Συριακό αεροσκάφος κατερρίφθη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου αντάρτες μάχονται κατά των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με ακτιβιστές και τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπως μεταδίδει το BBC.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα συριακό αεροσκάφος που παραβίασε τον εναέριο χώρο της Toυρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Ένα συριακό (μαχητικό) αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο μας. Τα F-16 μας απογειώθηκαν και έπληξαν τον στόχο. Γιατί; Γιατί, αν παραβιάσεις τον εναέριο χώρο μου, θα δεχτείς ισχυρό πλήγμα ύστερα από αυτό» είπε ο Ερντογάν σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στη βορειοδυτική Τουρκία ενόψει των δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου.

Όπως μετέδωσε ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός NTV, επικαλούμενος αξιωματούχους, το αεροσκάφος κατερρίφθη σε περιοχή στα βόρεια σύνορα με την Τουρκία, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και στις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενο κατοίκους της περιοχής, ανέφερε από την αρχή ότι το αεροπλάνο δέχτηκε πυρά από την τουρκική πλευρά των συνόρων, ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ο Al Manar, μετέδωσε ότι δύο ρουκέτες ερρίφθησαν από τουρκικό έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά, ωστόσο, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στηριζόμενα σε ισχυρισμούς αξιωματούχων, διέψευσαν ότι για την κατάρριψη ευθύνεται η Τουρκία. Αντίθετα, μετέδωσαν ότι ευθύνονται οι Σύροι αντάρτες.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Δαμασκού, η οποία χαρακτήρισε «εχθρική» και «προκλητική» την κατάρριψη του αεροσκάφους, κάνοντας λόγο για «κραυγαλέα επίθεση». Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Συρίας, το μαχητικό καταδίωκε αντάρτες σε συριακό έδαφος όταν δέχτηκε τα τουρκικά πυρά. Ο χειριστής του αεροσκάφους πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα πιλότου.

Πηγή: BBC / ΑΠΕ / hurriyet.com.tr
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης