Ανίκανος να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού Έμπολα είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με έγγραφο του οργανισμού που προοριζόταν για εσωτερική χρήση και διέρρευσε. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι οι προσπάθειες να σταματήσει η εξάπλωση του ιού ήταν ανεπαρκείς, καταγγέλλοντας παράλληλα τόσο την αδυναμία του ιατρικού προσωπικού να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις όσο και την έλλειψη πληροφοριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Associated Press υπογραμμίζεται ότι οι ειδικοί θα έπρεπε να συνειδητοποιήσουν ότι τα παραδοσιακά μέσα περιορισμού της εξάπλωσης ενός ιού δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε μια περιοχή με προσπελάσιμα σύνορα και κατεστραμμένα συστήματα υγείας.

​«Σχεδόν όλοι όσοι συμμετείχαν στην αντιμετώπιση της επιδημίας απέτυχαν να αναγνωρίσουν τα αυτονόητα»«Σχεδόν όλοι όσοι συμμετείχαν στην αντιμετώπιση της επιδημίας απέτυχαν να αναγνωρίσουν τα αυτονόητα» επισημαίνει το κείμενο. «Μια τεράστια καταιγίδα άρχισε να δημιουργείται, έτοιμη να ξεσπάσει με όλη της τη δύναμη».

Μεταξύ των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν, όπως προκύπτει από το έγγραφο, είναι ότι οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ στην Αφρική δεν έστειλαν εγκαίρως και αναλυτικά τις αναφορές τους στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη, ενώ πολλοί γιατροί δεν κατάφεραν να φτάσουν στην περιοχή επειδή δεν είχε θεωρηθεί η βίζα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφεραν πάντως ότι το έγγραφο που διέρρευσε ήταν ένα πρόχειρο προσχέδιο, που δεν είχε διασταυρωθεί με πραγματικά στοιχεία. «Δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους περιορισμένους μας πόρους για να κάνουμε ακριβή απολογισμό της πρώτης μας αντίδρασης στο ξέσπασμα του ιού. Αναλυτικές λεπτομέρειες της αντιμετώπισης του ιού θα παρουσιαστούν όταν η επιδημία καταλαγιάσει» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μέσω του συντονιστή τους Κρίστοφερ Στόουκς, σημειώνουν ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι εκτός ελέγχου.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του ΠΟΥ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Νταβίντ Ναβάρο απάντησε ότι υπάρχει σχέδιο, αν και αναγνώρισε ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το τέλος του 2014 για να φανεί στην πράξη ο περιορισμός της ασθένειας. Επιπλέον, αποκάλυψε ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα υπάρχουν 4.000 κλίνες για ασθενείς, ενώ μόλις 300 υπήρχαν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ανήσυχοι οι παγκόσμιοι ηγέτες καλούν σε δράση

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι απηύθυνε έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες να συνεισφέρουν όσο μπορούν στην αντιμετώπιση του ιού, ενώ πιο συγκεκριμένος ήταν ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος πρότεινε η ΕΕ να καταβάλει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ για τον ίδιο σκοπό και να σταλεί εξειδικευμένο προσωπικό στις χώρες της δυτικής Αφρικής.

«Ο Έμπολα μπορεί να μετατραπεί σε μάστιγα, όπως ο HIV, και να τον αντιμετωπίζουμε για δεκαετίες» προειδοποίησε από την πλευρά του ο Τζον Κέρι.

Από το ξέσπασμα της επιδημίας, περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Επιβεβαιωμένα κρούσματα υπάρχουν στη Γουινέα, στη Λιβερία, στη Νιγηρία, στη Σενεγάλη, στη Σιέρα Λεόνε, στην Ισπανία και στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: 
Σε καραντίνα λόγω… υποψίας Έμπολα
Τους ξέφυγε!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης