Το ενδεχόμενο να αλλάξει επίσημα η ονομασία της χώρας σε Τσεχία (σ.σ: Czechia – στα αγγλικά προφέρεται Τσεκία), συζητιέται στην Τσεχική Δημοκρατία.

Το θέμα του ονόματος της χώρας απασχολεί τους κατοίκους της ήδη από το «βελούδινο διαζύγιο» που ήρθε το 1993 με την Σλοβακία. Όπως υποστηρίζουν οι θιασώτες της αλλαγής της ονομασίας, το Τσεχική Δημοκρατία (Czech Republic) δεν είναι εύηχο στην αγγλική γλώσσα και πολλοί ξένοι πιστεύουν ότι ο όρος «Czech» αναφέρεται σε κάτοικο του κράτους της Τσεχοσλοβακίας που όμως δεν υπάρχει πια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, ευχαρίστησε τον ισραηλινό ομόλογό του Σιμόν Πέρες, που αναφέρθηκε στη χώρα δημοσίως ως Τσεχία. «Είμαι πολύ ευτυχής που χρησιμοποιήσατε τον όρο Τσεχία όπως κάνω και εγώ» είπε στον Πέρες στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ. «Χρησιμοποιώ το Τσεχία γιατί ακούγεται καλύτερα και είναι πιο σύντομο από το κρύο Τσεχική Δημοκρατία», προσέθεσε.

Η δήλωση του Ζέμαν αναζωπύρωσε την συζήτηση στα τσεχικά μέσα ενημέρωσης γύρω από την ονομασία της χώρας. Ο Κάρελ Όλιβα, επικεφαλής του Ινστιτούτου Τσεχικής Γλώσσας στην Ακαδημία Επιστημών, εξήγησε στο ραδιόφωνο Praha ότι το όνομα Τσεχία εντοπίζει τις ρίζες του ήδη στον 17ο αιώνα και επομένως, ιστορικά θα ήταν σωστό. Ωστόσο, τόνισε ότι η επίσημη ονομασία θα πρέπει να παραμείνει Τσεχική Δημοκρατία και ότι το πώς θα αποκαλούν τη χώρα οι ξένοι «είναι δική τους απόφαση».

Η συνάδελφός του, Μαρκέτα Πράβντοβα, αντιθέτως είπε ότι ένα πιο εύηχο όνομα, θα βοηθούσε την διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις του κράτους. Επικριτές του ονόματος Τσεχία λένε ότι πολλοί μπορεί να μπερδεύουν ακόμη πιο εύκολα τη χώρα με την Τσετσενία (Chechnya) (σ.σ: επίσημα Δημοκρατία της Τσετσενίας), παρότι η προφορά και η γραφή τους είναι διαφορετικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο διαδίκτυο μάλιστα υπάρχει ιστοσελίδα ειδικά για αυτό τον σκοπό: «Γεια σας, το όνομά μου είναι Τσεχική Δημοκρατία: Όχι Τσετσενία, όχι Τσεχοσλοβακία αλλά Τσεχία!» αναφέρεται. Άλλες προτάσεις για την αλλαγή της ονομασίας περιλαμβάνουν το Czechlands εκ του The Netherlands (Ολλανδία) και το Βοημία, αλλά όπως φαίνεται οι υποστηρικτές τους είναι αισθητά λιγότεροι.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης