Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας απώθησαν σήμερα τους εξεγερμένους από την πόλη Μπακούμπα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, πολλοί τομείς της οποίας έπεσαν στα χέρια τους, ωστόσο οι αντάρτες κατέλαβαν το μεγαλύτερο τμήμα της Ταλ Αφάρ, μιας στρατηγικής σημασίας σιιτικής πόλης του βορείου Ιράκ, και πολλές δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες που διεξήχθησαν εκεί.

Όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του στρατού και της αστυνομίας στη Βαγδάτη, οι εξεγερμένοι εξαπέλυσαν τη νύκτα επίθεση εναντίον της Μπακούμπα και κατάφεραν να καταλάβουν πολλά τμήματα της πόλης αυτής, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 60 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, πριν οι δυνάμεις ασφαλείας τους απωθήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου στο Κιρκούκ, ο Νουρεντίν Καμπαλάν, δεύτερος στην ιεραρχία του Συμβουλίου της επαρχίας, έκανε γνωστό πως οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν τομείς της Ταλ Αφάρ, ενός σιιτικού θυλάκου στην επαρχία της Νινευή στην οποία κατοικούν κυρίως σουνίτες. Αυτή η στρατηγικής σημασίας πόλη βρίσκεται σε απόσταση 380 χλμ. βορειοδυτικά της Βαγδάτης στην οδό που οδηγεί στα συριακά σύνορα. Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ισλαμικό κράτος στη ζώνη των συνόρων ανάμεσα στο Ιράκ και τη Συρία.

Από την αστυνομία του Κιρκούκ έγινε επίσης γνωστό σήμερα πως σουνίτες αντάρτες επιτέθηκαν στο βόρειο χωριό Μπασίρ, που κατοικείται από τουρκμενικής καταγωγής σιίτες και βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. νοτίως του Κιρκούκ, αλλά απωθήθηκαν έπειτα από συγκρούσεις με την τοπική πολιτοφυλακή και αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες διήρκεσαν μία ώρα. Το ιρακινό κρατικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο “Ιρακίγια” μετέδωσε πως ο στρατός σκότωσε σήμερα δύο διοικητές του ΙΚΙΛ, χωρίς να κάνει γνωστό πού συνέβη αυτό στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης