Το όνομα Φραγκίσκος επέλεξε ο νέος Πάπας της Ρώμης για να μείνει γνωστός στην Ιστορία. Το κοσμικό του όνομα είναι Γεώργιος Μάριος Βεργκόλιο και ήταν έως και χθες ο Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό που διακρίνει τον ηλικίας 76 ετών νέο Ποντίφικα από την Αργεντινή, είναι πως για πρώτη φορά στην ιστορία του Βατικανού εκλέγεται Πάπας από το τάγμα των Ιησουιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το όνομα Φραγκίσκος παραπέμπει στην παράδοση και το Τάγμα των Φραγκισκανών σε αντίθεση με τον προκάτοχο του που είχε επιλέξει όνομα που παρέπεμπε στο τάγμα των Βενεδικτίνων. Το γεγονός όμως ότι οι Ιησουίτες καταφέρνουν να εκλέξουν τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας, αποτελεί ιστορική στροφή, της οποίας τις επιπτώσεις θα αντιληφθεί το ποίμνιο της Καθολικής Εκκλησίας αργότερα.

Όπως πολλοί Αργεντίνοι, ο Πάπας Φραγκίσκος ο 1ος είναι ιταλικής καταγωγής, μεταδίδει ο GuardianΗ παράδοση θέλει τους απογόνους του ιδρυτή του τάγματος των Ιησουιτών Ιγνάτιου Λογιόλα να μάχονται με επιμονή για την επέκταση της επιρροής του Καθολικισμού, ιδιαίτερα μέσω της εκπαίδευσης και με κύριο χαρακτηριστικό την επιθετική μορφή του ιεραποστολικού κινήματος. Υπό αυτές τις συνθήκες, το ενδεχόμενο μιας στροφής προς την παραδοσιακή ηθική τάξη στην Καθολική Εκκλησίας που τόσο είχε διασαλευτεί τις τελευταίες δεκαετίες με τα σεξουαλικά σκάνδαλα και τις οικονομικές ατασθαλίες, δεν θα πρέπει να αιφνιδιάσει τους παρατηρητές. Από την άλλη, η φιλοσοφία των Ιησουιτών είναι περισσότερο ανοικτή στο κόσμο, περισσότερο ανταγωνιστική αλλά και περισσότερο αποτελεσματική ως προς εξεύρεση οικονομικών πόρων. Πρόκειται για την αιχμή του δόρατος του δογματικού ιμπεριαλισμού που «έδρεψε δάφνες» κατά την φάση της μεγάλης επέκτασης του Καθολικισμού, κατ’ αρχήν με την Ισπανική Αποικιοκρατία και στη συνέχεια, με τους Πορτογάλους, τους Γάλλους κ.λπ. που κατέκτησαν τον τότε γνωστό κόσμο.

(Ο νέος Πάπας χαιρετά τους χιλιάδες συγκεντρωμένους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Ο 266ος Ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας)

(Ο αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες χαιρετά για πρώτη φορά ως Πάπας στους πιστούς)


(O νέος Πάπας ευλογεί τους πιστούς)


(O νέος Πάπας ευλογεί τους πιστούς)

Ο νέος Πάπας εξελέγη μετά από τρεις μόνον ψηφοφορίες, δηλαδή μετά από μία πολύ σύντομη σχετικά διαδικασία. Είναι προφανές πως το Κονκλάβιο και η Κουρία ανταποκρίθηκαν στις πιέσεις που ασκήθηκαν, ώστε το Βατικανό να αλλάξει σύντομα εικόνα και προφίλ μετά από δεκαετίες παρακμής. Στο πλαίσιο αυτό, επιλέχθηκε Ποντίφικας από τη Λατινική Αμερική, Ισπανόφωνος, αλλά με ιταλικό επίθετο. Από την Αργεντινή που αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, αλλά όπου το ιταλικό στοιχείο είναι έως και κυρίαρχο.


(Το πλήθος ζητοκραυγάζει το όνομα του νέου Πάπα «Φραγκίσκος, Φραγκίσκος!»)


(Οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα για την ανάδειξη του νέου Ποντίφικα)


(Το μπαλκόνι όπου ανακοινώθηκε το όνομα του 266ου Ποντίφικα)

(Άσπρος καπνός βγήκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα λίγο μετά τις 20.00 – ώρα Έλλαδος)

To κονκλάβιο ξεκίνησε τη διαδικασία ανάδειξης του νέου Πάπα το απόγευμα της Τρίτης, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας διεξήχθη και η πρώτη ψηφοφορία, η οποία ήταν άκαρπη. Η δεύτερη ψηφοφορία, το πρωί της Τετάρτης ήταν επίσης άκαρπη.


(Το πλήθος, όταν λίγο μετά τις 20.00 – ώρα Ελλάδος είδε να βγαίνει από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα άσπρος καπνός ζητοκραύγαζε ρυθμικά: «Έχουμε Πάπα! Έχουμε Πάπα!»)

Η διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα άρχισε στις 11 Φεβρουαρίου με την αιφνιδιαστική απόφαση του Βενέδικτου ΙΣτ’ να παραιτηθεί σε ηλικία 85 ετών.


(Παρά την καταρρακτώδη βροχή οι 5.600 πιστοί και δημοσιογράφοι δεν απομακρύνθηκαν από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, μέχρι να δουν άσπρο καπνό)

Τηλεφωνική επικοινωνία Βενέδικτου – Φραγκίσκου

Ο Γερμανός Γιόζεφ Ράτσινγκερ είναι ο πρώτος εν ζωή Πάπας που παρακολούθησε την εκλογή του διαδόχου του από την τηλεόραση, ενώ από τις 28 Φεβρουαρίου έχει αποσυρθεί στην θερινή παπική κατοικία, στο Καστέλ Γκαντόλφο, περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από την Ρώμη.

Σημειώνεται πως ο νέος Πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, επικοινώνησε με τον επίτιμο Ποντίφικα Βενέδικτο.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι. Άγνωστο παραμένει, προς το παρόν, αν και πότε ο νέος Πάπας θα συναντηθεί με τον προκάτοχό του, που τους επόμενους μήνες θα μεταφερθεί σε μοναστήρι που βρίσκεται στο εσωτερικό του Βατικανού.

Το 39% των Καθολικών ανά τον κόσμο ζει στη Λατινική Αμερική

Ο Φραγκίσκος ο 1ος είναι ο πρώτος Πάπας που εκλέγεται στην ιστορία από την Αμερικανική ήπειρο και δη, από χώρα της Λατινικής Αμερικής. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011, στη Λατινική Αμερική κατοικεί το 39% των Καθολικών ανά τον κόσμο, ενώ το 72% του συνολικού πληθυσμού των χωρών της Λατινικής Αμερικής είναι Καθολικοί. Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε 425 εκατ. 490 χιλιάδες πιστούς.

Η Αργεντινή έρχεται 11η στην παγκόσμια κατάταξη με τις χώρες στις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού αντιστοιχεί σε Χριστιανούς Καθολικούς, καθώς κατοικούν σε αυτή 31 εκατ. 20 χιλιάδες πιστοί. Συνολικά, το 76,8% του πληθυσμού της Αργεντινής πιστεύει στο Καθολικό Δόγμα.

Διαβάστε επίσης Άσπρος Καπνός από την Καπέλα Σιξτίνα, Πρώτη καταχώρηση Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013, 20:08

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης