Πατήστε εδώ και παρακολουθήστε live την επιχείρηση ανέλκυσης, όπως τη μεταδίδει το Reuterς

ή Επισκεφθείτε την τηλεόραση της Ζούγκλας, πατώντας εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιχείρηση ρυμούλκησης του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, που ξεκίνησε στις 9.00 το πρωί (τοπική ώρα) της Δευτέρας, συνεχίζεται καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φράνκο Γκαμπριέλι.

Στις 3.00 τα ξημερώματα – ώρα Ελλάδος, οι υπεύθυνοι της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένου του Φρ. Γκαμπριέλι, προχώρησαν σε νέα πληροφόρηση για την πορεία της επιχείρησης τονίζοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Το πλοίο έχει λάβει κλίση 35 μοιρών, λίγο παραπάνω δηλαδή από το μισό του στόχου, που είναι οι 65 μοίρες. Στις 4.00 τα ξημερώματα – τοπική ώρα (5.00 – ώρα Ελλάδος), «θα ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση», είπαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Είμαστε στην τελική φάση» τόνισαν.

Το Costa Concordia στην τελική φάση της ανέλκυσής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη 1.00 τα ξημερώματα – ώρα Ελλάδος, οι επικεφαλής της επιχείρησης παραχώρησαν νέα συνέντευξη Τύπου για την πορεία της ανέλκυσης. Όπως είπαν, στην αρχή της συνέντευξης: «Βρισκόμαστε στην τελευταία σελίδα της επιχείρησης».

Σύμφωνα με την εν λόγω ενημέρωση από τον Φρ. Γκαμπριέλι, το Costa Concordia έχει πάρει κλίση λίγο παραπάνω από τις 25 μοίρες, με 40 μοίρες να υπολείπονται μέχρι και την τελική του περιστροφή, προκειμένου να έρθει σε όρθια θέση και να μπορεί να ρυμουλκηθεί. Η τελευταία φάση της επιχείρησης, η επίτευξη δηλαδή περαιτέρω κλίσης της τάξης των 40 μοιρών, εκτιμάται ότι θα πάρει περίπου τέσσερις ώρες. Η κλίση των 25 μοιρών σημαίνει ότι η περιστροφή έχει προχωρήσει πέρα από το σημείο στο οποίο το σκάφος δεν χρειάζεται πλέον να έλκεται από τα γιγάντια καλώδια που είχαν τοποθετηθεί στις υποδοχές του πλοίου και μπορεί τώρα να περιστρέφεται με διαφορετικό τρόπο. Οι μηχανικοί πλέον, γεμίζουν για την περιστροφή του, με νερό τεράστια μεταλλικά κουτιά που συνδέονται με τη βυθισμένη πλευρά του πλοίου.

Δύο φωτογραφίες που δείχνουν τις διαφορές στο ναυάγιο πριν και μετά την επιχείρηση. Στην πάνω φωτογραφία η εικόνα του Costa Concordia το βράδυ της Κυριακής. Στην κάτω φωτογραφία το Costa Concordia με κλίση 25 μοιρών, μετά από 18 ώρες από την έναρξη της επιχείρησης ανέλκυσής του.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το βράδυ της Δευτέρας, ότι για την ολοκλήρωση της προσπάθειας θα χρειασθούν τουλάχιστον δεκαοκτώ ώρες, ενώ αρχικά η επιχείρηση αυτή είχε υπολογιστεί ότι θα διαρκούσε περίπου δώδεκα ώρες.

Στις 18:00 (ώρα Ιταλίας, 19:00 ώρα Ελλάδας) η προσπάθεια διακόπηκε για περίπου μια ώρα, ώστε να επιτραπεί στους τεχνικούς να αφαιρέσουν ένα μέρος από τα ατσάλινα νήματα, τα οποία, στην παρούσα φάση, δεν χρησιμεύουν για την επιστροφή του πλοίου σε οριζόντια θέση. 
Μέχρι και αργά το βράδυ της Δευτέρας, η κλίση του πλοίου έχει μεταβληθεί κατά 13 μοίρες.

Στο βίντεο διακρίνεται η πρόοδος που σημειώθηκε κατά τη λειτουργία περιστροφής. Στις εικόνες στοπ – καρέ, διακρίνεται η φάση περιστροφής στις 10.00 το πρωί, στις 11.30 το πρωί, στις 14.30 το μεσημέρι και στις 17.30 το απόγευμα. Εκεί, θα δείτε μία καφέ λωρίδα, σημάδι που αποδεικνύει ότι αυτή η πλευρά ήταν κάτω από το νερό.

Το Costa – Concordia με κλίση 13 μοιρών.


Το Costa – Concordia με κλίση 13 μοιρών.

Η ρυμούλκηση του Costa – Concordia προκαλεί το ενδιαφέρον και του απλού κόσμου.

Η επιχείρηση της ανέλκυσης τους Costa – Concordia αφότου έχει δύσει ο ήλιος.

Το Costa – Concordia όταν έδυε ο ήλιος.

Στην επιχείρηση ανέλκυσης του Costa – Concordia συμμετέχουν:

– Περίπου 120 δύτες
– Περίπου 70 συγκολλητές, ξυλουργοί, συναρμολογητές
– Περίπου 60 τεχνικοί, πιλότοι και τεχνικοί ROV
– Περίπου 60 συντονιστές, αξιωματούχοι διάσωσης, ασφάλειας και υγείας
– Περίπου 50 μηχανικοί
– Περίπου 140 μέλη πληρώματος
– Περίπου 10 βιολόγοι και ωκεανολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης και της Γένοβας

Στην επιχείρηση συμμετέχουν άτομα από 26 διαφορετικές εθνικότητες.

Τρισδιάστατη αναπαράσταση της επιχείρησης ρυμούλκησης.

Υπενθυμίζεται ότι το Costa Concordia βυθίστηκε τον Ιανουάριο του 2012, παίρνοντας μαζί του στον πάτο της θάλασσας του νησιού Τζίλιο, 32 ψυχές. Μάλιστα, οι σοροί δύο εκ των θυμάτων δεν βρέθηκαν ποτέ. Ωστόσο, υπάρχουν ελπίδες πως με την ανέλκυση του πλοίου πιθανόν εντοπιστούν, αν και αξιωματούχοι έχουν κατ’ επανάληψη αναφέρει ότι δύτες δεν έχουν βρει κανένα ίχνος τους εντός του πλοίου.

Σούρουπο Δευτέρας. Οι εργασίες των ατόμων που απαρτίζουν την ομάδα επιχείρησης ανέλκυσης του Costa Concordia είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος – Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης