Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στη Βαγδάτη, όπου ξεκινά σήμερα η σύνοδος των ηγετών του Αραβικού Συνδέσμου, με κεντρικό θέμα το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Ανάν γα τη Συρία.

Όπως δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Ο.Η.Ε. και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, η κυβέρνηση της Δαμασκού συμφώνησε με το σχέδιο, ωστόσο η βία συνεχίζεται στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο προβλέπει τερματισμό των εχθροπραξιών, αποχώρηση των κυβερνητικών στρατευμάτων από περιοχές-προπύργια της αντιπολίτευσης και πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. Μπαν Κι-μουν απηύθυνε έκκληση στη Συρία «να εφαρμόσει άμεσα στις δεσμεύσεις της», καθώς «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι δεν έχει δει «να εφαρμόζονται οι υποσχέσεις του Άσαντ», ο οποίος προ ημερών πραγματοποίησε και μια σπάνια δημόσια εμφάνιση στην κατεστραμμένη πόλη Χομς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι επιβεβλημένο να συνεχίσουμε να πιέζουμε τον Άσαντ να τηρήσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει και αυτή είναι η πρόθεσή μας για τις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Συρία έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να λάβει υπ’ όψιν οποιαδήποτε πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου, από τον οποίο αποβλήθηκε πέρυσι.

Η αντιπολίτευση εκφράζει αμφιβολίες για τις προθέσεις του Άσαντ, υποστηρίζοντας ότι με το να δηλώσει ότι συμφωνεί επιχειρεί απλώς να κερδίσει χρόνο για να συνεχίσει τη βίαιη καταστολή.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το Σαββατοκύριακο στην πόλη Σαρακέμπ, όταν την ανακατέλαβε ο στρατός, ενώ υπάρχουν αναφορές για συνέχιση των βομβαρδισμών στη Χομς.

Πρόκειται για την πρώτη διεθνή σύνοδο που φιλοξενεί εδώ και περίπου δύο δεκαετίες η ιρακινή πρωτεύουσα, με το κόστος της να εκτιμάται στα 500 εκατ. δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης