Στο πένθος βύθισε τους συγγενείς των 144 επιβατών και των έξι μελών του πληρώματος η συντριβή του μοιραίου Airbus A320 της εταιρείας χαμηλού κόστους Germanwings, που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στις Γαλλικές Άλπεις, κοντά στην πόλη Ντιν (Digne).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των επιβατών της πτήσης 4U9525 βρίσκονταν 16 μαθητές και δύο βρέφηΣύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde» πρόκειται για το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα σε γαλλικό έδαφος από το 1981, όταν 180 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από δυστύχημα κοντά στην περιοχή Ajaccio.

Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των επιβατών της πτήσης 4U9525 βρίσκονταν 67 Γερμανοί, 16 εκ των οποίων μαθητές και δύο καθηγητές σχολείου της πόλης Χάλτερν αμ Ζε, της Βορειοδυτικής Γερμανίας, 45 Ισπανοί, αρκετοί Τούρκοι καθώς και άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για δύο βρέφη.

Θρήνος έξω από το σχολείο των 16 Γερμανών μαθητών:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φως στα αίτια της τραγωδίας αναμένεται να ρίξει το πρώτο «μαύρο κουτί», που ήδη εντοπίστηκε από άνδρες των σωστικών συνεργείων.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την πρωτεύουσα της Καταλονίας στις 10.55 το πρωί, ώρα Ελλάδας, με προορισμό το Ντίσελντορφ της Γερμανίας. 

Στο τόπο του δυστυχήματος βρίσκεται μεγάλη ομάδα διασωστών, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ και ο Γερμανός πρεσβευτής στο Παρίσι.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, συντρίμμια του Airbus βρέθηκαν κοντά στο χωριό 

Μπαρσελονέτ, περίπου 100 χλμ. βόρεια της Νίκαιας, ενώ ο τοπικός αξιωματούχος Γκιλπέρ Σοβάν δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Les Echos ότι το αεροπλάνο έχει διαλυθεί, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο κομμάτι από τα συντρίμμια έχει το «μέγεθος αυτοκινήτου».

Ο διοικητής της τοπικής Αστυνομίας Ζαν-Πολ Μπλουά υπογράμμισε ότι «θα χρειαστούν ημέρες για να περισυλλεγούν τα πτώματα και στη συνέχεια τα συντρίμμια», καθώς η πρόσβαση στην ορεινή αυτή περιοχή είναι δύσκολη.

Εκπρόσωπος της Germanwings ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι το αεροπλάνο έχασε απότομα ύψος, μέσα σε μόλις οκτώ λεπτά, ενώ η επαφή με τον πύργο ελέγχου στη Γαλλία, χάθηκε όταν το Airbus βρισκόταν στα 6.000 πόδια. 

Εμπειρογνώμονες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η συντριβή να οφείλεται σε τεχνικό λάθος, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε κάθετη πτώση του αεροσκάφους από ύψος 3.500 ποδιών.

Φως στα αίτια της τραγωδίας αναμένεται να ρίξει το πρώτο «μαύρο κουτί» που ήδη εντοπίστηκε από τα σωστικά συνεργείαΌπως μετέδωσε το BFM TV, το αεροπλάνο πετούσε πολύ χαμηλά, γεγονός που δείχνει ότι οι πιλότοι επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνοι τους πριν στείλουν το μήνυμα, οπότε φαίνεται πως είχαν ήδη χάσει τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Τα πτώματα των θυμάτων μεταφέρονται σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο το οποίο δημιουργήθηκε εκτάκτως σε κτήριο γυμνασίου στο χωριό Σεν Λεζ Αλπ.

Oι περισσότεροι επιβάτες ήταν Γερμανοί, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας. Στο αεροσκάφος επέβαιναν και 45 Ισπανοί υπήκοοι, σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές.

Ζωντανή εικόνα από τη γαλλική τηλεόραση



Τα σωστικά συνεργεία «χτενίζουν» τον τόπο της τραγωδίας:

 
Ορατοί οι καπνοί στο σημείο της συντριβής:


 
Συγκλονισμένος ο πολιτικός κόσμος Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας
 

«Δυστυχώς οι 142 έως 150 επιβάτες της πτήσης, δεδομένων των συνθηκών του δυστυχήματος, είναι πιθανότατα νεκροί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς. «Τα αίτια της συντριβής είναι προς το παρόν άγνωστα» πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους.
 
Οι γαλλικές Αρχές έχουν ήδη ενεργοποιήσει διυπουργική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων στην περιοχή του δυστυχήματος.

«Είναι μια τραγωδία, μια νέα αεροπορική τραγωδία, θα πρέπει να μάθουμε όλες τις αιτίες», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας πως μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται Γερμανοί (67, σύμφωνα με την Germanwings), Ισπανοί (45), καθώς και άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων «και αναμφίβολα Τούρκοι». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν Γάλλοι μεταξύ των θυμάτων, «αλλά αυτό δεν είναι εντελώς βέβαιο». 



Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε επίσης «συγκλονισμένη» από την αεροπορική τραγωδία και ακύρωσε τα «άλλα ραντεβού» της μετά τη συνομιλία της με τον πρόεδρο Ολάντ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί την Τετάρτη στον τόπο της τραγωδίας, καθώς επίσης ότι οι τρεις χώρες – Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία – συμφώνησαν να συνεργαστούν για να εξακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος. 

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στα σκαλιά του μεγάρου των Ηλυσίων και έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του Λετίθια και τον γάλλο πρόεδρο, ο βασιλιάς Φελίπε είπε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή και πως διακόπτει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γαλλία. Λίγο αργότερα, ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στο γαλλικό Κοινοβούλιο για τα θύματα της μοιραίας πτήσης.

Φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο της συντριβής

Πληροφορίες αναφέρουν πως το αεροσκάφος έπεσε μέσα σε χρόνο 8 λεπτών από τα 31.000 πόδια.



Μονάδες έκτακτης ανάγκης έσπευσαν στο σημείο της συντριβής

Σωστικά συνεργεία κοντά στο σημείο της συντριβής

Το σημείο της συντριβής - Εικόνα από ελικόπτερο που συμμετέχει στις έρευνες


3D απεικόνιση της συντριβής

Όπως αναφέρουν τα πρώτα στοιχεία, το αεροσκάφος έφτασε τα 38.000 πόδια με ταχύτητα 532mph και λίγα λεπτά αργότερα εμφανίζεται να χάνει απότομα ύψος και βρέθηκε λίγα λεπτά αργότερα στα 6,800 πόδια με ταχύτητα 434mph.

Απαρηγόρητοι οι συγγενείς των θυμάτων

Στα αεροδρόμια της Βαρκελώνης και του Ντίσελντορφ έσπευσαν οι συγγενείς των 150 επιβαινόντων του Airbas Α3220 το οποίο συνετρίβη στις Γαλλικές Άλπεις, οι οποίοι προσπαθούν απεγνωσμένα να μάθουν λεπτομέρειες για το τραγικό δυστύχημα.





Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες στο προηγούμενο πρωτοσέλιδο του zougla.gr:



Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα – Μάριος Βελέντζας – Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης