Ο πετρελαϊκός όμιλος BP ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία να αποζημιώσει με 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια (5,9 δισεκατομμύρια ευρώ) τα θύματα της πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε το 2010 από το δυστύχημα στην πλατφόρμα Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού. Βάσει της συμφωνίας, η οποία πρέπει να επικυρωθεί από τη δικαιοσύνη, η BP θα προσφέρει αποζημίωση για «το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών ζημιών ιδιωτών, καθώς και για τις υγειονομικές βλάβες που προκλήθηκαν από το δυστύχημα στην πλατφόρμα Deepwater Horizon και την πετρελαιοκηλίδα», όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Πάντως τα δικαστικά προβλήματα της BP δεν τελειώνουν με αυτή την αποζημίωση, καθώς εκκρεμούν οι αγωγές που έχουν υποβάλει εναντίον της η αμερικανική Δικαιοσύνη, πολλές πολιτείες, ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τοπικοί σύνδεσμοι. Εξάλλου στη συμφωνία αυτή δεν περιλαμβάνονται οι αγωγές που έχουν κατατεθεί από εταιρείες και ιδιώτες που επλήγησαν από το μορατόριουμ που επιβλήθηκε στις γεωτρήσεις στον Κόλπο του Μεξικού μετά το δυστύχημα αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η συμφωνία αποδεικνύει την καλή θέληση της BP να επιλύσει ένα σημαντικό μέρος των προβλημάτων που προκλήθηκαν από το δυστύχημα», δήλωσε ο Μπομπ Ντάντλεϊ εκτελεστικός διευθυντής του πετρελαϊκού ομίλου.

«Η BP έχει δεσμευθεί να συμβάλει στην προσπάθεια οικονομικής και οικολογικής αποκατάστασης των ακτών του Κόλπου και αυτή η συμφωνία αποτελεί ένα πλαίσιο για να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας», πρόσθεσε.

Η έκρηξη που σημειώθηκε στις 20 Απριλίου 2010 στην πλατφόρμα Deepwater Horrizon, 80 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Νέας Ορλεάνης, προκάλεσε το θάνατο 11 ανθρώπων, ενώ εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου διέρρευσαν στον Κόλπο του Μεξικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης