Η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να μοιρασθεί πληροφορίες της αντικατασκοπίας της για το Ισλαμικό Χαλιφάτο με τους Ρώσους και δεν αποδέχεται τη ρωσική πρόταση για συνεργασία, όσο η Μόσχα δεν αλλάζει στάση για το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Από τότε που άρχισε η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Μόσχα έχει προσφερθεί να μοιρασθεί με την Ουάσιγκτον πληροφορίες για τις κινήσεις τόσο των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ αντικαθεστωτικών ανταρτών όσο και του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Αλλά το Πεντάγωνο εξακολουθεί να αρνείται την ρωσική πρόταση. Η συριακή αντιπολίτευση πολλές φορές συνεργάζεται με τους Ρώσους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Από τότε που άρχισε η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Μόσχα έχει προσφερθεί να μοιρασθεί με την Ουάσιγκτον πληροφορίες
Ο υποπτέραρχος Sergey Rudskoy από το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η ρωσική στρατιωτική αποστολή στη Συρία, βρίσκεται σε «σταθερή επαφή» με οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών. Οι αντιπολιτευόμενοι αντάρτες παρέχουν στην αεροπορία πληροφορίες για να πλήξουν συντονισμένα του τζιχαντιστές.

Το Κρεμλίνο έχει ξεκαθαρίσει πως οι χερσαίες κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ Άσαντ είναι η μόνη δύναμη που μάχεται επισταμένως εναντίον των τζιχαντιστών του Χαλιφάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ρώσοι επανειλημμένα έχουν απαντήσει θετικά στους μετριοπαθείς αντικαθεστωτικούς όπως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, όποτε τους ζητήθηκε να βοηθήσουν με αεροπορικές επιδρομές σε επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών. Πάντως τα ρωσικά Μέσα επισημαίνουν ότι πρόσφατα η Ουάσιγκτον έχει μετριάσει την ρητορική της απέναντι στον Άσαντ λέγοντας, ότι «μπορεί να έχει θέση στη μεταβατική διακυβέρνηση σε συγκεκριμένο χρονικό όριο και το πώς θα φύγει από την εξουσία θα αποφασισθεί κατόπιν».

Την περασμένη εβδομάδα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είπε με παρόντα τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ότι «η ρωσική πρόταση για συντονισμό με τις ΗΠΑ στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τρομοκρατών στη Συρία, βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και δυόμιση μήνες».

Τις περασμένες 24 ώρες η ρωσική αεροπορία πραγματοποίησε 17 αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του Χαλιφάτου, στην περιοχή της Ράκα που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές, για να ενισχυθεί η προώθηση των δυνάμεων του Ελέυθερου Συριακού Στρατού (FSA) και των ανταρτών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, όπως ανακοινώθηκε απότ ο ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Επίσης, έξι παράνομες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν από τα ρωσικά βομβαρδιστικά το περασμένο τριήμερο.

Από την αρχή της ρωσικής στρατιωτικής εμπλοκής στη Συρία, στις 30 Σεπτεμβρίου «οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει 4.201 επιδρομές εναντίον «τρομοκρατικών ισλαμικών ομάδων», όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή ο αντικαθεστωτικός ηγέτης Zahran Allouch



Ο επικεφαλής της πλέον ισχυρής αντικαθεστωτικής ομάδας Jaysh al-Islam (Στρατός του Ισλάμ), ο Zahran Allouch σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή εναντίον του αρχηγείου της οργάνωσης στην ανατολική Δαμασκό. Την είδηση ότι σκοτώθηκε ο Allouch επιβεβαίωσε με Twitter ο συνασπισμός των αντικαθεστωτικών ανταρτών με μήνυμα συλλυπητηρίων.

Ο Jaysh al-Islam, είναι η μεγαλύτερη οργάνωση των αντικαθεστωτικών στη Συρία και υπολογίζεται πως διαθέτει 15-20.000 αντάρτες. Είναι από τις οργανώσεις που πρόκειται να διαπραγματευθεί με το καθεστώς Άσαντ στις διαπραγματεύσεις που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν στη Γενεύη τον επόμενο χρόνο.

Παραμένει αδιευκρίνιστο ποιας εθνικότητας αεροσκάφη πραγματοποίησαν την αεροπορική επιδρομή, αλλά ο κυβερνητικός συριακός στρατός με ανακοίνωσή του ανέφερε πως συριακά αεροσκάφη βομβάρδισαν «σε ειδική αποστολή το προάστιο Ghotta, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί «ο τρομοκράτης Zahran Allouch».

Πάντως σύμφωνα με το Reuters οι αντάρτες στην περιοχή είδαν ρωσικά βομβαρδιστικά να έχουν στόχο το μυστικό αρχηγείο της οργάνωσης. Ο αντικαθεστωτικός συνασπισμός Εθνικό Ανταρτικό Συμβούλιο, επίσης κατηγόρησε τους Ρώσους για την επίθεση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι αρκετοί αντάρτες του «Ισλαμικού Στρατού», βρήκαν το θάνατο κατά την αεροπορική επιδρομή και επιβεβαίωσαν ότι ανάμεσά τους ήταν ο Allouch.

Πληροφορίες από rt.com

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης