Δευτέρα 20 Μαρτίου του 1978. Γιατί το ιταλικό κράτος βρέθηκε απροετοίμαστο στην οδό Fani όπου έγινε η απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού Aldo Moro;

Ήταν δυνατόν να αποφευχθεί η απαγωγή και η σφαγή των πέντε ανδρών της συνοδείας του ;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που αποτυπώνει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica στο ειδικό αφιέρωμα για τα 40 χρόνια από την απαγωγή και τη δολοφονία του Αldo Moro.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Kαι συνεχίζει:

Κατά τους μήνες που προηγήθηκαν μέχρι τις 16 Μαρτίου, υπήρξαν πολλές προειδοποιήσεις.
Εν τω μεταξύ, οι Κόκκινες Ταξιαρχίες είχαν ανακοινώσει από το φθινόπωρο του 1977 ότι ήθελαν να πραγματοποιήσουν επίθεση κατά της χριστιανικής δημοκρατίας. Σε ένα φυλλάδιο τον Νοέμβριο του 1977 γράφουν: “να εντοπίσουν και να χτυπήσουν τους άνδρες και τις δομές που διαρθρώνουν τη χριστιανοδημοκρατική εξουσία σε όλα τα επίπεδα”.

Aldo Moro

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης είχαν βρεθεί ακόμη μερικά αντίτυπα του ψηφίσματος με αριθμ. 4 της στρατηγικής κατεύθυνσης των Ερυθρών Ταξιαρχιών, τα οποία συντάχθηκαν τον Νοέμβριο του 1977. Εξήραν τη δολοφονία του δημοσιογράφου Carlo Casalegno, o οποίος σκοτώθηκε στο Τορίνο εκείνες τις ημέρες, ενώ παράλληλα έδιναν οδηγίες στους αγωνιστές να εντοπίσουν και να χτυπήσουν τα όργανα της χριστιανοδημοκρατικής εξουσίας “ξεκινώντας από τα κεντρικά όργανα”.

Τελικά δεν πάρθηκαν προφυλάξεις κατά του Αldo Moro. Και όμως, μετά τον τραυματισμό του χριστιανοδημοκράτη Publio Fiori, στις 2 Νοεμβρίου του 1977, άλλη μία προκήρυξη εμφανίστηκε στη Ρώμη η οποία έγραφε: “Oggi Fiori, domani Moro”. Δηλαδή, “Σήμερα ο Fiori, αύριο ο Moro”.

Ένας κρατούμενος, o Salvatore Senatore, στις φυλακές της Matera, τον Φεβρουάριο διέρρευσε ότι οι Ερυθρές Ταξιαρχίες οργάνωναν την απαγωγή ενός υψηλού προσώπου των Δημοκρατών. Οι πληροφορίες αυτές όμως έγιναν γνωστές την επόμενη ημέρα της απαγωγής.

Το σημείο της επίθεσης και της απαγωγής του Aldo Moro

Δύο μάρτυρες, ο Claudio Leone και o Mario Lillo – αναφέρονται σε παράξενες κινήσεις που είχαν παρατηρήσει λίγες ημέρες πριν το χτύπημα, μπροστά από το ιδιαίτερο γραφείο του Άλντο Μόρο. Σε μια από τις φωτογραφίες ο Lillo αναγνώρισε τον τρομοκράτη Prospero Gallinari, έναν από τους δολοφόνους της Via Fani.

Η σύζυγος του Moro, Eleonora, δήλωσε στην πρώτη κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση ότι κατά τους μήνες πριν από την απαγωγή, ο σύζυγός της αντιλαμβανόταν κίνδυνο.
Το ίδιο ανέφεραν και οι χήρες των συνοδών του Άλντο Μόρο. Πάντως οι στενότεροι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και οι ηγέτες της τότε κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Giulio Andreotti και ο υπουργός Εσωτερικών Φραντσέσκο Κοσίγκα αρνήθηκαν ότι ο Moro είχε εκφράσει κάποια ιδιαίτερα προβλήματα ή ανησυχία. Αυτή η αντίφαση είναι ένα από τα ανεπίλυτα ζητήματα της ιστορίας.

19 Μαρτίου, Κυριακή

Γιατί οι Ερυθρές Ταξιαρχίες κατάφεραν να εξαφανιστούν, καλύπτοντας 11 χιλιόμετρα, από την οδό Fani έως την οδό Montalcini, πραγματοποιώντας ακόμα δύο μεταφορτώσεις του απαχθέντος Aldo Moro;

Πώς ήταν δυνατόν;

Ωστόσο, μόνο στη Ρώμη στις 16 Μαρτίου είχαν στηθεί 22 σημεία ελέγχου περιφερειακά της πόλης. Η ασφάλεια είχε ρίξει στους δρόμους 1.030 άτομα, 100 της Οικονομικής Αστυνομίας και 900 καραμπινιέρι είχαν ξεκινήσει το κυνήγι των Ερυθρών Ταξιαρχιών.

Η φωτογραφία με το απαχθέντα Άλντο Μόρο που έδωσαν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες στη δημοσιότητα

Οι φωτογραφίες των τρομοκρατών στάλθηκαν σε εφημερίδες και τηλεοπτικές εκπομπές, συμπεριλαμβανομένου του Mario Moretti, αρχηγού των Ερυθρών Ταξιαρχιών: ήταν μια φωτογραφία από τις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα, όπου ο τρομοκράτης εμφανίστηκε χωρίς μουστάκι.

Κάποιες από τις φωτογραφίες των Ερυθρών Ταξιαρχιών που δόθηκαν στη δημοσιότητα

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα έναν ειδικό αριθμό, το 4756989, και κάλεσε τους πολίτες να επικοινωνούν για αναφορές και πληροφορίες. 1200 αναφορές φθάνουν κάθε μέρα. Ωστόσο, δεν αποδεικνύονταν χρήσιμες για να εντοπιστούν οι τρομοκράτες και το διαμέρισμα στο οποίο κρατούνταν ο Aldo Moro.

Το αφιέρωμα και οι αποκαλύψεις της εφημερίδας συνεχίζονται…

Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

Διαβάστε επίσης: Η ημέρα που πάγωσε η Ιταλία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης