Ο δράστης της ομαδικής δολοφονίας στην Αφρικανική Επισκοπική Εκκλησία Εμμανουήλ των Μεθοδιστών στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας αναμείχθηκε με το πλήθος των πιστών και παρέμεινε ανάμεσά τους επί μία ώρα πριν ανοίξει πυρ, ανακοίνωσε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να διαφεύγει.

Ο ύποπτος, ένας λευκός και «πολύ επικίνδυνος« παρέμεινε επί μία ώρα μαζί με την ομάδα των πιστών που μελετούσε τη Βίβλο στην εκκλησία πριν ανοίξει πυρ», διευκρίνισε το πρωί της Πέμπτης (τοπική ώρα) ο αρχηγός της αστυνομίας του Tσάρλεστον Γκρέγκορι Μάλεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ αργότερα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ότι ο δράστης ταυτοποιήθηκε από τις αρχές: Πρόκειται για τον Ντίλαν Ρουφ, 21 ετών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες του υπόπτου της επίθεσης από κάμερα ασφαλείας. Σε αυτές απεικονίζεται ο Ρουφ, ο οποίος την ώρα της επίθεσης φορούσε φούτερ, τζιν παντελόνι και μποτάκια. Στις έρευνες για τον εντοπισμό του συμμετέχουν και πράκτορες του FBI. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ο νεαρός μακελάρης εισέβαλε στην Αφρικανική Επισκοπική Εκκλησία του Τσάρλεστον. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν στον ναό τη στιγμή της επίθεσης.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η βρετανική Daily Mail, στο εσωτερικό της εκκλησίας εξελίχθηκαν σοκαριστικές εικόνες: Όταν άνοιξε πυρ ο δράστης, ένα πεντάχρονο κορίτσι προσποιήθηκε ότι χτυπήθηκε από τις σφαίρες και παρίστανε τη νεκρή στο πάτωμα για να σωθεί. Μια γυναίκα που ήταν μέσα στην εκκλησία την ώρα της επίθεσης δήλωσε ότι ο δράστης την άφησε να διαφύγει για να «πει στον κόσμο τι συνέβη». 

Σύμφωνα με τα όσα διηγήθηκε ένας επιζών από το μακελειό, όταν ζήτησε από τον Ρουφ να σταματήσει αυτό που κάνει, ο 21χρονος φέρεται να απάντησε «Πρέπει να το κάνω. (Εσείς οι μαύροι) Βιάζετε τις γυναίκες μας και καταλαμβάνετε τη χώρα μας. Πρέπει να φύγετε»

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και ο εφημέριος της εκκλησίας, Κλίμεντα Πίνκνεϊ, μέλος και της πολιτειακής Γερουσίας της Νότιας Καρολίνας.

Σε δηλώσεις του στα τηλεοπτικά δίκτυα, ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Γκρεγκ Μιούλεν μίλησε για «έγκλημα μίσους». «Δεν μπορεί να το συλλάβει ανθρώπινος νους ότι κάποιος στην κοινωνία μας σήμερα θα μπει μέσα σε μια εκκλησία όταν άνθρωποι προσεύχονται και θα τους σκοτώσει» δήλωσε ο Μιούλεν.

«Προσευχόμαστε για τις οικογένειες, έχουν μακρύ δρόμο μπροστά τους» είπε ο αιδεσιμότατος Τζέιμς Τζόνσον.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης (σ.σ.: τοπική ώρα. 04.00 ώρα Ελλάδας). Ο εκπρόσωπος του σερίφη της κομητείας Τσάρλεστον, Έρικ Γουάτσον, ανακοίνωσε ότι πριν το αιματηρό επεισόδιο υπήρξε απειλή για βόμβα κοντά στην εκκλησία.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης