Εκτεταμένα επεισόδια σημειώνονται από τότε που η αστυνομία αποφάσισε να κλείσει έκλεισε εκ νέου το απόγευμα της Δευτέρας το Πάρκο Γκεζί στο Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης – τα σχέδια για την ανάπλαση του οποίου αποτέλεσαν την αφορμή που πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν –, καθώς στις 19.00 ξεκίνησε νέα αντικυβερνητική συγκέντρωση.

Η αστυνομία απομάκρυνε τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο πάρκο και εμπόδισε άλλους να εισέλθουν, χωρίς να εξηγήσει γιατί έκλεισε εκ νέου το πάρκο, που είχε ανοίξει ξανά για τους πολίτες το πρωί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άνοιγμα του Πάρκου Γκεζί είχε ανακοινώσει ο Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, ο οποίος χθες είχε απαγορεύσει μια συγκέντρωση εκεί με αποτέλεσμα η αστυνομία να απωθήσει κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση εκατοντάδες ειρηνικούς διαδηλωτές.

Κάλεσμα στη συγκέντρωση, απηύθυνε η Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Ταξίμ.

Αργότερα, η τουρκική αστυνομία επενέβη στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές οι οποίοι προσπαθούσαν να εισέλθουν στο Πάρκο Γκεζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είχε συμβεί και το βράδυ του Σαββάτου, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου, άνδρες των οποίων είχαν αποκλείσει το πάρκο από νωρίς το απόγευμα, έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να απωθήσουν τους διαδηλωτές στην Ταξίμ και κοντινούς δρόμους.

O άνδρας που πυροβόλησε στον αέρα Αργότερα, άγνωστος πυροβόλησε έξι με επτά φορές στον αέρα, με την αστυνομία να αναζητεί έναν άνδρα με λευκό πουκάμισο αγνώστων λοιπών στοιχείων. Στη συνέχεια, προσήχθη ένας άνδρας που συγκέντρωσε και παρέδωσε στις αρχές του άδειους κάλυκες.

Ο άνδρας με τη χαντζάραΤην ίδια ώρα, στο κοινοβούλιο, κυβερνητικός βουλευτής χαρακτήρισε νόμιμη την χθεσινή επίθεση με χαντζάρα σε διαδηλωτές, για την οποία ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Μουσταφά Αλί Τομπούλ τραυματίστηκε σοβαρά από δακρυγόνοΑργά το βράδυ της Δευτέρας ένας 17χρονος διαδηλωτής τραυματίστηκε βαριά, όταν δακρυγόνο που πέταξαν αστυνομικοί, προκειμένου να διαλύσουν τη διαδήλωση, έπεσε στο κεφάλι του. Ο 17χρονος διακομίσθηκε σε νοσοκομείο και αυτή την ώρα υποβάλλεται σε εγχείριση. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη. Πρόκειται για τον Mustafa Ali Tombul.

Από τα επεισόδια δεν γλύτωσε ούτε το Γενικό Προξενείο της Μεγάλης Βρετανίας, που βρίσκεται στην πλατεία Ταξίμ, καθώς εντός του προαύλιου χώρου του κτηρίου, «προσγειώθηκαν» δακρυγόνα.


(Ο προαύλιος χώρος του Βρετανικού Προξενείου την ώρα που έπεφταν τα δακρυγόνα)

(Συγκέντρωση στη λεωφόρο του Πέρα Ιστακλάλ – ώρα 19.00)

(Βίντεο από το άνοιγμα του Πάρκου το μεσημέρι)

(Το Πάρκο έκλεισε και πάλι το απόγευμα)

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης