Πολεμικές σκηνές εκτυλίχθηκαν την Κυριακή στην ιστορική πόλη του Τιμπουκτού στο βόρειο τμήμα του Μάλι, φανερώνοντας το «ρευστό» κλίμα που επικρατεί στην αφρικανική χώρα μετά την απώθηση τον περασμένο μήνα μελών ισλαμικών οργανώσεων από τις συνασπισμένες δυνάμεις της Γαλλίας, του κυβερνητικού στρατού και της «Afisma».

Όλα ξεκίνησαν ύστερα από επίθεση αυτοκτονίας σε σημείο ελέγχου των δυνάμεων Ασφαλείας το βράδυ του Σαββάτου στο δυτικό τμήμα της πόλης, με καταιγισμό πυροβολισμών να ακολουθεί από ομάδα ενόπλων, οι οποίοι επιχείρησαν να «μπουκάρουν» σε κατοικίες που στη συνέχεια θα χρησιμοποιούσαν ως βάση για νέες επιθέσεις. Η μάχη ήταν σφοδρή, με γαλλικά μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα να συμμετέχουν στην επιχείρηση απώθησης των εισβολέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επιχείρηση ξεκίνησε μετά από την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας το Σάββατο, που χρησιμοποιήθηκε ως αντιπερισπασμός, ώστε να καταφέρουν οι Τζιχαντιστές να διεισδύσουν στην πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η μάχη ήταν σκληρή», ανέφερε σε δηλώσεις του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής του κυβερνητικού στρατού, Modibo Naman Traore.

Σύμφωνα με πηγή μέσα από το δημαρχείο της πόλης, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν, την ίδια στιγμή που οι απώλειες στην πλευρά των εισβολέων ξεπέρασαν τους 20.

Όπως μετέδωσε ανταποκριτής του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC, οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης «κλειδαμπαρώθηκαν» στα σπίτια τους, την ίδια στιγμή που εντάθηκαν οι περιπολίες στρατιωτών στις συνοικίες. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε πως οι γαλλικές δυνάμεις άφησαν για αρκετή ώρα τον κυβερνητικό στρατό να αποκρούσει μόνος του την επίθεση των ενόπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας, François Hollande, στις αρχές Μαΐου θα ξεκινήσει σταδιακά η απόσυρση των μελών του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος που ανέλαβε να φέρει σε πέρας το α’ μέρος της επιχείρησης «Servant» για την αναχαίτιση Ισλαμιστών που είχαν καταλάβει το 2012 το βόρειο τμήμα του Μάλι και είχαν αρχίσει να κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα, Μπαμάκο, με στόχο να ανατρέψουν τη μεταβατική κυβέρνηση του Dioncounda Traore.
 

Μάχη στην έρημο

Ο αριθμός των Γάλλων στρατιωτών που επιχειρούν στο Μάλι φθάνουν τους 4.000 και διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην ανακατάληψη σημαντικών πόλεων του Βορρά, που είχαν περάσει υπό τον έλεγχο Ισλαμιστών μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα τον Μάρτιο του 2012.

Οι πόλεις Γκάο, Κιντάλ και Τιμπουκτού ήταν ορισμένες μόνο από τις πόλεις – κλειδιά, που αποτέλεσαν για μήνες προπύργια οργανώσεων οι οποίες συνδέονταν με την Αλ Κάιντα. Το βάρος των επιχειρήσεων συνεχίζει να βρίσκεται σε ορεινές περιοχές της χώρας κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, όπου έχει καταφύγει ο κύριος όγκος των Ισλαμιστών. Με την πολύτιμη αρωγή 2.000 στρατιωτών από το Τσαντ, δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού ηγούνται πλέον των ενεργειών στα βουνά Αντράν ντε Ιφογκάς.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο κύριος όγκος των γαλλικών δυνάμεων θα αποχωρήσει από το Μάλι το δίμηνο Μάιος – Ιούνιος, παραδίδοντας τον έλεγχο των επιχειρήσεων σ’ ένα εκστρατευτικό σώμα υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε. («Afisma»), το οποίο και θα αναλάβει να διασφαλίσει την ηρεμία στο εσωτερικό της χώρας. Ειδικότερα, 2.000 Γάλλοι στρατιώτες θα έχουν αποχωρήσει μέχρι τον Ιούλιο και άλλοι 1.000 μέχρι το τέλος του 2013.

Οι προεδρικές εκλογές στο Μάλι είναι προγραμματισμένες για τον προσεχή Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης:
Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Μάλι, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013, 19:38
Μάλι: Τον Απρίλιο η απόσυρση των πρώτων Γάλλων στρατιωτών, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013, 00:30

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης