Στη δημοσιότητα έδωσε η τουρκική αεροπορία βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται η αερομαχία των F-16 με το ρωσικό SU-24 πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο βίντεο που μετέδωσε το τουρκικό κανάλι FOX ακούγεται η προειδοποίηση των Τούρκων πιλότων, χωρίς όμως να δίδεται κάποια απάντηση από τους Ρώσους χειριστές.

«Σας μιλάει η τουρκική αεροπορία. Προσεγγίζετε τουρκικό εναέριο χώρο. Αλλάξτε την πορεία σας προς τα νότια αμέσως» ακούγονται να λένε οι πιλότοι. Όπως αναφέρει ο παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων, οι χειριστές του ρωσικού μαχητικού ενημερώθηκαν 10 φορές, με τις προειδοποιήσεις να ξεκινούν 30 μίλια πριν το αεροσκάφος εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο. 

Κρεμλίνο και Άγκυρα συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για την κατάρριψη του μαχητικού. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι το αεροπλάνο βρισκόταν εντός του τουρκικού εναέριου χώρου όταν δέχτηκε τον πύραυλο. Η Ρωσία απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς, επιμένοντας ότι το αεροσκάφος πετούσε πάνω από συριακό έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερντογάν: «Υπερασπιστήκαμε τη χώρα μας»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το αεροπλάνο παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και στη συνέχεια συνετρίβη σε συριακό έδαφος.

Μιλώντας σε επιχειρηματική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι, παρά το γεγονός ότι το αεροσκάφος συνετρίβη σε συριακό έδαφος, κάποια μέρη του έπεσαν στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Τούρκοι πολίτες. Κατά τον Ερντογάν, η Άγκυρα ενήργησε με αυτόν τον τρόπο για να υπερασπιστεί την ασφάλειά της και τα «δικαιώματα των αδελφών της» στη Συρία.

Πηγές που επικαλούνται τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ρωσικά μαχητικά βομβάρδιζαν θέσεις Τουρκομάνων στα σύνορα με τη Συρία. Οι Τουρκομάνοι εντάσσονται στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις που συγκρούονται τα τελευταία χρόνια με τον κυβερνητικό στρατό και επιδιώκουν την ανατροπή του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Κλειδί» η μαρτυρία του δεύτερου πιλότου

Ο δεύτερος Ρώσος πιλότος του μαχητικού «Sukhoi Su-24», το οποίο κατερρίφθη την Τρίτη από τουρκικά πυρά, παραδόθηκε σε αξιωματούχους της ρωσικής βάσης στη Λαττάκεια της Συρίας από τον κυβερνητικό στρατό του προέδρου Άσαντ, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC. Η διάσωσή του αναμένεται να ρίξει φως στις συνθήκες κατάρριψης του αεροπλάνου, καθώς εντείνονται οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Άγκυρας και Κρεμλίνου για την ακριβή θέση του μαχητικού την ώρα που επλήγη από πύραυλο.

​Η διάσωση του δεύτερου πιλότου αναμένεται να ρίξει φως στις συνθήκες κατάρριψης του αεροπλάνου, καθώς εντείνονται οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Άγκυρας και Κρεμλίνου για την ακριβή θέση του μαχητικού την ώρα που επλήγη από πύραυλο

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρέσβης στη Γαλλία Αλεξάντρ Ορλόφ είχε γνωστοποιήσει ότι ο ένας εκ των δύο χειριστών του αεροσκάφους είχε καταφέρει να διαφύγει από τους τζιχαντιστές και βρισκόταν στα χέρια των δυνάμεων που υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Συρίας. Δεν ίσχυσε όμως το ίδιο και για τον δεύτερο, ο οποίος «δολοφονήθηκε με άγριο τρόπο στο έδαφος». Αμφότεροι είχαν προλάβει να απομακρυνθούν έγκαιρα από το αεροπλάνο με τη χρήση αλεξιπτώτου.
«Ένας εκ των πιλότων τραυματίστηκε όταν έπεσε με αλεξίπτωτο και δολοφονήθηκε με άγριο τρόπο στο έδαφος από τζιχαντιστές. Ο άλλος κατάφερε να διαφύγει. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εντοπίστηκε από τον συριακό στρατό και πρόκειται να μεταφερθεί στη ρωσική βάση» είχε τονίσει ο Ρώσος πρέσβης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Europe 1.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης