Με τον ενδεικτικό τίτλο «Λύση ή διάλυση;» η γαλλική «Liberation» εξηγεί το τι ακριβώς συμβαίνει στο Βερολίνο τα τελευταία 24ωρα. Αν και αποδυναμωμένη, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν τα παρατάει εύκολα, ωστόσο στη γερμανική πρωτεύουσα οι πάντες διαισθάνονται πως ολοκληρώνεται ένας κύκλος αλλά και μια αναμφισβήτητη κυριαρχία.

Αν και αποδυναμωμένη, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν τα παρατάει εύκολα, ωστόσο στη γερμανική πρωτεύουσα οι πάντες διαισθάνονται πως ολοκληρώνεται ένας κύκλοςΗ Άνγκελα Μέρκελ κουρασμένη και προβληματισμένη εμφανίστηκε μπροστά από τον φακό δηλώνοντας το απόγευμα της Δευτέρας πως προτιμά νέες εκλογές παρά μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν, άραγε, αυτή η δήλωση το κύκνειο άσμα μιας καγκελαρίου που έσπασε όλα τα ρεκόρ παραμονής στην εξουσία στη μεταπολεμική Γερμανία; Η απάντηση βρίσκεται μάλλον στα κεντρικά γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, όπου ορισμένα στελέχη ψάχνουν ήδη για τον ή τη διάδοχο.

Λέγεται ότι την ώρα που κατέρρεαν οι συνομιλίες με τους Φιλελεύθερους για τον σχηματισμό κυβέρνησης η Μέρκελ στράφηκε προς τον ηγέτη της φιλελεύθερης παράταξης, τον κοίταξε επίμονα στα μάτια και τον ρώτησε: «Έχετε σκεφτεί εάν το κόμμα σας θα έχει εκ νέου μια ευκαιρία να υλοποιήσει όσα έχουν συμφωνηθεί;». O ηγέτης των Φιλελευθέρων ήταν ανένδοτος: «Είναι προτιμότερο να μην κυβερνήσουμε παρά να κυβερνήσουμε λανθασμένα» είπε και αποχώρησε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα βασικά σημεία της διαφωνίας μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων ήταν δύο: το προσφυγικό και το περιβάλλον.

Oι ακροδεξιοίΑπό εκείνη τη στιγμή και πέρα άρχισαν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είναι φανατικός πολέμιος των πρόωρων εκλογών. Θεωρείται δεδομένο ότι στο Βερολίνο θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οποιαδήποτε κυβέρνηση. Από την άλλη, οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνονται προς το παρόν ανένδοτοι, τουλάχιστον όσον αφορά στο περιβάλλον Σουλτς. Αντιθέτως, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μέχρι σήμερα ΥΠΕΞ, δείχνει διατεθειμένος να συμμετάσχει το κόμμα του σε έναν μεγάλο συνασπισμό. Μπορεί, όμως, όλα αυτά να είναι όνειρα θερινής νυκτός και η Γερμανία να οδεύει προς τις πρόωρες κάλπες. Στα γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος άρχισε η συζήτηση για τους πιθανούς διαδόχους.

Ακούστηκαν ορισμένα πρόσωπα, όπως το «δεξί χέρι» του Σόιμπλε, ο Γενς Σπαν μόλις 37 ετών, ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντεμεζιέρ, ακόμη και η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία κάποτε ήταν το φαβορί για τη διαδοχή, αλλά πλέον αμφισβητείται έντονα μέσα από το κόμμα.

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι η κρίση στη Γερμανία έχει παγώσει τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ, το Παρίσι και βεβαίως την Αθήνα. Τα πάντα βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και όλως περιέργως εν ώρα κρίσης ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ και άμεσος συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν έχει «αγκυροβολήσει» στο Βερολίνο, αναμένοντας και αυτός τις εξελίξεις. Είναι ενδεικτικό της αγωνίας που κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές καγκελαρίες για το πώς θα διαχειριστεί το Βερολίνο αυτήν την πολιτική κρίση με αυτονόητες ευρωπαϊκές διαστάσεις.

ΣταϊνμάγερΚάποιοι όμως χαίρονται. Χαράς ευαγγέλια στο στρατόπεδο των ακροδεξιών, του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία. Ο λόγος είναι απλός: τρία κόμματα ψαρεύουν ψήφους από την ίδια δεξαμενή. Οι Φιλελεύθεροι, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι ακροδεξιοί. Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, το πάνω χέρι σε αυτό το ιδιότυπο ψάρεμα το έχει το ακροδεξιό κόμμα, όσον αφορά τους υπερσυντηρητικούς ψηφοφόρους.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται πως, εάν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, το θέμα που θα κυριαρχήσει προεκλογικά θα είναι το προσφυγικό. Δηλαδή, το πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας θα είναι αναγκασμένο να υιοθετήσει μια πολύ σκληρή συνθηματολογία για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν επί της ουσίας ο πραγματικός πολιτικός θάνατος της Άνγκελα Μέρκελ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης