Με 180 «υπέρ» και 131 «κατά» εγκρίθηκε από το ισπανικό Κοινοβούλιο το πακέτο των μέτρων αυστηρής λιτότητας, ενώ ένας βουλευτής δήλωσε «άπων».

Τα κόμματα της Αριστεράς, η βασκική Εθνικιστική Συμμαχία Αμαΐουρ και οι Καταλανοί της Εσκέρα Ρεπουμπλικάνα (ERC) απουσίασαν από την συνεδρίαση προκειμένου να μην είναι «συνένοχοι» σε αυτό που χαρακτηρίζουν «ωμή επίθεση» κατά των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης και πάλι μόνον με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος το διάταγμα για τη δημιουργία του ταμείου ρευστότητας των 18 δις ευρώ για να αντιμετωπισθούν τα ελλείμματα των αυτόνομων περιφερειών της χώρας. Οι αυτόνομες περιοχές της χώρας χαρακτηρίζονται υπεύθυνες, σε μεγάλο βαθμό, για τον εκτροχιασμό του δημοσίου ελλείμματος στο 8,9%.

Το πακέτο μέτρων, που προβλέπει περικοπές ύψους 65 δις ευρώ, έχει στόχο να μειώσει το έλλειμμα για το 2012 στο 6,3% και στο 2,8% το 2014, όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη σταδιακή αύξηση του ΦΠΑ έως και 3 ποσοστιαίες μονάδες, από το 18 στο 21%, αν και ορισμένοι τομείς, όπως οι μεταφορές, η εστίαση και τα είδη πρώτης ανάγκης θα παραμείνουν σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ- που με τη σειρά του αυξάνεται από το 8% στο 10%. Αμετάβλητος παραμένει ο ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, στο 4%.

Τα μέτρα που εξόργισαν τους δημοσίους υπαλλήλους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέτρο που έχει οδηγήσει τους δημοσίους υπαλλήλους στους δρόμους όπου διαδηλώνουν καθημερινά είναι η κατάργηση του επιδόματος των Χριστουγέννων.

Επιπλέον και οι άνεργοι επιβαρύνονται, καθώς το επίδομα αποφασίστηκε να μειώνεται μετά τον έβδομο μήνα, που θα φθάνει το 50% από το 60% του βασικού μισθού, μολονότι θα παραμείνει αμετάβλητο το χρονικό διάστημα της χορήγησής του, στους 24 μήνες.

Δείτε τις διαδηλώσεις των δημοσίων υπαλλήλων στη Μαδρίτη, το πρωί της Πέμπτης:

Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης