Η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε στη Βόρειο Κορέα από τα εργαστήρια της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας ήταν 9,8 φορές ισχυρότερη από το σεισμική δόνηση που είχε προκληθεί κατά την πέμπτη πυρηνική δοκιμή η οποία είχε πραγματοποιηθεί εντός του 2016.

Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει πως η Βορειοκορεάτες πυρηνικοί επιστήμονες είχαν καταφέρει να υλοποιήσουν το project H. Η Πιονγιανγκ είναι πλέον σαφές ότι έχει τη δυνατότητα να διατηρήσεις στο οπλοστάσιό της εκτός από τις  πυρηνικές βόμβες τύπου Α’ και την βόμβα υδρογόνου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγη ώρα αργότερα η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας επιβεβαίωνε πως είχε πραγματοποιηθεί πυρηνική δοκιμή. Ταυτόχρονα αναρτήθηκε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία η οποία δείχνει τον Κιμ-Γιονγκ Ουν μπροστά από μία πυρηνική κεφαλή μαζί με τους συμβούλους του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή που μας πέρασε ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, σε μία θα έλεγε κανείς μη αναμενόμενη δήλωση, ανέφερε πως η Βόρειος Κορέα πάρα πολύ σύντομα, πολύ συντομότερα από ότι νομίζουμε, θα έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει στους βαλλιστικούς της πυραύλους πυρηνική γόμωση ικανή να πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Η δήλωση αυτή πέρασε απαρατήρητη αλλά 48 ώρες μετά η εκτίμηση του Γάλλου υπουργού εξωτερικών αποκτά βαρύτητα και άρα τα στοιχεία που διαθέτουν η γαλλικές μυστικές υπηρεσίες αποκτούν άλλη διάσταση. Η Βόρειος Κορέα κατάφερε να κατασκευάσει πυρηνική κεφαλή βόμβας υδρογόνου η οποία πλέον σε συνδυασμό με τους βαλλιστικούς της πυραύλους, αποτελεί πραγματική απειλή.

Είναι προφανές ότι από την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου η σύγκρουση του Ειρηνικού αποκτά νέα σημασία και εισέρχεται σε νέα φάση όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Κίνα και η Ρωσία θα κληθούν να προσαρμόσουν τις αντιδράσεις τους σε σχέση με τα καινούργια δεδομένα.

Όπως σημειώνει σε προηγούμενο editorial η γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ-Γιονγκ Ουν βρίσκονται και οι δύο εγκλωβισμένοι στη λεγόμενη «παγίδα του Θουκυδίδη». Και οι δύο έχουν παγιδευτεί σε μία ρητορική από την οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν δεδομένου ότι αυτή η ρητορική ανακυκλώνει την πολιτική δυναμική τους. Η Monde τολμά να αναφέρει πως η ρητορική σύγκρουση μεταξύ των δύο ηγετών θυμίζει παιδικό σταθμό όπου τα παιδάκια τσακώνονται μεταξύ τους για το αν ο μπαμπάς τους είναι πυροσβέστης ή όχι, μόνο που αυτή τη φορά τα δύο αυτά παιδάκια παίζουν με πυρηνικά παιχνίδια και έχουν τη δυνατότητα να πατήσουν τα κουμπιά. 

Είναι σαφές πως σήμερα 3 Σεπτεμβρίου η Βόρειος Κορέα δεν είναι πια ούτε Ιράκ, ούτε Ιράν, ούτε Γρανάδα αλλά ούτε και Λιβύη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και οι στρατηγοί του γνωρίζουν πως εάν πληγεί το καθεστώς του Κιμ-Γιονγκ Ουν όπως επλήγησαν τα καθεστώτα του Σαντάμ Χουσεΐν ή του Μουαμάρ Καντάφι μπορεί και να υπάρξει πυρηνική απάντηση η οποία ενδεχομένως να στοχεύει το Σικάγο.

Πρόκειται για ένα στοιχείο που αλλάζει πλήρως τα δεδομένα και δεν επιτρέπει την επανάληψη των δύο εισβολών στο Ιράκ ή τη συνδυασμένη επίθεση της Δύσης στο καθεστώς του Καντάφι. 

Οι βόμβες υδρογόνου είναι τα πιο ισχυρά όπλα που έχουν κατασκευαστεί

Οι βόμβες υδρογόνου είναι τα πιο ισχυρά όπλα που έχουν κατασκευαστεί, εξηγεί ο Πάντι Ρίγκαν καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο του Σάρεϊ.

Η Βόρεια Κορέα είχε ισχυριστεί ότι είχε πραγματοποιήσει δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου τον Οκτώβριο του 2016, όμως κάτι τέτοιο δεν είχε επιβεβαιωθεί.

«Μια κανονική πυρηνική βόμβα έχει ισχύ ίση με αυτή 10.000 τόνων εκρηκτικών TNT. Οι βόμβες υδρογόνου είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο ισχυρές», σύμφωνα με τον Ρίγκαν.

Νωρίτερα σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι η χώρα ανέπτυξε ένα νέο, πιο προηγμένο πυρηνικό οπλικό σύστημα με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ» κι ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε αυτή τη βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM).

Η ισχύς της βόμβας υδρογόνου μπορεί να φθάσει τις εκατοντάδες κιλοτόνους, η πυροδότησή της μπορεί να γίνει και σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ η εγχώρια παραγωγή αυτού του θερμοπυρηνικού όπλου σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα κατά βούληση, ανέφερε το KCNA.


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης