Κατηγορίες για «προδοσία και κατασκοπία» απαγγέλθηκαν την Τρίτη εναντίον του ηγέτη της καμποτζιανής αντιπολίτευσης Κεμ Σόχα, μια ακόμη ένδειξη της έντασης που επικρατεί στη χώρα ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2018 που απειλούν την εξουσία του πρωθυπουργού Χουν Σεν.

Ο Κεμ Σόχα κατηγορείται ότι απεργάστηκε ένα «μυστικό σχέδιο και μια συνωμοσία» μαζί με «αλλοδαπούς», αναφέρει το δικαστήριο της Πνομ Πενχ, ανακοινώνοντας τις κατηγορίες που τον βαρύνουν για τις οποίες ενδέχεται να καταδικαστεί έως και σε 30 χρόνια κάθειρξη. Προς το παρόν δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη δίκη του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 64χρονος Κεμ Σόχα είναι επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης, του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας της Καμπότζης (CNRP), ο άλλος επικεφαλής του οποίου, ο Σαμ Ράινσι, βρίσκεται εξόριστος στη Γαλλία για να γλιτώσει τη φυλάκιση.

Το κατηγορητήριο βασίζεται σε μια ομιλία που εκφώνησε ο Κεμ Σόχα το 2013 στην Αυστραλία, στην οποία αναφέρθηκε στα ταξίδια του στις ΗΠΑ και τον ρόλο των ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων στον εκδημοκρατισμό της χώρας του.

Ο Κεμ Σόχα συνελήφθη το Σαββατοκύριακο από εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που εστάλησαν στο σπίτι του, με την κυβέρνηση να καταγγέλλει μια «μυστική συνομωσία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πίσω από τον Κεμ Σόχα βρίσκεται πάντα ο ίδιος δάκτυλος, αυτός της Αμερικής», δήλωσε ο Χουν Σεν στη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος την Κυριακή, κάνοντας λόγο για συνωμοσία για «να καταστρέψει τη χώρα».

Ο Χουν Σεν, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, συνηθίζει να καταφέρεται εναντίον των ΗΠΑ, κατηγορώντας εδώ και χρόνια την Ουάσινγκτον ότι στηρίζει την αντιπολίτευση στην Καμπότζη.

Στο στόχαστρο του Καμποτζιανού πρωθυπουργού βρίσκονται και τα μέσα ενημέρωσης αλλά και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα οποία θεωρούνται πιθανοί μοχλοί κινητοποίησης της κοινής γνώμης εναντίον του.

Ένα από τα τελευταία θύματα των διώξεων του Χουν Σεν ήταν η εφημερίδα Cambodia Daily, η οποία ερευνούσε τον νεποτισμό του καθεστώτος. Αναγκάστηκε να κλείσει χθες εξαιτίας των παράλογων απαιτήσεων των φορολογικών αρχών.

Οικονομικά μέτρα ανακοινώθηκαν επίσης από την κυβέρνηση εναντίον του Radio Free Asia και του Voice of America που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ.

Την Κυριακή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία του για τη σύλληψη του Κεμ Σόχα, εκτιμώντας ότι οι κατηγορίες εναντίον του «μοιάζουν να έχουν πολιτικά κίνητρα» και αμφισβητώντας την αξιοπιστία των εκλογών.

Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του 2018 είναι ένα μεγάλο τεστ για τον 65χρονο Χουν Σεν, ο οποίος δεν σταματά να σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην αντιπολίτευση και τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με τους δύο επικεφαλής της αποκλεισμένους, τον έναν στην εξορία και τον άλλο στη φυλακή το CNPR δεν μπορεί να βλάψει τον Χουν Σεν. Με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός της Καμπότζης προσπάθησε να αποφύγει μια επανάληψη του σεναρίου των βουλευτικών εκλογών του 2013, οπότε η αντιπολίτευση είχε σημειώσει εντυπωσιακό ποσοστό. Επίσης κατάφερε να διοργανώσει μεγάλες διαδηλώσεις για να καταγγείλει τη νοθεία στις εκλογές.

Παράλληλα η αντιπολίτευση έφερε πολύ καλά αποτελέσματα και στις περιφερειακές εκλογές του Ιουνίου, ένα ανησυχητικό μήνυμα για τον Χουν Σεν που ανέλαβε την εξουσία μετά την πτώση των Κόκκινων Χμερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης