Με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων απειλεί την τουρκική ηγεσία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με αφορμή τις πρόσφατες συλλήψεις και προφυλακίσεις επικριτικών προς την κυβέρνηση δημοσιογράφων και βουλευτών του αντιπολιτευόμενου κουρδικού κόμματος HDP.

Η Ε.Ε. πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων κατά της Άγκυρας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στην «Bild am Sonntag».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελευταία στη σειρά ήταν η προφυλάκιση του Ακίν Αταλάι, εκδότη της μεγαλύτερης αντιπολιτευόμενης εφημερίδας της Τουρκίας «Cumhuriyet».

Ο Αταλάι, στον οποίο επιρρίπτεται η κατηγορία της συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπου προσγειώθηκε επιστρέφοντας από τη Γερμανία.

Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε στην εφημερίδα «Bild» της Κυριακής ότι «θα πρέπει ως Ε.Ε. να σκεφθούμε τι είδους οικονομικά μέτρα θα μπορούσαμε να λάβουμε. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να μεταρρυθμιστεί η τελωνειακή ένωση, της οποίας είναι μέλος και η Τουρκία. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι έπειτα από αυτό το κύμα συλλήψεων κατά βουλευτών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων θα διευρύνουμε την τελωνειακή ένωση» δήλωσε με νόημα ο Μάρτιν Σουλτς.

Παρά τις απειλές για επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας όμως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να διακοπεί ο διάλογος της Ε.Ε. με την Τουρκία. Όπως εξήγησε, αν συμβεί αυτό, «δεν θα έχουμε καμία δυνατότητα πλέον να βοηθήσουμε την αντιπολίτευση και τους φυλακισμένους».

Έκκληση στον Ερντογάν να επιδείξει σύνεση

Ο προβληματισμός για το τι επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος είναι περισσότερο από εμφανής στην Ευρώπη. Οι συνεχιζόμενες συλλήψεις εκλεγμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης και γενικότερα η κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας σε μια χώρα που κατέχει νευραλγική γεωπολιτική θέση θέτουν την ίδια την Ε.Ε. ενώπιον πολλών διλημμάτων.

Ο Μάρτιν Σουλτς δεν ήταν ο μόνος Ευρωπαίος αξιωματούχος που άσκησε κριτική στην τουρκική ηγεσία για τους τελευταίους χειρισμούς της. Ο επίτροπος της Ε.Ε. για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία Γκίντερ Έτινγκερ κάλεσε μέσα από τις σελίδες της κυριακάτικης «Welt» τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν «να επιδείξει περισσότερη σύνεση».

Ο Γερμανός επίτροπος δήλωσε: «Αναμένω από τον πρόεδρο Ερντογάν (σ.σ.: να μεριμνήσει ώστε) να μη γίνεται κατάχρηση των μέσων καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην Τουρκία – τα οποία είναι πάντως πλήρως δικαιολογημένα – με τρόπο ώστε να πλήττονται αθώοι άνθρωποι και να παραβιάζονται επανειλημμένα τα θεμέλια του κράτους δικαίου».

Όπως είπε ο Γκίντερ Έτινγκερ, ο Τούρκος πρόεδρος «θα πρέπει να συγκρατηθεί και να κυβερνά τη χώρα του με δημοκρατικά μέσα».

Η κριτική της Ευρώπης αφήνει αδιάφορο τον Ερντογάν

Ωστόσο, όλα δείχνουν πόσο αδιάφορη είναι για τον Ερντογάν η κριτική που προέρχεται από την Ευρώπη. Αυτό φαίνεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του περί επαναφοράς της θανατικής ποινής, θέμα που -όπως είπε- θα συζητηθεί σύντομα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. «Δεν μετράει τι λέει η Δύση, αλλά τι λέει ο λαός μου» δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος.

Η «Cumhuriyet» δεν είναι μια οποιαδήποτε εφημερίδα, γράφει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο Τwitter.

«Είναι η πιο παλιά κοσμική εφημερίδα της χώρας, ένας θεσμός της δημοκρατίας» σημειώνει. «Χτυπάνε το τελευταίο φρούριο» γράφει επίσης στο Τwitter ο Τσαν Ντιντάρ, πρώην αρχισυντάκτης της «Cumhuriyet», ο οποίος ζει πλέον εξόριστος στη Γερμανία.

Η αλήθεια είναι πως η «Cumhuriyet» ανήκει σε μια από τις ελάχιστες επικριτικές φωνές απέναντι στην κυβέρνηση και χρειάζεται πολύ θάρρος από τους δημοσιογράφους ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται εκεί. Όπως πολύ θάρρος χρειάζεται πλέον και για να διαδηλώσεις στην Τουρκία. Όποιος συλληφθεί μπορεί να κρατηθεί μέχρι και 30 ημέρες στην αστυνομία.

«Με αποκαλούν δικτάτορα, δεν με νοιάζει»

Είναι σαφές ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξωθεί τα πράγματα στα άκρα, όπως φάνηκε και από ομιλία του που μετέδωσε προχθές η τουρκική τηλεόραση. Η αντίδρασή του για τις συλλήψεις και προφυλακίσεις Κούρδων βουλευτών δείχνει πως εννοεί την έννοια δημοκρατία: «Οι άνθρωποι που κάνουν χρήση της ασυλίας τους για να προκαλούν και να καθυβρίζουν το κοινοβούλιό μας, την κυβέρνηση και το σύστημα δικαιοσύνης, έχουν έναν μοναδικό στόχο, να δημιουργήσουν προβλήματα για την Τουρκία στη διεθνή σκηνή» είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Θα το πω καθαρά, δεν έχω τον παραμικρό φόβο ή ανησυχία από αυτές τις διεθνείς επιθέσεις» πρόσθεσε.

Το «Spiegel» και η κυριακάτικη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» δημοσίευσαν αποσπάσματα από το σχέδιο έκθεσης προόδου για τις προενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με την Ε.Ε., που κάθε άλλο παρά κολακευτική είναι για την Τουρκία.

«Με αποκαλούν δικτάτορα. Δεν με νοιάζει. Από το ένα αφτί μου μπαίνει και από το άλλο βγαίνει. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι πώς με αποκαλεί ο λαός μου» τόνισε.

Σε «διαθεσιμότητα» άλλοι 291 αξιωματικοί του Ναυτικού

Με την πρόφαση ότι είχαν διασυνδέσεις με τους πραξικοπηματίες του περασμένου Ιουλίου, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «τίθενται σε διαθεσιμότητα» 168 αξιωματικοί και 123 υπαξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού με την κατηγορία ότι είχαν διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιερωμένο Φετουλά Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ότι ήταν εκείνος που διοργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Mε αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, περισσότεροι από 110.000 δικαστές, αστυνομικοί και 4.200 στρατιωτικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή απολυθεί στην Τουρκία, ενώ πλέον των 36.000 έχουν συλληφθεί -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Περισσότερο έχει πληγεί η τουρκική πολεμική αεροπορία και η κυβέρνηση έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη νέων πιλότων.

Με πρόφαση «τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν εναντίον των πολλαπλών τρομοκρατικών απειλών», ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Numan Kurtulmuş δικαιολόγησε και την κατάργηση 370 συνδέσμων σε 39 τουρκικές επαρχίες.

«Βρισκόμαστε σε περίοδο κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αλλά δρούμε στο πλαίσιο της νομιμότητας και οποιαδήποτε λάθη θα τακτοποιηθούν» πρόσθεσε ο Kurtulmuş.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Πληροφορίες από Deutsche Welle / hurriyetdailynews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης