Η Ιαπωνία δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με την Ιορδανία για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Iάπωνα δημοσιογράφου, ο οποίος κρατείται όμηρος από τους τζιχαντιστές στη Συρία, έπειτα από την εκτέλεση την περασμένη εβδομάδα του πρώτου Ιάπωνα ομήρου. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις απαιτήσεις των τρομοκρατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η κρίση με τους δύο ομήρους αποτελεί δοκιμασία για τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2012 με τη δέσμευση να ενισχύσει τον ρόλο της χώρας στον τομέα της παγκόσμιας ασφάλειας. Την Κυριακή ο Σίνζο Άμπε καταδίκασε τη δολοφονία του Ιάπωνα ομήρου Χαρούνα Γιουκάουα από μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, χαρακτηρίζοντάς την «αποτρόπαια», ενώ απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση του βετεράνου ανταποκριτή Κέντζι Γκότο, ο οποίος κρατείται επίσης όμηρος στη Συρία.

«Θα θέλαμε να συνεργαστούμε με την ιορδανική κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε την απελευθέρωση του Γκότο» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιασουχίντε Νακαγιάμα στους δημοσιογράφους στην Ιορδανία αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Νακαγιάμα μετέβη στο Αμμάν την περασμένη εβδομάδα για την επίλυση της κρίσης ομηρείας που συγκλονίζει τη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι τζιχαντιστές απέσυραν το αίτημα τους για την καταβολή λύτρων και ζήτησαν ανταλλαγή ομήρων: τον Κέντζι Γκότο για τη Σατζίντα Αλ Ρισάουι, την καταδικασμένη Ιρακινή καμικάζι που κρατείται σε φυλακή της Ιορδανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης