Του Φώτη Τριάρχη,

Αντί για βραδιά-θρίλερ, όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, προέκυψε σαρωτική νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προηγείται με 7,5% έναντι της ΝΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την απογοήτευση μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων του, ο Τσίπρας έχασε μόλις μία μονάδα από τις εκλογές του περασμένου ΙανουαρίουΕπίσης παρά τις προβλέψεις, οι ΑΝΕΛ μπήκαν στη Βουλή και, όπως ανέφεραν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος συνομίλησε με τον Πάνο Καμμένο λίγο πριν από τις 21.00 και συναποφάσισαν επανάληψη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Τρίτο κόμμα δεν μπαίνει στην κυβέρνηση» έλεγαν συνεργάτες και των δύο πλευρών, καθώς αμφότεροι συγκεντρώνουν 155 έδρες (145+10).

Όπως όλα δείχνουν, οι Τσίπρας-Καμμένος θέλησαν να καλύψουν το ζητούμενο της κυβερνητικής σταθερότητας εγκαίρως, δείχνοντας ότι «υπάρχει κυβέρνηση από απόψε κιόλας». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο εμφανίστηκαν μαζί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, εμφανώς ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα ενώ ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την επιθυμία να ευχαριστήσει τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων «γιατί αύριο θα συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα που ξεκινήσαμε. Από αύριο ξεκινάμε τον μεγάλο αγώνα να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην Ευρώπη».

Είναι προφανές ότι η εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα τον καθιστά κυρίαρχο στο πολιτικό σκηνικό, σε μια συγκυρία όπου έχει μπροστά του «καθαρή τετραετία», χωρίς άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Παρά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την απογοήτευση μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων του, παρά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας, ο Τσίπρας έχασε μόλις μία μονάδα από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου.

Η Χρυσή Αυγή επανακατέλαβε την τρίτη θέση, δείχνοντας ότι εισέπραξε κομμάτι των απογοητευμένων, ενώ οι κάλπες έκρυβαν δύο ακόμη εκπλήξεις: την άνοδο του ΠΑΣΟΚ, που πλέον είναι τέταρτο κόμμα, και την οριακή –όπως όλα δείχνουν– αποτυχία της Λαϊκής Ενότητας να μπει στη Βουλή. Αναμενόμενη θεωρείται η πτώση του Ποταμιού, ενώ η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή.

Φυσικά, ο μεγάλος νικητής ήταν η αποχή, που ξεπέρασε κατά πολύ το ποσοστό των εκλογών του Ιανουαρίου.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης παραδέχθηκε νωρίς την ήττα της ΝΔ, ωστόσο διεμήνυσε ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας. Από το ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι πρέπει να μπει στην κυβέρνηση και το δεύτερο κόμμα, θέτοντας αυτό ως προϋπόθεση για να μετάσχουν κι εκείνοι.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης