Τουλάχιστον τρεις από τους τζιχαντιστές που αιματοκύλισαν το Παρίσι ήταν Γάλλοι, σύμφωνα με νεότερες ανακοινώσεις των γαλλικών και βελγικών αρχών, και οι τρεις ή οι δύο από αυτούς αδέρφια. Ένας δράστης τουλάχιστον διαφεύγει τη σύλληψη, ενώ επτά είναι ο συνολικός αριθμός των δραστών που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O τραγικός απολογισμός της επίθεσης είναι 129 νεκροί και 352 τραυματίες, οι 99 από αυτούς σοβαρά. Από 14 χώρες προέρχονται οι νεκροί.

Τα τρία αδέλφια

Περίπου στις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) η γαλλική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία ενός υπόπτου για εμπλοκή στις τρομοκρατικές επιθέσεις, στην προσπάθειά της να τον εντοπίσει.

Ο ύποπτος ονομάζεται Αμπντεσλάμ Σαλάχ, γεννήθηκε το 1989 στις Βρυξέλλες, έχει ύψος 1,75 και καστανά μάτια. Αργότερα η αστυνομία διευκρίνισε ότι ο καταζητούμενος γεννήθηκε μεν στο Βέλγιο, αλλά είναι Γάλλος υπήκοος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ο καταζητούμενος Αμπντεσλάμ Σαλάχ φέρεται να ενοικίασε το μαύρο VW Polo που βρέθηκε κοντά στο θέατρο ΜπατεκλάνΗ «Le Monde» γράφει πως τα ονόματα των δύο εκ των τριών αδελφών βρίσκονταν στα μισθωτήρια των δύο αυτοκινήτων που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις, ενός VW και ενός Seat. Ο καταζητούμενος Αμπντεσλάμ Σαλάχ φέρεται να ενοικίασε το μαύρο VW Polo που βρέθηκε κοντά στο θέατρο Μπατεκλάν, σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο BFMTV.

Η «Washington Post» έδωσε ως όνομα του δεύτερου αδερφού του το «Ιμπραχίμ Σαλάχ», επικαλούμενη ανώτερο αξιωματούχο των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών. Εικάζεται ότι ήταν από τους βομβιστές αυτοκτονίας.

Ο τρίτος αδελφός, που δεν έχει κατονομαστεί προς το παρόν, πιστεύεται ότι βρίσκεται μεταξύ των επτά συλληφθέντων στην περιοχή Μόλενμπεκ των Βρυξελλών.

Tα αυτοκίνητα


 
Ο πρώτος κατονομασμένος δράστης

Oμάρ Ισμαΐλ Μοστεφαΐ ήταν ο πρώτος δράστης που κατονομάστηκε επισήμως από τη γαλλική αστυνομία. Ο πατέρας του, ο αδερφός του και η νύφη του είναι μεταξύ των επτά ατόμων που ανακρίνονται σήμερα Κυριακή. 

Ο 29χρονος είχε καταγωγή από την Αλγερία και διέμενε στην πόλη Κουρκουρόν, 25 χιλιόμετρα νότια του Παρισιού. Η αναγνώρισή του έγινε από κομμένο δάχτυλο που βρέθηκε στο θέατρο Μπατακλάν, όπου ο ίδιος και άλλοι δύο καμικάζι σκόρπισαν τον θάνατο.

Οι έρευνες σε Γαλλία και Βέλγιο

Το Associated Press μετέδωσε ότι ο ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας αναγνωρίστηκε από δείγμα δέρματος και διαπιστώθηκε ήταν Γάλλος που ζούσε σε προάστιο του Παρισιού.

Νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής ένα μαύρο Seat Leon φορτωμένο με όπλα εντοπίστηκε σταθμευμένο στο προάστιο Μοντρέιγ της γαλλικής πρωτεύουσας. «Μέσα στο όχημα υπήρχαν πολλά τουφέκια Καλάσνικοφ, του ίδιου τύπου με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις» ανέφερε δικαστική πηγή.

Η παρουσία του αυτοκινήτου αποτελεί ένδειξη ότι μπορεί να έχει διαφύγει τουλάχιστον ένας από τους ενόπλους.

O δρόμος όπου εντοπίστηκε το μαύρο Seat

Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι στις επιθέσεις φέρονται να έχουν αναμειχθεί τρία αδέρφια, με τον έναν από αυτούς να καταζητείται. Σύμφωνα με το BFMTV, που επικαλέστηκε αστυνομικές πηγές, ο καταζητούμενος δράστης είναι Γάλλος πολίτης, είχε νοικιάσει VW Polo που εθεάθη έξω από το θέατρο Μπατακλάν και δεν περιλαμβάνεται στους επτά νεκρούς δράστες ή στους συλληφθέντες του Βελγίου – ανάμεσα στους τελευταίους ωστόσο βρίσκεται ο αδερφός του.
Ενισχύονται οι φόβοι για ανάπτυξη της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της Γαλλίας
Νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο τις βελγικές αρχές, μετέδωσε ότι δύο από τους νεκρούς τζιχαντιστές ήταν Γάλλοι που ζούσαν στις Βρυξέλλες. Όσο για τις συλλήψεις, επτά έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στη βελγική πρωτεύουσα –οι τρεις χθες Σάββατο– και ο ένας από τους συλληφθέντες είναι Γάλλος υπήκοος. Η βελγική αστυνομία ακόμη διερευνά εάν οι συλληφθέντες έχουν κάποια σχέση με τις επιθέσεις.

Οι εξελίξεις, σχολιάζει ο «Guardian», ενισχύουν τους φόβους για ανάπτυξη της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της Γαλλίας, η οποία έχει εξάγει περισσότερους τζιχαντιστές από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Το διαβατήριο δεν έχει δείξει ακόμα τον καμικάζι
 
Το συριακό διαβατήριο που βρέθηκε στο Σταντ ντε Φρανς ανήκει σε 25χρονο άντρα με το όνομα Αχμέντ Αλμοχάμεντ. Το έγγραφο βρέθηκε κοντά σε ένα από τα πτώματα των δραστών, ενδέχεται ωστόσο να ανήκει σε κάποιο από τα θύματα της επίθεσης και να είναι πλαστό ή κλεμμένο.

Η φωτογραφία και τα στοιχεία ταυτότητας που έδωσε στη δημοσιότητα ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας

Σύμφωνα με τις αρχές, άντρας με το συγκεκριμένο διαβατήριο καταγράφηκε στις 3 Οκτωβρίου στη Λέρο, στις 7 Οκτωβρίου στο Πρέσεβο της Σερβίας και στις 8 Οκτωβρίου στην Κροατία, όπου δεν διαπιστώθηκε κάποια παρατυπία, και έτσι ο κάτοχος του διαβατηρίου συνέχισε για την Ουγγαρία και την Αυστρία.

Ρεπορτάζ του Associated Press αναφέρει ότι τα στοιχεία των μεταναστών που περνούν από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης διασταυρώνονται με τα αρχεία της Ιντερπόλ, ενώ γίνεται λήψη φωτογραφιών και δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Πολλοί άνθρωποι ωστόσο επικαλούνται ότι έχουν χάσει τα χαρτιά τους –πράγμα που είναι πιθανό να συμβεί, δεδομένων των συνθηκών έλευσής τους στην Ευρώπη– και κάποιοι μπορεί να δώσουν ψεύτικες πληροφορίες, λέει η σερβική αστυνομία. Οι περισσότεροι δηλώνουν Σύροι επειδή θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να τους δοθεί άσυλο στη Γερμανία ως πρόσφυγες πολέμου, απ’ ό,τι αν καταγραφούν ως οικονομικοί μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ ή το Πακιστάν.

Περίπου 490.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περάσει από τη Σερβία το 2015, προσθέτει η αστυνομία της χώρας, και καθώς πολλοί από αυτούς δεν διαθέτουν έγγραφα είναι αδύνατο να ελεγχθούν οι διασυνδέσεις τους με τρομοκράτες ή το ποινικό τους μητρώο.

Γ. Μουζάλας: Να μην υπάρξει σύνδεση της τρομοκρατίας με το προσφυγικό

Ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου, το οποίο βρέθηκε κοντά στο πτώμα του ενός εκ των ενόπλων έξω από το Σταντ ντε Φρανς, καταγράφηκε και ταυτοποιήθηκε πλήρως στην Ελλάδα με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες καταγραφής προσφύγων και μεταναστών. Αντίστοιχη καταγραφή του έγινε σε Σερβία και Κροατία, αλλά σε καμία άλλη από τις υπόλοιπες χώρες της κεντρικής Ευρώπης από τις οποίες πέρασε. 
Έγινε καταγραφή του κατόχου του διαβατηρίου σε Ελλάδα, Σερβία και Κροατία, αλλά σε καμία άλλη από τις υπόλοιπες χώρες της κεντρικής Ευρώπης από τις οποίες πέρασε, επισήμανε ο κ. Μουζάλας
Αυτό διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου που συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα.

«Έχει σημασία για την ασφάλεια των πολιτών της Ελλάδας και της Ευρώπης ότι η χώρα μας έχει κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταγραφή των ανθρώπων που έρχονται» υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε: «Έγινε λοιπόν μια πορεία του ατόμου αυτού από τρεις χώρες που τον κατέγραψαν κατά την είσοδό του, αλλά έχουμε μια πιθανότητα να πέρασε από μια σειρά άλλων χωρών, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία και η Ουγγαρία, αλλά πουθενά αλλού δεν έχει καταγραφεί».

Παράλληλα, στην παρουσίασή του, ο κ. Μουζάλας έδειξε και τις διαδρομές που ακολουθούν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, το άτομο αυτό, «το μοναδικό για το οποίο μας ζητήθηκε μέχρι στιγμής αίτημα από τη γαλλική αστυνομία, που τον κατηγοριοποίησε ως έναν από τους τρομοκράτες», ονομαζόταν Αχμάντ Αλμοχαμάντ (Ahmad Almohammad) και γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1990 στο Εντλίμπ της Συρίας. Ταξίδεψε από την Τουρκία στη Λέρο, όπου εισήλθε στις 3 Οκτωβρίου 2015 με λέμβο, στην οποία επέβαιναν και άλλα 198 άτομα. Καταγράφηκε από τις λιμενικές αρχές και δακτυλοσκοπήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Λέρου, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία καταγραφής προσφύγων και μεταναστών, που είναι ενιαία για όλες τις χώρες Σένγκεν.

Ο χάρτης που παρουσίασε ο Μουζάλας

Στις 4 Οκτωβρίου προσήχθη στην Εισαγγελία Ρόδου και την ίδια μέρα εκδόθηκε η νόμιμη για κάθε πρόσφυγα βεβαίωση αδυναμίας απομάκρυνσης για έξι μήνες. Στις 6 Οκτωβρίου εξέδωσε ακτοπλοϊκό εισιτήριο για Πειραιά, αλλά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών αναχώρησε την επομένη και αφίχθη τελικά στον Πειραιά στις 8 Οκτωβρίου.

Ψάχνοντας τη διαδρομή του σε συνεργασία με τις υπηρεσίες άλλων χωρών, οι ελληνικές αρχές βρήκαν ότι τον Οκτώβριο καταγράφηκε επίσης στη Σερβία και στην Κροατία. Φαίνεται ότι πέρασε στη Σερβία μέσω ΠΓΔΜ. Μετά πέρασε από άλλες δύο ή τρεις χώρες, αλλά πουθενά δεν ξανακαταγράφηκε.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας, οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν πληροφορίες ότι το άτομο αυτό είχε σύνδεση με τρομοκρατία. 

Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε το αίτημα της Ελλάδας η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων να γίνονται από την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, και ζήτησε να μην υπάρξει εξαιτίας του συγκεκριμένου τρομοκράτη σύνδεση του προσφυγικού ζητήματος με την τρομοκρατία.

«Μπορεί κανείς να καταλάβει ότι το χτύπημα αυτό δεν πρέπει να αποδοθεί στους πρόσφυγες. Οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι γεννημένοι και μεγαλωμένοι σε δυτικές χώρες. Είναι διαφορετικό το να ασκηθεί ένας καλύτερος έλεγχος στα σύνορα, γιατί έχει περάσει σε χώρες κεντρικές ευρωπαϊκές που δεν έχει καταγραφεί πουθενά, από το να αρχίσουν να κλείνουν τα σύνορα, να υψώνονται φράχτες και να γίνεται το προσφυγικό ένα δράμα για τους πρόσφυγες χωρίς να λύνεται το πρόβλημα της ασφάλειας της Ευρώπης» συμπλήρωσε.

Αν το τρομοκρατικό χτύπημα συμπαρέσυρε σε αφαίρεση ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων για τους πρόσφυγες και για τους Ευρωπαίους, συνέχισε, αυτό θα ήταν νίκη των τρομοκρατών.

«Είναι εξίσου παράνομο με βάση το νόμο το να κάνεις πλημμελή έλεγχο στα σύνορα και το να παραβιάζεις τα δικαιώματα του πρόσφυγα. Σε νομικό πλαίσιο, η παραβίαση του ενός νόμου δεν γίνεται παραβιάζοντας τον άλλο, αλλά ταυτοποιώντας και ισορροπώντας σε αυτή τη δύσκολη ομολογουμένως κατάσταση» τόνισε ο ίδιος.

Τέλος, όπως επισήμανε ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν αλλάζει κάτι στο πολιτικό μέρος του σχεδιασμού για το προσφυγικό ζήτημα, ενώ όσον αφορά άλλες αλλαγές «προφανώς έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας απέναντι σε πιθανούς στόχους» και θα υπάρξει και «εντατικοποίηση των ελέγχων, που θα γίνει φτιάχνοντας καλύτερα hotspots, αυξάνοντας τις υπηρεσίες και βοηθώντας παραπάνω τους πρόσφυγες».

Διαβάστε επίσης:

Με πληροφορίες από Guardian, Associated Press, ΑΜΠΕ
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος, Βάννα Μπρούσαλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης