Πυκνό μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει την υπόθεση εξαφάνισης αεροσκάφους της Malaysia Airlines, το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι των εμπειρογνωμόνων είναι πολλά και η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο με την είσοδο της Ιντερπόλ και του FBI στο παιχνίδι των ερευνών.

Το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα αίτια εξαφάνισης του Boeing 777-200 συνεχίζει να δίνει τροφή σε εκείνους που υποστηρίζουν πως το αεροπλάνο «έπρεπε να συντριβεί» προκειμένου να σκοτωθούν ορισμένοι από τους επιβάτες, οι οποίοι αποτελούσαν στόχο οργάνωσης. Τα κλεμμένα διαβατήρια και η πληροφορία πως οι άνθρωποι… φαντάσματα, που βρίσκονται πίσω από τον Αυστραλό Christian Kozel και τον Ιταλό Luigi Maraldi, αγόρασαν τα εισιτήριά τους σχεδόν ταυτόχρονα ενισχύουν τις πιθανότητες να πρόκειται για αεροπειρατεία ή και τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα μ’ ένα σενάριο, το οποίο ήρθε στο φως της δημοσιότητας το απόγευμα της Κυριακής, οι Αρχές φοβούνται πιθανή εμπλοκή Ουιγούρων αυτονομιστών. Η συγκεκριμένη μουσουλμανική μειονότητα ζει στο βορειοδυτικό τμήμα της Κίνας και έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το Πεκίνο για κατάφωρη παραβίαση των ατομικών τους ελευθεριών. Μέλη της βρίσκονται πίσω από φονικές επιθέσεις σε διάφορες πόλεις της Κίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, η είδηση πως Ουκρανοί πολίτες βρίσκονταν ανάμεσα στους επιβάτες αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η εξαφάνιση να συνδέεται με την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης στην Κριμαία.

«Θα εξετάσουμε όλον τον κατάλογο των επιβατών. Δεν θα ερευνήσουμε μόνο αυτούς τους τέσσερις ανθρώπους, αλλά όλους όσοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες. Δεν μπορούμε να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Επικεντρωνόμαστε στην ανεύρεση του αεροσκάφους» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσέιν, προσθέτοντας ότι έχουν κινητοποιηθεί και αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ακόμα και η περίπτωση της μηχανικής βλάβης εξακολουθεί να εξετάζεται από τους εμπειρογνώμονες, ωστόσο απορίες προκαλεί το γεγονός ότι το αεροσκάφος είχε αλλάξει την πορεία του και κατευθυνόταν πίσω στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ πριν χαθεί από τα ραντάρ. Ένα από τα σενάρια αναφέρει επίσης πιθανή διάλυση του αεροσκάφους εν πτήσει (35.000 πόδια), γι’ αυτό και δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής συντρίμμια στη θάλασσα.

Θολό το τοπίο με τα συντρίμμια

Την ίδια στιγμή συνεχείς είναι οι αναφορές για πιθανά σημεία συντριβής του Boeing 777-200. Βιετναμέζικο αεροσκάφος εντόπισε, πιθανόν, τμήμα της πόρτας του αεροσκάφους των Malaysia Airlines 90 χλμ. νότια του νησιού Το Τσου – δόθηκε μάλιστα στη δημοσιότητα και σχετική φωτογραφία. 

Κάθε μεταλλικό αντικείμενο που εντοπίζεται βαφτίζεται τμήμα του αεροσκάφους, ωστόσο οι αρχές τηρούν στάση αναμονής. Οι πετρελαιοκηλίδες που εντοπίστηκαν το Σάββατο ανοιχτά του Βιετνάμ δεν οδήγησαν τελικά στον εντοπισμό συντριμμιών και σήμερα το πρωί ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας ανέφερε πως δεν έχουν βρεθεί ίχνη του αεροπλάνου.

Το εξαφανισμένο αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση MH370 από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο, μεταφέροντας 227 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα. Σωστικά συνεργεία από τις ΗΠΑ, τη Μαλαισία, το Βιετνάμ και την Κίνα συμμετέχουν στις έρευνες τόσο από αέρος όσο και από θαλάσσης.


 
Ειδικότερα, 34 αεροσκάφη και 40 πλοία οργώνουν τη θάλασσα, ενώ πράκτορες του FBI κατευθύνονται στη Σιγκαπούρη για να εξετάσουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

«New York Times»: Δεν υπάρχουν ενδείξεις έκρηξης

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική εφημερίδα «New York Times», επικαλούμενη ανώτερο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, αναφέρει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις έκρηξης.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χρησιμοποίησε ένα σύστημα δορυφόρων που καταγράφει ισχυρές λάμψεις στο έδαφος με στόχο να διαπιστωθεί αν σημειώθηκε έκρηξη στο σημείο όπου χάθηκε το αεροσκάφος. Ωστόσο, καμία τέτοια διαπίστωση δεν έγινε.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερα από την είδηση πως το Boeing 777-200 έκανε αναστροφή, επιχειρώντας να επιστρέψει προς την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, απ’ όπου είχε απογειωθεί. Οι εμπειρογνώμονες εξετάζουν την περίπτωση να βρισκόταν σε εξέλιξη αεροπειρατεία και οι δράστες να ζήτησαν από τον πιλότο να γυρίσει πίσω στο αεροδρόμιο, να ακολούθησε συμπλοκή μέσα στο πιλοτήριο και το αεροσκάφος να συνετρίβη στη θάλασσα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι έρευνες έχουν επεκταθεί και στο δυτικό τμήμα των ακτών της Μαλαισίας, ενώ ήδη η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε επισήμως από το Βιετνάμ την άδεια να εισέλθουν πλοία της στα χωρικά ύδατα της γειτονικής χώρας, ώστε να διαπιστωθεί αν τα ύποπτα αντικείμενα που βρέθηκαν να επιπλέουν κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν μέρη του Boeing 777.

Ιντερπόλ: Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Εν τω μεταξύ η Ιντερπόλ ανακοίνωσε ότι δεν έγινε έλεγχος στη βάση δεδομένων της από καμία χώρα σχετικά με τα διαβατήρια ενός Αυστριακού και ενός Ιταλού από τη στιγμή που δηλώθηκαν ως απολεσθέντα μέχρι την αναχώρηση της πτήσης.

Το εισιτήριο των ύποπτων επιβατών της Malaysian AirlinesΌπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον δύο επιβάτες, ένας Ιταλός και ένας Αυστριακός, επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος επικαλούμενοι πλαστά στοιχεία, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, η οποία πρόσθεσε μέσω ανακοίνωσης πως εξετάζει «και άλλα ύποπτα διαβατήρια».

«Ενώ είναι πολύ νωρίς για να εικάσουμε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ των κλεμμένων διαβατηρίων και του αγνοούμενου αεροπλάνου, είναι φανερά πολύ ανησυχητικό το ότι κάποιος μπόρεσε να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος που πραγματοποιούσε διεθνή πτήση χρησιμοποιώντας ένα κλεμμένο διαβατήριο, καταχωρημένο στις βάσεις δεδομένων της Ιντερπόλ» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ρόναλντ Νομπλ.

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες επιβατών του μοιραίου Boeing

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, συνεχίζεται το δράμα των συγγενών των επιβατών, οι οποίοι περιμένουν με αγωνία νεότερα για την τύχη των δικών τους ανθρώπων.

Όπως έγινε γνωστό, ανάμεσα στους 239 αγνοούμενους βρίσκεται ένας άνδρας ονόματι Φίλιπ Γουντ και δύο ζευγάρια: ο Μάκτεχ Μουκχέρτζι και η σύζυγός του Ξιάομο Μπάι, καθώς και οι Ρόμπερτ και Κάθριν Λόουτον, οι φωτογραφίες των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο Φίλιπ Γουντ, 51 ετών, είναι εργαζόμενος στην IBM της Κουάλα Λουμπούρ και σύμφωνα με συγγενείς του είναι άνθρωπος του Θεού και δείχνει ιδιαίτερη αγάπη στην οικογένειά του. Στο παρελθόν ζούσε στο Πεκίνο και έχει δυο γιους, που κατοικούν στο Τέξας.

Ο Μάκτεχ Μουκχέρτζι, 42 ετών, και η σύζυγός του Ξιάομο Μπάι, 37 ετών, αγνοούνται επίσης. Έχουν δύο παιδιά, τα οποία δεν ταξίδευαν μαζί τους. Είναι κάτοικοι Πεκίνου.

Οι Ρόμπερτ και Κάθριν Λόουτον κατάγονται από το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας και ταξίδευαν μαζί με φιλικό τους ζευγάρι.

Το πάθος τους για τα ταξίδια ανά τον κόσμο ήταν γνωστό, στοιχείο που είχαν μεταδώσει και στις δύο κόρες τους.

Διαβάστε επίσης:
Νέα τροπή στο θρίλερ, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 9 Μαρτίου 2014, 08:00

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης