Απάντηση στο φλέγον ερώτημα «τι συνέβη τα 8 μοιραία λεπτά» που οδήγησαν στον θάνατο 150 ανθρώπους, σε μία από τις χειρότερες αεροπορικές τραγωδίες στην ιστορία της Ευρώπης, καλούνται να δώσουν οι Αρχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μικροσκόπιο των εμπειρογνωμόνων βρίσκονται ήδη τα δεδομένα από το πρώτο «μαύρο κουτί», το οποίο εντοπίστηκε ανάμεσα στα συντρίμμια του μοιραίου Airbus A320Στο μικροσκόπιο των εμπειρογνωμόνων βρίσκονται ήδη τα δεδομένα από το πρώτο «μαύρο κουτί», το οποίο εντοπίστηκε ανάμεσα στα συντρίμμια του μοιραίου Airbus A320 της εταιρείας χαμηλού κόστους Germanwings που συνετρίβη το πρωί της Τρίτης στις Γαλλικές Άλπεις, κοντά στην πόλη Ντιν (Digne), προκειμένου να εξηγήσουν την απώλεια ύψους, καθώς και τους λόγους που δεν επέτρεψαν στους χειριστές του να εκπέμψουν σήμα κινδύνου.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά Μέσα, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά, τη στιγμή που η Lufthansa, ερμηνεύοντας τα μέχρι στιγμής στοιχεία, επισήμως κάνει λόγο για δυστύχημα, με τη Γαλλία να μην αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος, σενάριο το οποίο απορρίπτει η γερμανική πλευρά.

Σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των επιβατών περιλαμβάνονταν ο βαρύτονος Oleg Bryjak και η σοπράνο María Radner. Παράλληλα, η El Mundo, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες επιβατών της πτήσης 4U9525.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, o έμπειρος χειριστής αεροσκαφών και Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μιλώντας στο zougla.gr, υπογράμμισε ότι τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά προτού «μιλήσει» το «μαύρο κουτί». 

«Το αεροσκάφος δεν πραγματοποίησε “βουτιά” από τα 38.000 πόδια στα 6.000. Έγινε μία κάθοδος με ταχύτητα παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούν όταν κάνουν μια προσέγγιση ή προσγείωση. Δεν υπήρξε κάτι το απότομο», αναφέρει ο κ. Κωνσταντέλλος.

«Αυτό το διάστημα των οχτώ λεπτών δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας», προσθέτει.

«Τι είναι αυτό που δεν επιτρέπει στους χειριστές να μιλήσουν με τις Αρχές ελέγχου και να στείλουν ένα σήμα κινδύνου», διερωτάται και αναλύει τα ενδεχόμενα σενάρια:

«Μπορεί οι χειριστές να μην έχουν τις αισθήσεις τους. Από παράνομη ενέργεια ή από καπνούς μέσα στο αεροπλάνο από φωτιά. Υπάρχουν πολλά σενάρια που θα εξεταστούν. Κανένα, όμως, δεν μπορεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη ιστορία».

Η πορεία προς τον θάνατο

Δείτε ζωντανή εικόνα από τη γαλλική τηλεόραση:


Θρήνος σε Γερμανία και Ισπανία

Την ίδια στιγμή, στο πένθος έχουν βυθιστεί τόσο η Γερμανία, που θρηνεί τον χαμό 67 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 16 μαθητές γυμνασίου της πόλης Χάλτερν αμ Ζε, όσο και η Ισπανία, απ’ όπου κατάγονταν 45 εκ των θυμάτων της πτήσης 4U9525 και οδήγησε στον θάνατο συνολικά 150 άτομα.

Στα κυβερνητικά κτίρια του Βερολίνου οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ενώ πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο «Joseph Konig», όπου φοιτούσαν οι αδικοχαμένοι μαθητές.

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στα κυβερνητικά κτίρια του Βερολίνου

Με αργούς ρυθμούς η περισυλλογή των σορών

Στο τόπο του δυστυχήματος βρίσκεται μεγάλη ομάδα διασωστών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, συντρίμμια του Airbus βρέθηκαν κοντά στο χωριό Μπαρσελονέτ, περίπου 100 χλμ. βόρεια της Νίκαιας, ενώ ο τοπικός αξιωματούχος Γκιλπέρ Σοβάν δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Les Echos ότι το αεροπλάνο έχει διαλυθεί, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο κομμάτι από τα συντρίμμια έχει το «μέγεθος αυτοκινήτου».

Ο διοικητής της τοπικής Αστυνομίας Ζαν-Πολ Μπλουά υπογράμμισε ότι «θα χρειαστούν ημέρες για να περισυλλεγούν τα πτώματα και στη συνέχεια τα συντρίμμια», καθώς η πρόσβαση στην ορεινή αυτή περιοχή είναι δύσκολη.

Ξεγέλασαν τον θάνατο

Από καθαρή τύχη γλίτωσε τον τραγικό θάνατο η 21χρονη Ann-Kristin Götz και ο 20χρονος φίλος της David, οι οποίοι την τελευταία στιγμή αποφάσισαν να μην επιβιβαστούν στη μοιραία πτήση, αλλάζοντας τα εισιτήριά τους για το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Οι δύο νεαροί, με δάκρυα στα μάτια, αντικρίζουν τους συγγενείς των θυμάτων που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, μην μπορώντας να συνειδητοποιήσουν ότι ξεγέλασαν κυριολεκτικά τον θάνατο.

Φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο της συντριβής

 Μονάδες έκτακτης ανάγκης έσπευσαν στο σημείο της συντριβής

Σωστικά συνεργεία κοντά στο σημείο της συντριβής

Συγκλονισμένος ο πολιτικός κόσμος

«Δυστυχώς οι 142 έως 150 επιβάτες της πτήσης, δεδομένων των συνθηκών του δυστυχήματος, είναι πιθανότατα νεκροί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς. «Τα αίτια της συντριβής είναι προς το παρόν άγνωστα» πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους.
 
Οι γαλλικές Αρχές έχουν ήδη ενεργοποιήσει διυπουργική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων στην περιοχή του δυστυχήματος.

«Είναι μια τραγωδία, μια νέα αεροπορική τραγωδία, θα πρέπει να μάθουμε όλες τις αιτίες», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας πως μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται Γερμανοί, Ισπανοί, καθώς και άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων «και αναμφίβολα Τούρκοι». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν Γάλλοι μεταξύ των θυμάτων, «αλλά αυτό δεν είναι εντελώς βέβαιο». 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε επίσης «συγκλονισμένη» από την αεροπορική τραγωδία και ακύρωσε τα «άλλα ραντεβού» της μετά τη συνομιλία της με τον πρόεδρο Ολάντ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. 

Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί την Τετάρτη στον τόπο της τραγωδίας, καθώς επίσης ότι οι τρεις χώρες – Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία – συμφώνησαν να συνεργαστούν για να εξακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος. 

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στα σκαλιά του μεγάρου των Ηλυσίων και έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του Λετίθια και τον Γάλλο πρόεδρο, ο βασιλιάς Φελίπε είπε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή και πως διακόπτει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γαλλία. Λίγο αργότερα, ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στο γαλλικό Κοινοβούλιο για τα θύματα της μοιραίας πτήσης.

Διαβάστε επίσης: 

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης