Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων μέσων ενημέρωσης βρέθηκαν οι εκλογές στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διεθνής Τύπος, με πρωτοσέλιδα άρθρα, εστιάζεται στην ανακοίνωση των πρώτων ασφαλών αποτελεσμάτων από το Υπουργείο Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και παραδοχή ήττας εκ μέρους του δεύτερου κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Διαβάστε παρακάτω τους βασικούς τίτλους των διεθνών μέσων για τις εθνικές εκλογές:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

BBC: «Οι Έλληνες Συντηρητικοί ομολογούν την ήττα τους». Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, «οι Έλληνες Συντηρητικοί της ΝΔ παραδέχθηκαν την ήττα τους έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στις πέμπτες εθνικές εκλογές εντός έξι ετών».

Reuters: «Οι Έλληνες ψηφοφόροι επαναφέρουν τον Τσίπρα στην εξουσία με ισχυρή διαφορά». Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα οδηγεί τον Αλέξη Τσίπρα πίσω στην εξουσία με μια μεγάλη εκλογική νίκη, διασφαλίζοντας ότι η ο «χαρισματικός αριστερός» θα παραμένει «η επικρατέστερη πολιτική προσωπικότητα στην Ελλάδα…».

Guardian: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καθ’ οδόν για τη νίκη, καθώς η ΝΔ παραδέχεται την ήττα». «Οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν συγκεντρωθεί στο κεντρικό περίπτερο του κόμματος στην πλατεία Κοραή στο κέντρο της Αθήνας σηκώθηκαν πάνω και ζητωκραύγασαν μόλις ανακοινώθηκε το διακαναλικό exit poll» συνεχίζει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται στον νικητή των εκλογών, αλλά προκειμένου να φτιάξει κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες με άλλα κόμματα» προσθέτει ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Αλμπέρτο Ναρντέλο.

Bloomberg: «Ο Τσίπρας οδεύει προς μια ακόμη αποφασιστική νίκη στις ελληνικές εκλογές». Το Bloomberg στάθηκε στη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και στο ότι η Χρυσή Αυγή θα είναι στην τρίτη θέση με ποσοστό που θα κυμαίνεται από 6,5% έως 8%. «Ό,τι και να γίνει, βέβαια, αρχίζει μια περίοδος διαπραγματεύσεων με τα μικρότερα κόμματα» αναφέρει το δημοσίευμα.

Λα Ρεπούμπλικα: «Ο Τσίπρας κερδίζει εκ νέου στις εκλογές – Πιθανώς θα συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ». Με τη σειρά του, ο ανταποκριτής της ιταλικής La Repubblica Ματέο Πουτσαρέλι, πέρα από τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει πως «στο σύνολό τους, τα κόμματα της Aριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) συγκεντρώνουν γύρω στο 45% των ψήφων».

Corriere della Sera: «Εκλογές στην Ελλάδα: O Τσίπρας κερδίζει και πάλι – Πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού». 

Associated Press: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει την ελληνική ψήφο».

Για καθαρή νίκη του Αλέξη Τσίπρα με 33-35% κάνει λόγο το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ενώ η γαλλική Le Monde κάνει λόγο για τρίτη νίκη του Αλέξη Τσίπρα μέσα σε έναν χρόνο.

Γερμανικά ΜΜΕ: «Οι Έλληνες δίνουν στον Τσίπρα δεύτερη ευκαιρία»

«Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει» τιτλοφορείται το πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού Spiegel. «Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε μια δεύτερη ευκαιρία και οι Έλληνες προφανώς του τη δίνουν. Στις πρόωρες κάλπες ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τις περισσότερες ψήφους, σύμφωνα με τις προβλέψεις» επισημαίνεται. «Σύμφωνα με τα πρώτα προγνωστικά, στις πρόωρες εκλογές το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Η συντηρητική ΝΔ όμως ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής.»

Το σχόλιο της Neue Osnabrücker Zeitung: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ευχέρεια κινήσεων. Η αποστολή της είναι να υλοποιήσει τα όσα συμφώνησαν οι προκάτοχοί της με τους δανειστές, εν ανάγκη ακόμη και ενάντια στη λαϊκή βούληση. Η αδυναμία αυτή εκδηλώνεται και μόνο στο γεγονός ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση, μπορεί να καθυστερήσει και η εκταμίευση των τόσο αναγκαίων δόσεων».

Ισπανικά ΜΜΕ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει και πάλι τις εκλογές στην Ελλάδα, με ευρύ προβάδισμα»

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει τα πρωτοσέλιδα των ισπανικών εφημερίδων, στην ηλεκτρονική τους έκδοση. Με συνεχή ανανέωση των ιστοσελίδων παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τα εκλογικά αποτελέσματα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει και πάλι τις εκλογές στην Ελλάδα, με ευρύ προβάδισμα» είναι ο τίτλος στην Εl Paίs. «Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διακυβέρνηση Τσίπρα και του δίνει εκ νέου τη νίκη στις κάλπες» είναι ο τίτλος της Εl Μundo.

«Ο Τσίπρας ξανακερδίζει τις εκλογές» είναι ο τίτλος στο Diario Publico, με υπέρτιτλο «Οι Έλληνες ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους στη ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ». «Ο Τσίπρας αντέχει» είναι ο τίτλος της εφημερίδας El Periόdico.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης