Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την παράδοση των πρώτων αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300, ραντάρ κι άλλου υλικού στη Συρία, με στόχο τη βελτίωση του αμυντικού συστήματος της χώρας, μετά το επεισόδιο με την κατάρριψη του αναγνωριστικού Il-20.
Οι νυκτερινές λήψεις που προβλήθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση δείχνουν το στρατιωτικό υλικό να ξεφορτώνεται από τεράστιο μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov An-124, το οποίο είναι σε θέση να μεταφέρει φορτίο 120 τόνων.
Το video δείχνει ανοικτή τη μεγάλη θύρα για φορτία του αεροσκάφους απ’ όπου ξεφορτώνονται εκτοξευτήρες S-300, ραντάρ και οχήματα με όργανα ελέγχου.
Δήλωση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Sergey Shoigu αναφέρει πως «συνολικά 49 κομμάτια στρατιωτικού υλικού εστάλησαν στη Δαμασκό, με στόχο να ενταχθούν στις ρωσικές αμυντικές αντιαεροπορικές ικανότητες στο ενοποιημένο εναέριο σύστημα έως τις 20 Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα θα εκπαιδευθούν και συριακά πληρώματα να χειρίζονται τα συστήματα, εντός τριών μηνών».

Η παράδοση των S-300 στη Δαμασκό, που είχε «παγώσει» λόγω των ανησυχιών του Τελ Αβίβ, διατάχθηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε απάντηση του επεισοδίου της κατάρριψης από φίλια πυρά στις 17 Σεπτεμβρίου του αναγνωριστικού Il-20 με 15 Ρώσους στρατιωτικούς, την ώρα ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής.
Οι Ρώσοι στρατιωτικοί κατηγόρησαν τους Ισραηλινούς ότι επίτηδες χρησιμοποίησαν την πτήση του Ιλιούσιν ως κάλυψη, την ώρα της αεροπορικής επιδρομής τους εναντίον ιρανικών και συριακών στόχων,  προσθέτοντας ότι το λάθος πρέπει να αποδοθεί στη συριακή αεράμυνα.
Αμερικανική αντίδραση
«Είδα την αναφορά. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αν είναι έγκυρη.
Ελπίζω πως όχι» ήταν η απάντηση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Heather Nauert, σε σχετική ερώτηση για τους S-300.
«Θα πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία» πρόσθεσε, αρνούμενη όμως να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο.

Πληροφορίες από RT.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης