Για όλους και για όλα μίλησε ο πρόεδρος της Συρίας σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».
O Bashar al-Assad ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Αντιπολίτευση θα πρέπει να συνοδευτεί από εκεχειρία στα πεδία των μαχών, ενώ εξήγησε πως η Ρωσία παραμένει μια σταθερή σύμμαχος για τη χώρα του. Παράλληλα, δεν παραδέχτηκε πως ο κυβερνητικός στρατός έκανε χρήση χημικών, ενώ εξαπέλυσε τα πυρά του κατά του Barack Obama.
«Κατά την άποψή μου, μια Αντιπολίτευση που έχει πολιτικά όπλα, δεν φέρει όπλα. Αν κάποιος θελήσει να εγκαταλείψει τα όπλα και θέλει να επανέλθει στην καθημερινή ζωή, να το συζητήσουμε», τόνισε.
«Ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι πιο αποφασισμένος παρά ποτέ να μας υποστηρίξει. Γνωρίζει από τη δική του μάχη εναντίον της τρομοκρατίας στην Τσετσενία, τι περνάμε εδώ», πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε πως «ο πρόεδρος των Η.Π.Α. δεν έχει ούτε ένα στοιχείο για δείγμα πως έγινε χρήση χημικών όπλων από εμάς». «Δεν έχει τίποτε να προσφέρει πέρα από ψέματα. Οι Ρώσοι είναι αληθινοί φίλοι μας. Αντιλαμβάνονται πολύ καλύτερα για το τι πραγματικά συμβαίνει. Οι Ρώσοι είναι πολύ πιο ανεξάρτητοι από εσάς στην Ευρώπη, όπου όλοι ευθυγραμμίζεστε πάρα πολύ με τις Η.Π.Α.», επεσήμανε επίσης.
Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα μέσα Μαρτίου 2011, όταν και εκδηλώθηκε μεγάλο κύμα αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του Bashar al-Assad με μαζικές διαδηλώσεις πολιτών, μέσω των οποίων ζητούσαν την εκχώρηση νέων συνταγματικών ελευθεριών στον λαό. Η απάντηση της Δαμασκού ήταν η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και ο εκφοβισμός του πληθυσμού. Η χρήση τεθωρακισμένων στις πόλεις ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και οι πρώτες ένοπλες ομάδες έκαναν την εμφάνισή τους, εφαρμόζοντας αρχικά την τακτική του ανταρτοπόλεμου. Ο εμφύλιος πόλεμος ήταν πλέον γεγονός.

Όλες οι προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο για την εύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση έπεσαν στο κενό, καθώς Μόσχα και Πεκίνο δεν φαίνονταν διατεθειμένες να δεχτούν οποιαδήποτε πρόταση περιελάμβανε μια «επόμενη ημέρα» χωρίς τον Bashar al-Assad στην εξουσία. Ωστόσο, η επίθεση με νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν σε προάστιο της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου, που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ώθησε την Ουάσινγκτον να απειλήσει ακόμα και με χρήση στρατιωτικής ισχύος τη Δαμασκό. Τελικά, ύστερα από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, βρέθηκε η «χρυσή τομή» για το χημικό οπλοστάσιο του καθεστώτος Assad και το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα απόφαση με την οποία αξιώνει την καταστροφή του.
Παράλληλα, άνοιξε τον δρόμο για μια Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, γνωστή ως «Γενεύη 2», όπου θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει πολιτική μετάβαση στη Συρία και να σταματήσει ο πόλεμος.
«Δεν ανησυχώ για μένα και την οικογένειά μου»
Στη διάρκεια της συνέντευξης ο πρόεδρος της Συρίας ξεκαθάρισε πως δεν ανησυχεί για το μέλλον, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την τελική έκβαση της κρίσης.
«Δεν ανησυχώ για τη δική μου μοίρα και γι αυτό τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά μου συνεχίζουμε να ζούμε στη Δαμασκό τα τελευταία 2,5 χρόνια», είπε, εκφράζοντας παράλληλα τη σιγουριά του πως «ο συριακός λαός θα με στηρίξει, αφού βλέπει την καταστροφή που φέρνουν οι αντικαθεστωτικοί».
Προς αυτή την κατεύθυνση επεσήμανε πως θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στη Συρία δύο μήνες πριν από το τέλος της θητείας του, τον Αύγουστο του 2014, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν τελικά θα είναι υποψήφιος.
«Εάν δεν έχω πια την υποστήριξη του λαού, δεν θα είμαι υποψήφιος», είπε, ενώ παραδέχτηκε πως η κυβέρνησή του ίσως να έκανε λάθη, δίνοντας έμφαση στη σκληρότητα με την οποία αντιμετώπισε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να εξαπολύσει τα αγαπημένα του βέλη κατά «των ξένων δυνάμεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και επιδιώκουν να φέρουν το χάος στο εσωτερικό της χώρας». Ο Bashar al-Assad έχει επανειλημμένα κατηγορήσει αραβικά κράτη, όπως τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, για αποστολή μεγάλων χρηματικών ποσών και όπλων στους αντικαθεστωτικούς.
«Έχουμε εδώ την αλ Κάιντα με πολεμιστές από 80 χώρες. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δεκάδες χιλιάδες ξένους μαχητές», συμπλήρωσε για να καταλήξει πως «είμαι απόλυτα δεσμευμένος στην απόφασή μου να πολεμήσω την τρομοκρατία και να υπερασπιστώ τη χώρα μου».
Το τεύχος του γερμανικού περιοδικού κυκλοφορεί τη Δευτέρα, ωστόσο αποσπάσματα της δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα.
Διαβάστε επίσης:
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Δαμασκό, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2013, 14:44
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

