Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της ασφυκτικής λιτότητας που έφερε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την άνοδο του Μπέπε Γκρίλο, τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας και τον ευρωσκεπτικισμό στο εσωτερικό της Γερμανίας. Παράγοντες οι οποίοι, σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel», ίσως φέρουν πρόωρο τέλος στην πολιτική της κυριαρχία.

Για τέσσερις «ωρολογιακές βόμβες», οι οποίες απειλούν το πολιτικό μέλλον της Γερμανίδας καγκελαρίου, κάνει λόγο σε άρθρο του στο «Spiegel» ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ προσπαθεί να ρίξει τους τόνους εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Μίνχαου, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Μέρκελ προέρχεται από την Ιταλία και την «επέλαση» του Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος απειλεί να αντιμετωπίσει τη σημαντική ύφεση που σαρώνει τη χώρα του με έξοδο από το ευρώ. «Η Ιταλία χρειάζεται παραχωρήσεις από το εξωτερικό, τις οποίες η Γερμανία απορρίπτει» τονίζει ο Μίνχαου, που εκτιμά ότι η μόνη βιώσιμη πολιτική λύση για τη Ρώμη είναι η αλλαγή φρουράς στις δύο μεγάλες παρατάξεις.

Το δεύτερο «αγκάθι» που θα βρει μπροστά της η Μέρκελ είναι οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην πολιτική λιτότητας που επέβαλε, την οποία θεωρούν ως τη βασική αιτία για την καθυστέρηση της ανάπτυξης. «Η λιτότητα μείωσε την ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Το χρέος αυξάνεται, επειδή ο παρονομαστής (η απόδοση της οικονομίας) μειώνεται ταχύτερα απ’ ό,τι τα χρέη» γράφει ο Μίνχαου, ο οποίος επισημαίνει ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε ακόμα και στους δύο «μεγάλους» της ζώνης του ευρώ, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Το τρίτο βασικό πρόβλημα για το πολιτικό μέλλον της Μέρκελ, σύμφωνα με το «Spiegel», είναι η κυπριακή οικονομία. Όπως αναφέρει η «Frankfurter Allgemeine», η ΕΚΤ απέκρυψε τη δημοσιοποίηση έρευνας που δείχνει ότι ο μέσος Γερμανός δεν είναι πλουσιότερος από τον μέσο Κύπριο. Όπως υπογραμμίζεται στο περιοδικό, «η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τον πολιτικό κίνδυνο που προκύπτει από τη διάσωση της Κύπρου», με την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο να θεωρείται γεγονός το οποίο θα εκμεταλλευτεί σίγουρα η αντιπολίτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τέταρτος παράγοντας που απειλεί να «τελειώσει» πολιτικά την καγκελάριο είναι η συνεχής αύξηση του ευρωσκεπτικισμού εντός Γερμανίας, καθώς το νεοσύστατο κίνημα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» έχει αρχίσει να αποκτά ανησυχητική για τη Μέρκελ δυναμική, ενώ προσελκύει και τμήματα συντηρητικών ψηφοφόρων, οι οποίοι παραδοσιακά στήριζαν το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών. Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 26% θα στήριζε ένα κόμμα εχθρικό στο ευρώ.

Ωστόσο, ο Μίνχαου θεωρεί σχεδόν απίθανο να συναινέσει η Μέρκελ σε μια αλλαγή πορείας, καθώς θα ήταν πολύ σοβαρό πλήγμα για την εικόνα της. Ως εκ τούτου, η καγκελάριος έχει ουσιαστικά «δεμένα τα χέρια», με το «Spiegel» να αναρωτιέται «εάν θα καταρρεύσει πριν ή μετά τις εκλογές».

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης