Δικαστήριο στο Ιράν κάλεσε τον ιδρυτή του Facebook Μάρκ Ζούκεμπεργκ να καταθέσει σε υπόθεση σχετικά με την παραβίαση ιδιωτικού απορρήτου από την εταιρεία, στη βάση της οποίας οκτώ Ιρανοί καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 20 ετών.

Το δικαστήριο στο Ιράν κάλεσε τον κ. Ζούκεμπργκ να καταθέσει σε υπόθεση που αφορούσε την παραβίαση του ιδιωτικού απορρήτου από τα Facebook, Instagram και What’s App. Ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου δεν μπορεί να εφαρμοσθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο καταδίκασε, επίσης, οκτώ Ιρανούς για χρήση του Facebook σε 20 χρόνια κάθειρξη.

Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά μέτρων κατά του γνωστού μέσου κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο θεωρείται ως μέσο μετάδοσης ανατρεπτικών πολιτικών μηνυμάτων στη χώρα.

Η απόφαση, αναδεικνύει επιπλέον και τη σύγκρουση που υπάρχει ανάμεσα στη συντηρητική δικαιοσύνη και αστυνομία και στον μετριοπαθή πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί, ο οποίος επιδιώκει μεγαλύτερη ελευθερία του Ίντερνετ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ομιλία του μόλις δύο εβδομάδες πριν την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, ο κ. Ρουχανί είχε κάνει λόγο για μεγαλύτερη ελευθερία στο Διαδίκτυο.

Μερικές ημέρες νωρίτερα έξι νεαρά άτομα είχαν συλληφθεί στο Ιράν γιατί είχαν γυρίσει βιντεοκλίπ – παραλλαγή του τραγουδιού Happy του Φάρελ Γουίλιαμς με περιεχόμενο το οποίο θεωρήθηκε άσεμνο από τις ιρανικές αρχές.

Ο κ. Ρουχανί, σε μήνυμα στο λογαριασμό του στο Twitter, σχολίασε ότι δεν πρέπει να τιμωρείται κανείς επειδή εκφράζει ευτυχία, στηρίζοντας έμμεσα τα νεαρά παιδιά, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα με εγγύηση τρεις μέρες μετά τη σύλληψή τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης