες κρότου- λάμψης και χημικά, προκειμένου να τους απωθήσουν.

Οι διαδηλωτές κρέμασαν μία σημαία με τη σβάστικα και εν συνεχεία την έκαψαν.


(Έκαψαν σημαία με τη σβάστικα)


(Ένταση στον φράχτη)

Ο μεγαλύτερος όγκος διαδηλωτών βρέθηκε επί της Λ. Αμαλίας.

Οι συγκεντρώσεις

Από τις 13.00, στους δρόμους βγήκαν χιλιάδες πολίτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για διαδήλωση ενάντια «στη συνεχιζόμενη αντεργατική, αντικοινωνική και υφεσιακή πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας». Επίσης, από τις 12.00 έως τις 15.00 πραγματοποιήθηκε παναττική στάση εργασίας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Στην πλατεία Συντάγματος βρέθηκαν συνολικά τουλάχιστον 30.000 διαδηλωτές, εκ των οποίων οι 10.000 ήταν μέλη του ΠΑΜΕ.


(«Άνγκελα σώσε τον κόσμο και αυτοκτόνησε» ανέγραφε πλακάτ διαδηλωτών)


(Ο Μανώλης Γλέζος συμμετέχει στις διαδηλώσεις)

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και οι λιμενεργάτες, οι οποίοι κήρυξαν στάση εργασίας από τις 12.00 το μεσημέρι έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας. Η προσυγκέντρωση της Ένωσης Λιμενεργατών έγινε στις 12.30 στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά.


(Πλήθος κόσμου διαδηλώνει με αφορμή την άφιξη της Άνγκελα Μέρκελ)


(Έξω από τη Βουλή)


(Εργαζόμενοι στην ΠΟΕ – ΟΤΑ περιμένουν τη Γερμανίδα καγκελάριο)

Επίσης, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έλαβε μέρος στα συλλαλητήρια, κηρύσσοντας στάση εργασίας από τις 12.00 μέχρι το πέρας του ωραρίου.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά «των νέων βάρβαρων μέτρων και των εκβιασμών Ε.Ε., κυβέρνησης και κεφαλαίου» πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ από τις 13.00 το μεσημέρι της Τρίτης στην Ομόνοια. Στη συγκέντρωση συμμετείχε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία με το σύνθημα «Μπλόκο στα μέτρα», κάλεσε τους εργαζομένους και τον λαό σε μεγάλες κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά και κατά της επίσκεψης Μέρκελ. Η κα Παπαρήγα χαρακτήρισε την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου ως στήριγμα στην κυβέρνηση για να εκφοβίσει και να φιμώσει τον λαό.


(Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ)

Στο μεταξύ, έξω από τη γερμανική πρεσβεία αναμενόταν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 17.00 οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον λαό να στείλει ένα ειρηνικό και αποφασιστικό μήνυμα κατά της επίσκεψης Μέρκελ. Σημείο συνάντησης των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στις ώρες έναρξης των κινητοποιήσεων ορίστηκε η συμβολή Αμαλίας και Όθωνος, στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

 Κλειστοί παρέμειναν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων οι σταθμοί του Μετρό στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα σε Σύνταγμα, Ευαγγελισμό, Αμπελοκήπους, Κατεχάκη, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια.

Διαβάστε επίσης:

Καρέ-καρέ η άφιξη της Μέρκελ με τον φακό της Ζούγκλας, Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

«H καγκελάριος έδειξε κατανόηση στις θυσίες του λαού»,Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

Σε εξέλιξη συλλαλητήρια και στη Θεσσαλονίκη, Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

Ένταση στον φράχτη, Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

Κάτι μας θυμίζει…, Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου-Άννα Μορφούλη

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης-Χρήστος Μαζάνης-Πέτρος Σιδερέας-Λάμπρος Παναγιώτου-Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης