Ανταπόκριση από Στρασβούργο- Νίκος Ρούσσης

Τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων, που μεταφέρονται στις ΗΠΑ για εμπορικούς και όχι μόνον σκοπούς, δεν υπόκεινται σε καμία προστασία και με εντολή της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) , μοιράζονται εν είδει «φέιγ βολάν» σε 16 άλλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του FBI.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ψήφισμα, εκφράζεται η όψιμη ανησυχία των ευρωβουλευτών, για το πώς χρησιμοποιείται από τις αμερικάνικες υπηρεσίες και για ποιον σκοπό, όλος αυτός ο όγκος των προσωπικών δεδομένων Ευρωπαίων επιχειρηματιών, εταιριών και πολιτώνΗ αποκάλυψη περιλαμβάνεται σε Ψήφισμα που ενέκρινε, με σχετική πλειοψηφία (306 ψήφους υπέρ, 240 κατά και 40 αποχές), η Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο.

Στο Ψήφισμα, εκφράζεται η όψιμη ανησυχία των ευρωβουλευτών, για το πώς χρησιμοποιείται από τις αμερικάνικες υπηρεσίες και για ποιον σκοπό, όλος αυτός ο όγκος των προσωπικών δεδομένων Ευρωπαίων επιχειρηματιών, εταιριών και πολιτών.

Η σχετική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για την «Ασπίδα Απορρήτου» αυτών των δεδομένων, που τέθηκε σε εφαρμογή από την πρώτη Ιανουαρίου 2017, είναι γεμάτη ελλείψεις και δεν παρέχει καμία ασφάλεια δικαίου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από αυτήν, επεσήμαναν οι ευρωβουλευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που παρέθεσαν, από τον Γενάρη του 2017 επιτρέπει η NSA να μοιράζονται τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων, που συλλέγονται χωρίς ένταλμα, δικαστικές αποφάσεις ή άδεια του Κογκρέσου, σε 16 άλλους οργανισμούς ασφαλείας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του FBI!

Παράλληλα, όπως έντονα υπογράμμισαν, με αποφάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων και της αμερικάνικης Γερουσίας, από τον Μάρτιο του 2016, η συλλογή και μεταφορά αυτών των δεδομένων, δεν υπόκεινται σε κανόνες των παρόχων υπηρεσιών του Διαδικτύου, για ρητή συγκατάθεση των δικαιούχων, πριν από την πώληση ή την ανταλλαγή δεδομένων, την περιήγηση στο web και για την χρήση, ερήμην τους, άλλων προσωπικών στοιχείων με τους διαφημιστές και άλλες ιδιωτικές εταιρείες.

Τέλος, όπως σημείωσαν, ο μηχανισμός του διαμεσολαβητή που συστάθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, για την μεσολάβηση μεταξύ αμερικανικών αρχών και διαμαρτυρομένων ευρωπαίων πολιτών, παραμένει… ακέφαλος καθώς, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει ορίσει ένα νέο διαμεσολαβητή.

Δυστυχώς, καταλήγει το Ψήφισμα, με το οποίο καλείται η Κομισιόν να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», οι επιστολές που λάβαμε από την αμερικανική κυβέρνηση, αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν αποτελεσματικά δικαιώματα δικαστικής προσφυγής, για όλους τους Ευρωπαίους (επιχειρήσεις και ιδιώτες), τα δεδομένα των οποίων μεταφέρονται στις ΗΠΑ!

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης