Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» επικαλείται απόρρητα έγγραφα, από εκείνα που έφερε στο φως ο πρώην συνεργάτης της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA (καταζητούμενος πλέον στις ΗΠΑ) Έντουαρντ Σνόουντεν, που καταδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν αντιπροσωπείες της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, στον ΟΗΕ, ακόμα και στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με έγγραφο του Σνόουντεν που χρονολογείται στον Σεπτέμβριο του 2010 και το αποκαλύπτει άρθρο του «Der Spiegel», οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει κοριούς στο κτίριο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, ενώ, επιπλέον, είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών της αντιπροσωπείας. Έτσι, μπορούσαν να παρακολουθήσουν συνομιλίες στους χώρους του κτιρίου, έγγραφα στους υπολογιστές των στελεχών της αντιπροσωπείας, καθώς και την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, υπό παρακολούθηση ήταν και η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Ηνωμένα ΄Εθνη.

Παρακολούθηση και στις Βρυξέλλες;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Der Spiegel» υποστηρίζει ότι είχε καταγραφεί τουλάχιστον ένα κρούσμα παρακολούθησης ακόμα και στην «πρωτεύουσα της Ευρώπης», στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών.

Περιγράφεται ένα περιστατικό που θορύβησε τους τεχνικούς ασφαλείας στις Βρυξέλλες πριν από πέντε χρόνια: στο κτίριο Γιούστους-Λίπσιους, που αποτελεί έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχαν σημειωθεί ύποπτες τηλεφωνικές κλήσεις. Οι τεχνικοί ασφαλείας προσπάθησαν να εντοπίσουν τον χώρο από τον οποίο προέρχονταν οι κλήσεις αυτές και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προέρχονταν από την ευρωπαϊκή έδρα του ΝΑΤΟ σε προάστιο των Βρυξελλών και συγκεκριμένα από έναν απομονωμένο τομέα υψηλής ασφαλείας του κτιρίου, που χρησιμοποιείται από στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, το Σάββατο εκπρόσωπος της Κομισιόν ερωτήθηκε σχετικά, αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα του περιοδιού. Σχετική ερώτηση δέχτηκε και ο Αμερικανός σύμβουλος ασφαλείας Μπεν Ρόουντς κατά την επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Ν. Αφρική, για να απαντήσει ότι «δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έντονες αντιδράσεις από Ευρωπαίους πολιτικούς

Πάντως οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρώπη είναι χαρακτηριστικές: ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δηλώνει στην ηλεκτρονική έκδοση του «Spiegel» ότι «εάν αληθεύει, πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο». Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Έλμαρ Μπροκ δηλώνει: «H κατασκοπεία έχει πάρει διαστάσεις που θα τις θεωρούσα απίθανες σε μια δημοκρατία». «Είναι απαράδεκτο να παρακολουθούνται Ευρωπαίοι πολιτικοί και διπλωμάτες, η εμπιστοσύνη μας έχει κλονιστεί» υποστηρίζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ.

Όσο για τον συμπροεδρεύοντα των Ευρωπαίων Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπέντιτ, υποστηρίζει ότι εδώ που έχουμε φτάσει δεν αρκεί μια απλή διαμαρτυρία. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις διαβουλεύσεις για μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ» δηλώνει ο Γαλλογερμανός πολιτικός στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού.

Πηγή: Der Spiegel / DPA
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης