Σε βομβαρδισμένο τοπίο παραπέμπει το σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της Air Algerie, το οποίο εκτελούσε την πτήση AH 5017 από Μπουρκίνα Φάσο προς Αλγέρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρώτες εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το France 2 δείχνουν ολόκληρο το αεροπλάνο να έχει διαλυθεί σε πολλά μικρά και μετρίου μεγέθους κομμάτια, απόδειξη της σφοδρότητας της πρόσκρουσης στο έδαφος, ενώ τα πτώματα των επιβατών έχουν διαμελιστεί πάνω στην καπνισμένη γη. Η μυρωδιά του καμένου και της κηροζίνης παραμένει έντονη, καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για τη συλλογή στοιχείων. Το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάστηκε από τις αρχές τις Μπουρκίνα Φάσο κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Όπως έγινε γνωστό, τα συντρίμμια έχουν διασκορπιστεί σε ακτίνα 500 μέτρων.  

Η είδηση της συντριβής του αεροπλάνου σε απομονωμένη ερημική περιοχή στο βορειοανατολικό τμήμα του Μάλι και του θανάτου όλων των επιβατών βύθισε στο πένθος δεκάδες χώρες, ενώ οι περισσότερες εκτιμήσεις συνδέουν την αεροπορική τραγωδία με τις κακές καιρικές συνθήκες. 

Νωρίτερα το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι Γάλλοι εμπειρογνώμονες, που έφθασαν τα ξημερώματα στον τόπο της τραγωδίας, δεν εντόπισαν κανέναν επιζώντα ανάμεσα στα συντρίμμια. Παράλληλα, οι πρώτες έρευνες δείχνουν πως το αεροσκάφος, τύπου McDonnell Douglas MD-83, έγινε κομμάτια κατά τη διάρκεια βίαιης πρόσκρουσης στο έδαφος, εξέλιξη που απομακρύνει όλο και περισσότερο το σενάριο της βομβιστικής επίθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρώτες εικόνες από τον τόπο της συντριβής

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε αργότερα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ γνωστοποίησε ότι εντοπίστηκε το μαύρο κουτί του αεροπλάνου, τα δεδομένα του οποίου αναμένεται να ρίξουν φως στις συνθήκες της τραγωδίας. Το αντικείμενο εστάλη προς ανάλυση στην πόλη Γκάο, όπου βρίσκεται γαλλική στρατιωτική μονάδα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από τα Ηλύσια Πεδία, ο ισχυρός άνδρας της Γαλλίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κανένας επιβάτης της πτήσης AH 5017 δεν επέζησε, και επεσήμανε πως Γάλλοι στρατιώτες θα περιφρουρούν τα συντρίμμια μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών.

Επιπλέον, εξήγησε πως το πιθανότερο σενάριο για τη συντριβή του αεροσκάφους είναι οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, ωστόσο φρόντισε να επισημάνει πως οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι την εξαγωγή των τελικών συμπερασμάτων. Παράλληλα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τους συγγενείς των νεκρών.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης τύπου

Το αεροσκάφος άνηκε στην ισπανική Swiftair και είχε ναυλωθεί από την Air Algerie για να εκτελέσει το δρομολόγιο Ουαγκαντούγκου-Αλγέρι. Στο εσωτερικό του υπήρχαν 110 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος.

Βασικά στοιχεία για την πτήση AH 5017:

  • Αναχώρηση στη 1.17 τα ξημερώματα της Πέμπτης, τοπική ώρα, από την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο.
  • Προγραμματισμένη άφιξη στο Αλγέρι στις 5.10 το πρωί, τοπική ώρα (6.10 ώρα Ελλάδας).
  • Απώλεια επικοινωνίας με τον πύργο ελέγχου 50 λεπτά μετά την απογείωση.
  • Η επαφή χάθηκε ενώ το αεροσκάφος πετούσε πάνω από την πόλη Γκάο στο βορειοανατολικό τμήμα του Μάλι.
  • Ο πιλότος έκανε λόγο για χαμηλή ορατότητα και ζήτησε άδεια από τον πύργο ελέγχου στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, τη Νιαμέι, για αλλαγή πορείας.

Διάγραμμα με: α) τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους και β) τον αριθμό και την εθνικότητα των επιβατών

Χάρτης με το σημείο της συντριβής. Σε μαύρο περίγραμμα η πόλη Γκάο

Η κακοκαιρία προκάλεσε την τραγωδία

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζενέβ επιβεβαίωσε πως ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν και 51 Γάλλοι πολίτες, ενώ επανέλαβε τα λεγόμενα των εμπειρογνωμόνων σύμφωνα με τα οποία η τραγωδία συνδέεται άμεσα με ακραία καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν στην ευρύτερη περιοχή.

«Εκτιμούμε πως το αεροσκάφος συνετρίβη για λόγους που συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες. Μέχρι στιγμής καμία θεωρία δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο, πράγματι, φαίνεται να είναι το πιο πιθανό σενάριο» δήλωσε κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Bernard Cazeneuve και Frederic CuvillierΑπό τη μεριά του ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας Φρεντερίκ Κουβιλιέρ υπογράμμισε πως «στον τόπο της τραγωδίας υπάρχει έντονη η μυρωδιά της κηροζίνης, ενώ η απουσία διασποράς σε μεγάλη κλίμακα των συντριμμιών οδηγεί στο συμπέρασμα πως η συντριβή δεν μοιάζει να εμπεριέχει μια βίαιη ενέργεια, αλλά να συνδέεται με τον καιρό, τη μηχανική βλάβη ή έναν συνδυασμό των παραγόντων αυτών».

«Ως εκ τούτου, αποκλείουμε το ενδεχόμενο της επίθεσης από το έδαφος» σημείωσε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο France2, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει κι αυτός πως 100 Γάλλοι στρατιώτες, οι οποίοι εδρεύουν στην περιοχή, κατευθύνθηκαν προς τον τόπο της τραγωδίας.

Αφιλόξενη και επικίνδυνη περιοχή

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Μάλι Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, το αεροπλάνο συνετρίβη σε ερημική περιοχή ανάμεσα στις πόλεις Αγκελόκ και Κιντάλ στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο.

Διάγραμμα με την πορεία της πτήσης AH 5017Την είδηση την επιβεβαίωσε και η γαλλική προεδρία, η οποία με ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι «το αεροσκάφος έχει αναγνωριστεί με σαφήνεια παρά την κατάσταση διάλυσης στην οποία βρίσκεται», ενώ γνωστοποίησε την αποστολή γαλλικού στρατιωτικού αποσπάσματος στο σημείο, προκειμένου να αυξηθούν τα επίπεδα ασφαλείας και να διευκολυνθεί το έργο της συλλογής στοιχείων από τους εμπειρογνώμονες.

Το βόρειο τμήμα του Μάλι είχε αποτελέσει πεδίο σφοδρών συγκρούσεων από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι τον Μάιο του 2013, όταν γαλλικά στρατεύματα ενωμένα με δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης (AU), του ΟΗΕ και του κυβερνητικού στρατού κατάφεραν να περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό τη δράση ένοπλων οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Τόσο ο πρόεδρος της Γαλλίας όσο και ο πρωθυπουργός του Μάλι εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες και στους συγγενείς των θυμάτων.

Οδύνη για τον χαμό των επιβατών

Εν τω μεταξύ, τον γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτογραφίες των επιβατών της μοιραίας πτήσης τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters.

Στην πρώτη φωτογραφία απεικονίζεται μια οικογένεια επιβατών με καταγωγή από τον Λίβανο: ο πατέρας Manji Hasan και τα παιδιά του που επιβιβάστηκαν στην πτήση AH 5017 του αεροσκάφους που συνετρίβη σε ερημική περιοχή κοντά στα σύνορα του Μάλι με την Μπουρκίνα Φάσο.

Μια γυναίκα από τον Λίβανο περίμενε με αγωνία να μάθει τις εξελίξεις για το αεροσκάφος της Swift Air που το είχε ναυλώσει η Air Algerie. Σε αυτό επέβαιναν τόσο η νύφη όσο και η εγγονή της.

Ο Mamadou Zoungrana, με καταγωγή από το Κεμπέκ του Καναδά, έχασε τη γυναίκα και τους γιους του.

Σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιεύτηκε, ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν 51 Γάλλοι, 27 από την Μπουρκίνα Φάσο, οκτώ Λιβανέζοι, έξι Αλγερινοί, πέντε Καναδοί, τέσσερις Γερμανοί, δύο από το Λουξεμβούργο, ένας Καμερουνέζος, ένας Βέλγος, ένας Αιγύπτιος, ένας Ουκρανός, ένας Ελβετός, ένας Νιγηριανός και ένας από το Μάλι. Όλο το πλήρωμα ήταν Ισπανοί.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Τραγωδία δίχως τέλος, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014, 22:20

Θρίλερ με τα συντρίμμια του αεροσκάφους, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014, 14:29

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης