Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών της Καταλονίας να κηρύξουν την ανεξαρτησία της χώρας. Μια εξέλιξη που οδήγησε στη φυλάκιση οκτώ Καταλανών υπουργών, ενώ παράλληλα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Κάρλες Πουτζντεμόν.Το ένταλμα σημειώνεται πως στρέφεται επίσης και εναντίον τεσσάρων μελών της κυβέρνησής του,που έφυγαν μαζί του και βρίσκονται στο Βέλγιο.

Η εισαγγελική πρόταση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισαγγελία της Ισπανίας ζήτησε να προφυλακιστούν οκτώ από τα 14 μέλη της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης, σε βάρος των οποίων διεξάγεται έρευνα με την κατηγορία της στάσης.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελία ζήτησε να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση ο πρώην αντιπρόεδρος Οριόλ Ζουνκέρας και επτά από τους οκτώ συμβούλους (υπουργούς) που εμφανίστηκαν σήμερα ενώπιον δικαστή στη Μαδρίτη. 

Παράλληλα από την εισαγγελία ζητήθηκε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ένας ένατος σύμβουλος (υπουργός), ο Santi Vila, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση πριν από τη μονομερή απόφαση για ανεξαρτησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κρατούμενοι είναι οι παρακάτω οκτώ:

  • Ο πρώην αναπληρωτής αντιπρόεδρος Oriol Junqueras
  • Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Joaquim Forn
  • Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Raül Romeva
  • Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Carles Mundó
  • Ο πρώην υπουργός Εργασίας Dolors Bassa
  • Ο πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης της Προεδρίας Jordi Turull
  • Ο πρώην υπουργός Βιώσιμης Ανάπτυξης Josep Rull
  • Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Meritxell Borras

 Φωτογραφία από τη στιγμή που οι υπουργοί φτάνουν στο δικαστήριο στη Μαδρίτη

Τι είπε ο δικαστής

«Όταν κάποιος δεν εμφανίζεται μετά την κλήτευσή του από δικαστή για να καταθέσει, στην Ισπανία και σε κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανονικά εκδίδεται ένταλμα σύλληψης» τόνισε ο δικαστής Κάρλος Λέσμες αναφερόμενος στο διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε για τον Πουτζντεμόν.

Οι δηλώσεις του δικηγόρου του ηγέτη της Καταλονίας

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Πουτζντεμόν στο Βέλγιο υποστήριξε ότι το κλίμα για τον πελάτη του στην Ισπανία «δεν είναι καλό» και σημείωσε πως ο πελάτης του θέλησε να κρατήσει μία απόσταση, ωστόσο είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με τις ισπανικές δικαστικές αρχές. Ο Πουτζντεμόν εγκατέλειψε την Ισπανία πριν ημέρες και εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα

Την ίδια στιγμή μέλη του προεδρείου του καταλανικού κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος του ζήτησαν και έλαβαν αναβολή μέχρι τις 9 Νοεμβρίου προκειμένου να προετοιμάσουν την υπερασπιστική γραμμή τους.

Από την πλευρά του ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε να απαγγελθούν σε όλους κατηγορίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, στάση και εξέγερση. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης έως 15 και 30 χρόνια αντίστοιχα.

Επίσης ο εισαγγελέας τους κατηγορεί ότι ενθάρρυναν ένα «ενεργό κίνημα εξέγερσης» μεταξύ του καταλανικού πληθυσμού προκειμένου να οδηγήσουν στην απόσχιση της επαρχίας και ότι αγνόησαν όλες τις δικαστικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που απαγόρευε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως ο Πουτζντεμόν και άλλοι τέσσερις υπουργοί του βρίσκονται στο Βέλγιο από τις αρχές της εβδομάδας και αρνήθηκαν να εμφανιστούν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο δικηγόρος του ζήτησε να καταθέσει ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας από τις Βρυξέλλες.

Η «φυγή» του ηγέτη της Καταλονίας και οι δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες

Ο Πουτζντεμόν εγκατέλειψε την Ισπανία πριν ημέρες και εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, την ίδια δηλαδή ημέρα που η εισαγγελία ανακοίνωσε πως ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της εξέγερσης, της στάσης και της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος.

Από τη βελγική πρωτεύουσα ο ηγέτης της Καταλονίας το βράδυ της Τετάρτης κατήγγειλε μια «πολιτική δίκη», ενώ εξήγησε την άρνησή του να ανταποκριθεί στην κλήτευση του δικαστηρίου. Αναφερόμενος στους πρώην υπουργούς που τον συνόδευσαν στο Βέλγιο, επεσήμανε πως «ορισμένοι θα επιστρέψουν στην Ισπανία αλλά άλλοι θα παραμείνουν στο Βέλγιο για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αυτήν την πολιτική δίκη».

Η φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και δείχνει τον Πουτζντεμόν να πίνει καφέ στις Βρυξέλλες

Προειδοποίηση από την κεντρική τράπεζα της Ισπανίας

Την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας προειδοποίησε για «σημαντικές απειλές και οικονομικό κόστος» από την καταλανική κρίση. Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι η οικονομία της Καταλονίας μπορεί να πέσει σε ύφεση.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η τουριστική «βιομηχανία», μια από τις σημαντικότερες στην Καταλονία, έχει ήδη επηρεαστεί από την αβεβαιότητα.

Οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Καταλονίας

Ο προκάτοχος του Πουτζντεμόν στο αξίωμα, ο Αρτούρ Μας, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Καταλονίας μεταξύ 2010-16, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη είπε ότι «οι δικαστικές διώξεις θα ενισχύσουν το αίσθημα της αδικίας στην Καταλονία» και πρόσθεσε: «Αν δείτε τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, θα παρατηρήσετε ότι το αίσθημα και η βούληση να προχωρήσουμε προς την ανεξαρτησία εντείνεται στη χώρα μας, την Καταλονία».

Συγκεντρώση στη Βαρκελώνη

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης στη Βαρκελώνη καθώς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πανίσχυρης ένωσης των αυτονομιστών ANC να διαδηλώσουν υπέρ της ανεξαρτησίας.

«Ελευθερία» και «Ο Πουτζντεμόν είναι ο πρόεδρός μας» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην εν λόγω συγκέντρωση. 

Φωτογραφίες- Πληροφορίες από: AP Photo/Paul White, BBC

Διαβάστε επίσης:
 Στη φυλακή οκτώ πρώην υπουργοί της Καταλονίας – Ένταλμα σύλληψης για τον Puigdemont

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης