Το 69% και πλέον των νεαρών Ιρανών χρησιμοποιούν λογισμικά προκειμένου να παρακάμψουν τη λογοκρισία του διαδικτύου, αναφέρει έρευνα την οποία διεξήγαγε το υπουργείο Αθλητισμού και Νεολαίας.

«Το 69,3% χρησιμοποιεί διακομιστές μεσολάβησης (λογισμικά που επιτρέπουν την παράκαμψη της λογοκρισίας) στο διαδίκτυο» δήλωσε ο επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου του υπουργείου, Μοχαμάντ Ταγί Χασανζαντέχ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Μαρτίου του 2013 και του Μαρτίου του 2014 σε δείγμα 15.000 Ιρανών ηλικίας 15 έως 29 ετών.

Σύμφωνα με αυτή, το 67,4% των νεαρών που ερωτήθηκαν, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Το 19,1% κάνει χρήση του προκειμένου να συζητήσει, το 15,3% για να χρησιμοποιήσει ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ενώ το 15,2% για να διασκεδάσει. Μόλις το 10,4% εκ των ερωτηθέντων το χρησιμοποιεί για επιστημονική έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιρανικές αρχές εφαρμόζουν μια πολιτική «φιλτραρίσματος» του διαδικτύου, που εμποδίζει -υπό κανονικές συνθήκες- τους Ιρανούς να αποκτούν πρόσβαση σε εκατομμύρια πολιτικούς, ενημερωτικούς ή σεξουαλικού χαρακτήρα ιστοτόπους, όπως επίσης και σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter ή το YouTube.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως πλέον οι Ιρανοί μπορούν να βρουν εύκολα στα καταστήματα συσκευές που τους επιτρέπουν να δημιουργούν Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα (VPN) σε προσιτές τιμές και να παρακάμπτουν τη λογοκρισία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης