Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης 

Στα χέρια του εισαγγελέα της Νάπολης βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις εξάρθρωσης ενός διεθνούς κυκλώματος, το οποίο δραστηριοποιείτο στην παραγωγή, διακίνηση και πώληση «μαϊμού» επώνυμων προϊόντων από την Τουρκία στην Ιταλία, μέσω της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το zougla.gr, πρόκειται για δύο μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις, στις οποίες εμπλέκονται συνολικά μέχρι στιγμής 45 άτομα. Μεταξύ αυτών και μέλη της Καμόρα (ιταλική μαφία της Νάπολης), τα οποία φέρονται να είχαν στενές επαφές με έναν Έλληνα και έναν Τούρκο, προκειμένου να διασφαλίζεται η μεταφορά των παράνομων εμπορευμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας της γειτονικής χώρας (Guardia di Finanza) με την κωδική ονομασία «Ερώτηση Ετικέτα» έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες των ιταλικών Αρχών, οι οποίες κατά καιρούς έχουν επισημάνει ότι μέλη της Καμόρα αναπτύσσουν διασυνδέσεις και στην Ελλάδα. 

Όπως εξηγούν στο zougla.gr Ιταλοί αξιωματικοί οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση, έπειτα από έρευνες πολλών μηνών, κατάφεραν να ξετυλίξουν το κουβάρι της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησης «μαϊμού» προϊόντων, το οποίο, όπως αποδείχθηκε, άρχιζε από την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την ανακριτική διαδικασία προέκυψε πως πρώτες ύλες, στάμπες, υφάσματα αλλά και έτοιμα εμπορεύματα των πιο γνωστών οίκων μόδας συγκεντρώνονταν εκεί και στη συνέχεια αποστέλλονταν στη Θεσσαλονίκη. Στη συμπρωτεύουσα, με τη βοήθεια ενός Έλληνα, το παράνομο εμπόρευμα, φορτωμένο σε κοντέινερ πάνω σε φορτηγά, έπαιρνε τον δρόμο για τη Νάπολη μέσω ελληνικών λιμανιών. Τα κυκλώματα επέλεγαν περισσότερο το λιμάνι του Μπρίντιζι, το οποίο βρισκόταν και πιο κοντά στον τελικό προορισμό.

Στη συνέχεια γίνονταν μεταφορτώσεις σε μεγάλες αποθήκες, αλλά και σε εργαστήρια, τα οποία ήταν εγκατεστημένα εντός αλλά και στην περιφέρεια της ιταλικής πόλης.


Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια όπου τοποθετούνταν οι πλαστές ετικέτες βρέθηκε στην περιοχή του Σεκοντιλιάνο, η οποία και αποτελεί την έδρα μερικών από των μεγαλύτερων φατριών της Καμόρα. Οι ιταλικές Αρχές κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επιχείρησης αλλά και έπειτα από έρευνες αρκετών μηνών εντόπισαν και κατέσχεσαν συνολικά 1.630.050 ενδύματα και προϊόντα «μαϊμού» των πιο διάσημων οίκων μόδας, τα οποία θα πωλούνταν σε υψηλές τιμές σε όλη τη γειτονική χώρα, όπως MONCLER, BLAUER, FAY, PEUTEREY, DSQUARED, D&G, LA MARTINA, K-WAY, TOMMY HILFIGER, AERONAUTICA MILITARE, HARMONT&BLAINE και πολλές άλλες μάρκες.

Επίσης, κατασχέθηκαν συνολικά 82 μηχανήματα, εξοπλισμός εργασίας, 4.610 μέτρα ύφασμα, αυτοκίνητα, οχήματα μεταφοράς και άλλοι αποθηκευτικοί χώροι, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την παράνομη δραστηριότητα.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επιχείρησης, όπως επεσήμαναν Ιταλοί αξιωματούχοι στο zougla.gr, δεν συμμετείχαν οι ελληνικές Αρχές, παρόλο που η χώρα μας αποδείχθηκε πως αποτέλεσε διαμετακομιστικό κέντρο. Οι Ιταλοί διευκρίνισαν επίσης πως γνώριζαν ότι εμπλέκεται στο κύκλωμα Έλληνας «εγκέφαλος», αλλά και Τούρκος, χωρίς όμως να δώσουν πληροφορίες σχετικά με το όνομά τους αλλά και τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα. Ωστόσο, παρόλο που η υπόθεση έπειτα από αρκετό καιρό ξεκαθαρίστηκε κατόπιν ανακρίσεων από τις δικαστικές αρχές, οι «κίτρινοι ράμπο» επισημαίνουν πως συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά παρόμοιες περιπτώσεις που φέρονται να σχετίζονται με διακίνηση παραποιημένων επώνυμων ειδών μέσω της χώρας μας. 

Η διακίνηση προϊόντων «μαϊμού» συνεχίζει να αποτελεί
«πονοκέφαλο» για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, διότι τα κυκλώματα τα οποία δραστηριοποιούνται με αυτού του είδους την παρανομία εξακολουθούν να κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι χώρες και οι εταιρείες να χάνουν έσοδα. Σύμφωνα με τις κατασχέσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, οι Κινέζοι αλλά και οι Τούρκοι αποδεικνύονται «πρωταγωνιστές» στην κατασκευή αλλά και στη διακίνηση παραποιημένων σημάτων. Σίγουρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για τις ελληνικές Αρχές να μπορέσουν να μπλοκάρουν στο 100% αυτές τις δραστηριότητες, όμως τον τελευταίο καιρό γίνονται σημαντικές προσπάθειες, ειδικά με την επιχείρηση «καθεστώς 42» του ΣΔΟΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μάχη κατά των «μαϊμού» προϊόντων έχει ριχτεί και η Europol, η οποία πρόσφατα, όπως έγραψε το zougla.gr, ολοκλήρωσε  την επιχείρηση «Αφροδίτη», κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκαν 10.000 online καταστήματα και κατασχέθηκαν 1.000 λογαριασμοί. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, πως οι ευρωπαϊκές Αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν δύο σοβαρές εισβολές: υπαίθρια διακίνηση και μεταφορά με συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων και ανεξέλεγκτες πωλήσεις μέσω διαδικτύου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης