Έρευνα με θέμα την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ifop, για λογαριασμό τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων, της γερμανικής «Bild», της γαλλικής «Le Journal du Dimanche», της ιταλικής «Corriere della Sera» και της ισπανικής «DOWN».

Η έρευνα επικεντρώθηκε στο τι πιστεύουν και θεωρούν οι πολίτες των τεσσάρων χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία), σχετικά με το εάν θα πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ ή όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι μάλλον δυσοίωνα για τη χώρα μας. Ενδεικτικά, το 78% των συμμετεχόντων Γερμανών, το 65% των Ιταλών, το 51% των Ισπανών και το 49% των Ιταλών δήλωσαν πως επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.

Στην έρευνα συμμετείχαν 4.000 πολίτες των 4 μεγαλύτερων οικονομικά και πληθυσμιακά χωρών.

Ερωτηθέντες για το εάν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρήματα που έχει δανειστεί από τους εταίρους της, «όχι» δήλωσαν το 85% των Γάλλων, το 84% των Γερμανών, το 72% των Ισπανών και το 65% των Ιταλών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την κρίση την οποία διέρχονται η Ευρωζώνη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι Ευρωπαίοι λένε «ναι» στο κοινό νόμισμα.

Συγκεκριμένα, μόνο το 39% των Γερμανών, το 26% των Γάλλων, το 25% των Ισπανών και το 28% των Ιταλών εξέφρασαν προτίμηση για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Σε παρέμβασή του, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στη δημοσκόπηση, είπε ότι τα αποτελέσματά της καταδεικνύουν την τεράστια απώλεια εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα που έχει σημειωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Η δημοσκόπηση δείχνει δύο πράγματα: ότι μία συντριπτική πλειονότητα επιθυμεί το ευρώ… και δεύτερον πόση πολλή εμπιστοσύνη έχει χάσει η Ελλάδα ανάμεσα στους Ευρωπαίους» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης