Με νέο βίντεο που έδωσε το βράδυ της Τρίτης στη δημοσιότητα, η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο ζητά την απελευθέρωση -εντός 24 ωρών- από την κυβέρνηση της Ιορδανίας της μαχήτριάς του Sajida al-Rishawi, αλλιώς θα εκτελέσει τους δύο ομήρους που κρατά, έναν Ιάπωνα και έναν Ιορδανό.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο CΝΝ, το νέο βίντεο αποτελεί «το δεύτερο σε διάστημα τεσσάρων ημερών και τελευταίο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα» του Ιάπωνα ομήρου Kenji Goto στο οποίο ο αιχμάλωτος αναφέρει ότι σε αυτόν και τον Ιορδανό πιλότο Moaz al-Kassasbeh απομένουν 24 ώρες ζωής εάν οι ιορδανικές αρχές δεν ικανοποιήσουν το αίτημα για την απελευθέρωση της τζιχαντίστριας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο βίντεο, ο Goto φαίνεται να κρατάει μία φωτογραφία του al-Kassasbeh.

«Μου λένε ότι αυτό είναι το τελευταίο μου μήνυμα και μου λένε ότι εμπόδιο στην ελευθερία μου αποτελεί η καθυστέρηση από πλευράς της ιορδανικής κυβέρνησης να παραδώσει τη Sajida al Rishawi. Πείτε στην ιαπωνική κυβέρνηση να ασκήσει πολιτικές πιέσεις στην Ιορδανία. Ο χρόνος που απομένει είναι πολύ λίγος. Η ζωή μου για τη δική της. Τι δεν καταλαβαίνετε; Εκείνη κρατείται εδώ και μια δεκαετία ενώ εγώ για λίγους μήνες. Εκείνη για εμένα. Μια δίκαιη ανταλλαγή. Οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση από την ιορδανική κυβέρνηση θα σημαίνει την εκτέλεση του πιλότου της, την οποία θα ακολουθήσει μετά και η δική μου. Μου απομένουν μόλις 24 ώρες ζωής ενώ ο πιλότος έχει ακόμη λιγότερες. Σας παρακαλώ, μη μας αφήσετε να πεθάνουμε», λέει ο 47χρονος Ιάπωνας στο ηχητικό μήνυμά του το οποίο τιτλοφορείται «Το δεύτερο δημόσιο μήνυμα του Kenzi Goto στην οικογένειά του και την ιαπωνική κυβέρνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο προηγούμενο μήνυμά τους με τον Goto, οι τζιχαντιστές είχαν προτείνει μια συμφωνία ανταλλαγής της μαχήτριάς τους με τον Ιάπωνα όμηρο. Η πρόταση αυτή ερχόταν τέσσερις ημέρες μετά από βίντεο της οργάνωσης στο οποίο απαιτούσε από την Ιαπωνική κυβέρνηση να πληρώσει 200 εκατ. δολάρια μέσα σε 72 ώρες για την απελευθέρωση των δύο Ιαπώνων ομήρων. Ωστόσο, ο ένας Ιάπωνας όμηρος εκτελέστηκε.

Ποια είναι η Sajida al Rishawi

Υπενθυμίζεται ότι η al Rishawi κρατείται εδώ και εννέα χρόνια στην Ιορδανία και έχει καταδικαστεί σε θάνατο για τη αποτυχημένη απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης σε ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Αμμάν το 2005.

Σε μια τηλεοπτική ομολογία τον Νοέμβριο του 2005, η ίδια ήρεμα εξιστόρησε το πώς προσπάθησε να λάβει μέρος σε μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Ράντισον στην Ιορδανία, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 άτομα.

«Ο σύζυγός μου (Χουσεΐν Αλί αλ-Σάμαρι) πυροδότησε τη βόμβα του, και προσπάθησα να πυροδοτήσω τη δική μου, αλλά απέτυχα», δήλωσε η al Rishawi στην ιορδανική τηλεόραση, χωρίς να δείχνει κανένα συναίσθημα. «Οι άνθρωποι έφυγαν τρέχοντας και άρχισα να τρέχω μαζί τους»

Το 2006, η al Rishawi καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά την ίδια χρονιά, η Ιορδανία επέβαλε μορατόριουμ για τη θανατική ποινή. Οι εκτελέσεις ωστόσο στη χώρα ξανάρχισαν τον περασμένο μήνα.

Η 40χρονη πλέον τζιχαντίστρια είναι Ιρακινή από το Ραμάντι και αδελφή του Mubarak Atrous al-Rishawi που κάποτε ήταν το δεξί χέρι του Abu Musab al-Zarqawi, ιδρυτή της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Ο αδερφός της σκοτώθηκε στη Φαλούτζα ενώ ο al-Zarqawi σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ το 2006.


Επιμέλεια
: Χρήστος Καράμπελας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης