Ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, o οποίος έχει βρει καταφύγιο από το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, συνελήφθη αυθαίρετα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, απεφάνθη ομάδα εργασίας των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή.

Ο Ασάνζ, ο οποίος εξόργισε τις ΗΠΑ δημοσιεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες τηλεγραφήματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, απευθύνθηκε στην ομάδα εργασίας, λέγοντας ότι είναι ένας πολιτικός πρόσφυγας τα δικαιώματα του οποίου έχουν καταπατηθεί, καθώς δεν είναι δυνατό να βρει άσυλο στον Ισημερινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην χάκερ αρνείται τους ισχυρισμούς για βιασμό το 2010 στη Σουηδία, λέγοντας ότι οι κατηγορίες αυτές αποτελούν τέχνασμα που τελικά θα τον οδηγήσει στις αρχές των ΗΠΑ, όπου παραμένει ανοικτή μια ποινική έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες του WikiLeaks.

Η Βρετανία ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν λειτούργησε αυθαίρετα στην υπόθεση αυτή.

Όμως, η oμάδα εργασίας του ΟΗΕ για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις απεφάνθη υπέρ του Ασάνζ, σύμφωνα με δηλώσεις Σουηδών αξιωματούχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε περίπτωση που κερδίσω και τα συμβαλλόμενα κράτη αποδειχθεί ότι ενήργησαν παράνομα, αναμένω την άμεση επιστροφή του διαβατηρίου μου και τον τερματισμό των περαιτέρω προσπαθειών σύλληψής μου» ανέφερε σε μια σύντομη δήλωσή του ο Ασάνζ, που δημοσιεύτηκε στο Twitter.

Σε διαφορετική περίπτωση, ανέφερε, θα εγκαταλείψει το μικροσκοπικό δωμάτιο όπου διαμένει, στην πρεσβεία στην περιοχή Knightsbridge του Λονδίνου, παρόλο που η Βρετανία ανέφερε πως πρέπει να συλληφθεί και να εκδοθεί στη Σουηδία από τη στιγμή που θα εξέλθει του κτηρίου της πρεσβείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης