Τους 1.000 πλησιάζουν οι νεκροί από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα στη Δυτική Αφρική σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη έξαρση του ιού από το 1976 στο Ζαΐρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανέβασαν την Πέμπτη το επίπεδο υγειονομικού συναγερμού στο 1, το υψηλότερο που υπάρχει, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα.

Την ανακοίνωση έκανε ο Τομ Σκίνερ, εκπρόσωπος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Όπως ανέφερε: «Η ενεργοποίηση (του συναγερμού) μας επιτρέπει να κινητοποιήσουμε πόρους από όλες τις υπηρεσίες για να ανταποκριθούμε στην κρίση. Είναι η πρώτη φορά από το 2009 που κηρύσσεται τέτοιος συναγερμός. Την εποχή εκείνη είχε κηρυχθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης Η1Ν1».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχουν καταγραφεί 1.711 κρούσματα της ασθένειας που πλήττει κυρίως τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Στη Νιγηρία, οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων που απεργούσαν από την 1η Ιουλίου ανακοίνωσαν σήμερα ότι διακόπτουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους με αφορμή την επιδημία που έχει ήδη επεκταθεί στο Λάγκος.

Μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Νιγηρίας (NMA), που είχε την πρωτοβουλία, ανέφεραν ως βασική αιτία για τον τερματισμό της απεργίας «την εμφάνιση του ιού Έμπολα» στη χώρα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λιβερία

Η πρόεδρος της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ, κήρυξε την Τετάρτη την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα, λέγοντας ότι η επιδημία που έχει ξεσπάσει αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του κράτους.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η κυβέρνηση και ο λαός της Λιβερίας απαιτούν τη λήψη έκτακτων μέτρων για την ίδια την επιβίωση του κράτους μας και για την προστασία του λαού μας. Κηρύσσω ολόκληρη τη Δημοκρατία της Λιβερίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα έχει ισχύ από τις 6 Αυγούστου 2014 και για περίοδο 90 ημερών».

Mαζεύουν τα εγκαταλελειμμένα πτώματα από τους δρόμους

Εν τω μεταξύ οι Αρχές της Λιβερίας συνεχίζουν να μαζεύουν από τους δρόμους ετοιμοθάνατους ασθενείς αλλά και νεκρούς οι οποίοι έχουν εγκαταλειφθεί από τους συγγενείς τους προκειμένου να γλιτώσουν την καραντίνα.

Ομπάμα: «Δεν μπορώ να υποσχεθώ φάρμακο για θεραπεία»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε σε δηλώσεις του ότι δεν έχει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση ενός φαρμάκου  που προορίζεται για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Έμπολα.

«Η αρχική αντίδραση θα πρέπει να είναι η θέσπιση μέτρων που θα αφορούν στη δημόσια υγεία ώστε να περιοριστεί η επιδημία», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Πρέπει να επιτρέψουμε στην επιστήμη να μας καθοδηγήσει και δεν νομίζω πως έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το αν το φάρμακο αυτό είναι χρήσιμο.Ο ιός Έμπολα, τόσο σήμερα όσο και στο παρελθόν, μπορεί να περιοριστεί εφόσον υπάρχουν κατάλληλες υποδομές για τη δημόσια υγεία. Οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν το ξέσπασμα του ιού και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας οι αρχές μπορούν να αξιολογούν εάν τα νέα φάρμακα ή οι θεραπείες είναι αποτελεσματικά.Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στον τομέα της δημόσιας υγείας, αλλά θα συνεχίσω να αναζητώ πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη αυτών των φαρμάκων».

Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Η Επιτροπή Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) του ΠΟΥ συνεδριάζει και σήμερα στη Γενεύη, προκειμένου να αποφασίσει εάν η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα συνιστά «επείγον περιστατικό για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος».Η Επιτροπή θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της την Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι συνεδριάζει για πρώτη φορά με αντικείμενο την επιδημία του Έμπολα.



Μεταφέρθηκε στην Ισπανία ο ιερέας που κόλλησε τον ιό

 Όπως έγινε γνωστό σήμερα διακομίστηκε με ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος στην Ισπανία ένας ιερέας που κόλλησε τον ιό στη Λιβερία.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 
Διαβάστε επίσης: Eικόνες φρίκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης