Με δύο βίντεο-ντοκουμέντα η Μόσχα επιχειρεί να ενισχύσει το επιχείρημά της πως για το αιματοκύλισμα της Οδησσού πριν από δύο εικοσιτετράωρα, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους και τραυμάτισε περίπου 200, ευθύνεται η κυβέρνηση του Κιέβου και κατά κύριο λόγο τα μέλη του νεοναζιστικού «Δεξιού Τομέα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Παρασκευής, μία βόμβα μολότοφ εκτοξεύθηκε μέσα στο Μέγαρο των Συνδικάτων, με αποτέλεσμα εκείνο να τυλιχτεί στις φλόγες. Ρωσόφωνοι αυτονομιστές που το είχαν καταλάβει είτε κάηκαν ζωντανοί είτε πηδούσαν από τα παράθυρα για να σωθούν.

Από τότε, Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη του μακελειού. Το Κίεβο μιλά για προβοκάτσια από τους ίδιους τους ρωσόφωνους και η Μόσχα για συντονισμένη δράση των μελών του νεοναζιστικού κόμματος «Δεξιός Τομέας».

Την Κυριακή, η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζεται ένας Ουκρανός να πυροβολεί προς το κτήριο που είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Ο άνδρας φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και φαίνεται να πυροβολεί αρκετές φορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, δόθηκε στη δημοσιότητα και ένα άλλο βίντεο, στο οποίο ο ίδιος άνδρας λίγο μετά την πράξη του δίνει συνέντευξη σε ουκρανικό σταθμό και τονίζει ότι εκείνος και οι σύντροφοί του είναι άοπλοι και δέχονται επίθεση από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι έχει τραυματιστεί στο πόδι, κάτι το οποίο στο προηγούμενο βίντεο δεν διακρίνεται. Ο άνδρας αυτοαποκαλείται ως «sotnik» Mykola. Ο χαρακτηρισμός «sotnik» (σότνικ) αποδιδόταν από τους διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου στους ηγέτες των διάφορων ομάδων της Μαϊντάν. 

Την ίδια ώρα, νέα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα από την Παρασκευή της κόλασης κάνουν την εμφάνισή τους στα social media. «Δεν μπορούσαμε να κατεβούμε (από το φλεγόμενο κτήριο), βλέπαμε ανθρώπους από άλλους ορόφους να κατεβαίνουν και όταν κατέβαιναν να δέχονται άγρια επίθεση και ξύλο από τους εξτρεμιστές σαν να ήταν αγέλη από λύκους» δηλώνει στο Russia Today ένας επιζήσας καταληψίας του κτηρίου.

Σημάδι από χέρι σε έναν από τους εσωτερικούς τοίχους του κτηρίου. Δείγμα προσπάθειας διαφυγής κατά την πυρκαγιά. Η φωτογραφία ανέβηκε στο Twitter

Γιατσενιούκ: Τα επεισόδια στην Οδησσό είναι μέρος ενός οργανωμένου ρωσικού σχεδίου

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε πως τα βίαια επεισόδια στην Οδησσό αποτελούν μέρος «ενός ρωσικού σχεδίου με στόχο την καταστροφή της Ουκρανίας». 

«Αυτό που συνέβη στην Οδησσό αποτελεί μέρος ενός σχεδίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας με στόχο την καταστροφή της Ουκρανίας και του Κράτους της» επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην Οδησσό, στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και τοπικής κοινωνίας.

«Η Ρωσία έστειλε κάποιους εδώ για να προκαλέσουν το χάος, όμως η χώρα πρέπει να ενωθεί και να συμφιλιωθεί για να μη δώσει στους τρομοκράτες που στηρίζει η Μόσχα την ευκαιρία να διχάσουν τον λαό μας» συνέχισε ο ίδιος.

«Ο στόχος της Ρωσίας είναι να επαναλάβει στην Οδησσό ό,τι συνέβη στα ανατολικά» προσέθεσε ο ίδιος. «Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχουν χρηματοδοτήσει και οργανώσει επαγγελματίες οι οποίοι έχουν χειραγωγήσει απλούς πολίτες, όμως η ενότητά μας θα είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς τους τρομοκράτες».

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μετά τα γεγονότα της 2ας Μαΐου όλοι οι ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας της πόλης απομακρύνθηκαν και θα αντικατασταθούν, καθώς απέτυχαν στο έργο τους.

Απελευθερώθηκαν οι 67 ρωσόφωνοι

Την ίδια ώρα, νωρίτερα σήμερα, περίπου 2.000 ρωσόφωνοι αυτονομιστές επιτέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στο Αστυνομικό Τμήμα της Οδησσού στη Νοτιοανατολική Ουκρανία.

Κατά την επίθεση σημειώθηκαν μάχες μεταξύ των Ουκρανών αστυνομικών και των ρωσόφωνων μαχητών οι οποίοι και απαιτούσαν την απελευθέρωση όσων συνελήφθησαν κατά τα επεισόδια της Παρασκευής.

Οι αυτονομιστές έφεραν ρόπαλα και έριξαν την πύλη με δύο φορτηγά.

Οι αστυνομικοί που είχαν ταμπουρωθεί στο εσωτερικό του κτηρίου άρχισαν να απελευθερώνουν έναν έναν τους συλληφθέντες, τους οποίους το πλήθος χαιρέτισε ως «ήρωες». «Μπράβο!» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι. Συνολικά απελευθερώθηκαν 67 αυτονομιστές.

Υποδοχή ηρώων στους αποφυλακισθέντες

Ένας από τους αποφυλακισθέντες

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Διαβάστε επίσης Ο Γιατσενιούκ ρίχνει ευθύνες για το μακελειό της Οδησσού στη Μόσχα, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 4 Μαΐου 2014, 16:58

Ουκρανία: Επίθεση ρωσόφωνων αυτονομιστών στο Α.Τ. Οδησσού, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 4 Μαΐου 2014, 16:40

Σκηνές Αποκάλυψης στην Οδησσό, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Μαΐου 2014, 21:40

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης