Διεθνές ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε από δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας σε βάρος του αποπεμφθέντος ηγέτη της Καταλονίας, Carles Puigdemont, καθώς δεν εμφανίστηκε για να καταθέσει στον δικαστή που διεξάγει έρευνα σε βάρος των μελών της πρώην καταλανικής κυβέρνησης με την κατηγορία της στάσης. Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό προφυλακίστηκαν οκτώ από τα 14 μέλη της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης, σε βάρος των οποίων διεξάγεται έρευνα.

«Όταν κάποιος δεν εμφανίζεται μετά την κλήτευσή του από δικαστή για να καταθέσει, στην Ισπανία και σε κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανονικά εκδίδεται ένταλμα σύλληψης» τόνισε χαρακτηριστικά ο δικαστής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισαγγελία ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ένας ένατος σύμβουλος (υπουργός), ο Santi Vila, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση πριν από τη μονομερή απόφαση για ανεξαρτησία.

Οι κρατούμενοι είναι οι παρακάτω οκτώ:

  • Ο πρώην αναπληρωτής αντιπρόεδρος Oriol Junqueras
  • Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Joaquim Forn
  • Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Raül Romeva
  • Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Carles Mundó
  • Ο πρώην υπουργός Εργασίας Dolors Bassa
  • Ο πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης της Προεδρίας Jordi Turull
  • Ο πρώην υπουργός Βιώσιμης Ανάπτυξης Josep Rull
  • Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Meritxell Borras
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισπανός πρωθυπουργός σημειώνεται πως επέβαλε άμεση κυριαρχία στην Καταλονία, διαλύοντας το περιφερειακό κοινοβούλιο ενώ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου.

Έξι άλλα ανώτερα μέλη του καταλανικού Κοινοβουλίου, καθώς και ο ομιλητής Carme Forcadell  αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες αλλά έχουν κοινοβουλευτική ασυλία και παραμένουν εκτός φυλακής.  Οι ακροάσεις αυτών αναβλήθηκαν έως τις 9 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικηγόρος του ηγέτη της Καταλονίας στο Βέλγιο είχε δηλώσει ότι το κλίμα στην Ισπανία για τον Carles Puigdemont «δεν είναι καλό». Σημείωσε επίσης πως ο πελάτης του θέλει να κρατήσει κάποιες αποστάσεις, ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές.

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ο Carles Puigdemont κατήγγειλε χθες το βράδυ μια «πολιτική δίκη», εξηγώντας την άρνησή του να ανταποκριθεί στην κλήτευση του δικαστηρίου. Όσον αφορά τους πρώην υπουργούς που τον συνόδευσαν στο Βέλγιο, εξήγησε ότι ορισμένοι θα επιστρέψουν στην Ισπανία, αλλά άλλοι θα παραμείνουν στο Βέλγιο «για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αυτήν την πολιτική δίκη».

Πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:
 Ισπανία: Η εισαγγελία ζήτησε την έκδοση πανευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τον Πουτζντεμόν

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης