Απόφαση που ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα αναφορικά με τον νόμο για τους γάμους των ομοφυλοφίλων, γνωστός και ως «Δόμα», εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Με ψήφους πέντε προς τέσσερις, το δικαστήριο αποφάσισε πως ο Δόμα, αρνείται στην ουσία ίσα δικαιώματα μεταξύ παντρεμένων ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων.

Ουσιαστικά η απόφαση δεν λέει τίποτα άλλο πέραν του ότι οι ομοφυλόφιλοι που έχουν ενωθεί με γάμο, έχουν ίσα νομικά δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα παντρεμένα ζευγάρια.

Σημειώνεται ότι δημοσκοπήσεις, δείχνουν ότι πλειοψηφία της αμερικανικής κοινής γνώμης είναι υπέρ των γάμων μεταξύ των ομοφυλοφίλων, ενώ 12 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει και νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Ωστόσο, σε 30 ακόμη πολιτείες, ο γκέι γάμος είναι παράνομος.

Για τα νομικά ελλείμματα της εφαρμογής του νόμου Δόμα, το Ανώτατο Δικαστήριο συνεδρίασε με αφορμή την προσφυγή της 83χρονης Νεοϋρκέζας Έντιθ Γουΐντσορ. Η υπερήλικη έλαβε «ραβασάκι» από την εφορία, που την καλούσε να καταβάλει φόρο κληρονομίας, ύψους 363.000 δολαρίων, όταν απεβίωσε η σύζυγός της Τία Σπέγιερ. Ο φόρος ήταν δυσανάλογα υψηλότερος από εκείνον που επρόκειτο να καταβάλει αν ήταν παντρεμένη με άνδρα.

Απορρίφθηκε η προσφυγή  της «Πρότασης 8»

Παράλληλα, το δικαστήριο απέρριψε και την προσφυγή Κινήματος πολιτών από την Καλιφόρνια, γνωστό ως «Πρόταση 8», με την οποία επεδίωκαν την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στην Καλιφόρνια.

Οι προασπιστές της απαγόρευσης του γάμου των ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια ανακοίνωσαν πως θα επιδιώξουν μία θωράκιση κι ενίσχυση της σχετικής απαγορευτικής νομοθεσίας έως ότου αρχίσει η επιβολή της νέας ετυμηγορίας σε πανεθνικό επίπεδο.  Η σχετική ανακοίνωση του Άντριου Πούγκνο, επικεφαλής της ProtectMarriage.com, ήλθε αμέσως μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που καταργεί την «Πρόταση 8».  Στην ανακοίνωσή του αυτή, ο Πούγκνο δηλώνει πως η απόφαση του Ανωτάτου δικαστικού οργάνου της χώρας «δεν επιλύει άμεσα ζητήματα της δικαιοδοσίας» της προηγούμενης ετυμηγορίας χαμηλόβαθμου δικαστηρίου.

Ο Ομπάμα χαιρετίζει την απόφαση

«Είμαστε ένας λαός που διακηρύσσουμε πως όλοι έχουν γεννηθεί ίσοι, και πως η αγάπη με την οποία δενόμαστε με τον άλλο είναι εξίσου ίση», δηλώνει στη γραπτή του δήλωση ο Ομπάμα, καθώς ενημερώθηκε για την ετυμηγορία μέσα στο αεροσκάφος καθ’ οδόν προς την Αφρική. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζει πως η απόφαση αφορά τους πολιτικούς γάμους και ο τρόπος με τον οποίο ορίζει την έννοια του γάμου και τελεί τις γαμήλιες τελετές κάθε θρησκεία εναπόκειται στους δικούς της εκκλησιαστικούς θεσμούς. «Ήταν μία διάκριση καθαγιασμένη διά νόμου. Μεταχειριζόταν την αγάπη, τα αγαπημένα ζευγάρια του ιδίου φύλου ως ξεχωριστές και κατώτερες κατηγορίες ανθρώπων. Το Ανώτατο Δικαστήριο διόρθωσε αυτό το σφάλμα και η χώρα μας είναι καλύτερη μετά από αυτό», προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Ομπάμα.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης