Κύμα εκτοπισμένων πυροδοτεί η κατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, από τους τζιχανιστές της ISIL. Τα διεθνή δίκτυα αναφέρουν πως μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκαταλείπουν την πόλη με κάθε μέσo, παίρνοντας μαζί τους μόνο τα απολύτως απαραίτητα, ενώ η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης μοιάζει ανήμπορη απέναντι στη μάχη με τους ισλαμιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καταγιστικές εξελίξεις έρχονται ως αποτέλεσμα της πολύχρονης κατοχής του Ιράκ από τον αμερικάνικο στρατό, που ουσιαστικά όχι απλά δεν κατέβαλλε την αντίσταση των Ταλιμπάν και των δυνάμεων της Αλ Κάϊντα, αλλά αντιθέτως ενέτεινε το δυναμισμό των εξτρεμιστών και τους επέτρεψε να στρατολογήσουν χιλιάδες νέους στις τάξεις τους, με το επιχείρημα «της αντίστασης στον εισβολέα».

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής διαφαίνονται σήμερα, με τον ιρακινό στρατό να υποχωρεί άτακτα, αφήνοντας πίσω εξοπλισμό και άρματα μάχης, ενώ οι αντάρτες προελαύνουν στην κυριολεξία, καταλαμβάνοντας τις τελευταίες ώρες κι άλλες πόλεις στα βόρεια της χώρας, όπως τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεϊν, Τικρίτ, που βρίσκεται μόλις 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Μοσούλη επικρατούν χαοτικές σκηνές, με τους κατοίκους να προσπαθούν να φύγουν με κάθε μέσο και διασώζοντας όσα υπάρχοντά τους μπορούν, με φόντο τις μαύρες σημαίες που έχουν υψώσει στα κτίρια οι ένοπλοι της ISIL.


Οδομαχίες λαμβάνουν χώρα σε όλα τα σημεία, ενώ οι αντάρτες έχουν καταλάβει νοσοκομεία και κτήρια τηλεοπτικών σταθμών. Ενδεικτικό της αδυναμίας του ιρακινού στρατού, είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση προμηθεύει με όπλα «εθελοντές» που διατίθενται να πολεμήσουν τους αντάρτες, ενώ σύντομα αναμένεται να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

              Οι αντάρτες εισχωρούν προς την πόλη της Μοσούλις

Το BBC μιλά για 500.000 εκτοπισμένους, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει να στήνονται καταυλισμοί σε πόλεις των κουρδικών περιοχών του Ιράκ και αλλού.



Συναγερμός και στην Τουρκία

Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το τουρκικό προξενείο και κρατούν όμηρο τον πρόξενο, καθώς και άλλους Τούρκους, γεγονός που πυροδότησε έκτακτη σύσκεψη στη γείτονα, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου εκτιμηθεί η κατάσταση.

Χιλιάδες Ιρακινοί εγκαταλείπουν όπως όπως τα σπίτια τους και βρίσκουν καταφύγιο σε πρόχειρους καταυλισμούς.

Οι ανεξέλεγκτες πολεμικές εξελίξεις αναμένεται να εντείνουν το μεταναστευτικό ρεύμα από τις χώρες της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη.

Βίντεο ντοκουμέντο με τις σφαίρες να εξοστρακίζονται μέσα στα σπίτια

Βίντεο από την αποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος από την πόλη

Πυροβολισμοί μέσα στην πόλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης