Του Χρήστου Μαζάνη  

Ένα ρεπορτάζ της κρατικής ιταλικής τηλεόρασης Rai 3, έρχεται να ταράξει τα νερά στην Αλβανία, αφού αποκαλύπτει τις αποθήκες που χρησιμοποιούν οι ναρκέμποροι της γείτονας χώρας, προκειμένου στη συνέχεια να προωθούν την πραμάτειά τους στην Ευρώπη.
  
«Τόνοι ναρκωτικών κρύβονται στα τούνελ και τα οχυρά – μπούνκερ του αμυντικού συστήματος που είχε κατασκευάσει η Αλβανία κατά την περίοδο του Ενβέρ Χότζα, κατά μήκος των ακτών της χώρας, των χερσαίων συνόρων και γύρω από στρατιωτικού ενδιαφέροντος περιοχές (αεροδρόμια)», αναφέρεται στην έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μπούνκερ αυτά κατά περιοχές επικοινωνούν μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα σύμπλεγμα που το χρησιμοποιούν πλέον οι μαφιόζοι για να αποθηκεύουν ναρκωτικά και να τα διακινούν από περιοχή σε περιοχή μέχρι να τα εξάγουν από τη χώρα. Οι κατασκευές αυτές βρίσκονται μέχρι και στις παραλίες, οπότε είναι και πιο εύκολο για τους μαφιόζους να μετακινούν τα ναρκωτικά σε πλοιάρια που προσεγγίζουν την ακτή.

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, μιλώντας στην εκπομπή «EstOvest», επισημαίνει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν αποθηκευμένοι 10.000 τόνοι ναρκωτικών σε τούνελ και πρόκειται να προωθηθούν στην Ιταλία. Ο ίδιος παραδέχεται μεταξύ άλλων πως η χώρα του έχει μετατραπεί σε μια «ναρκο-χώρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρεπορτάζ της ιταλικής τηλεόρασης ασχολείται μεταξύ άλλων και με το σκάνδαλο το οποίο έχει ξεσπάσει την Αλβανία και αφορά στην εμπλοκή του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, και πρώην υπουργού Εσωτερικών Σαιμίρ Ταχίρι με ναρκέμπρους.

Δείτε το ρεπορτάζ της RAI:

Και όλα αυτά την ώρα που το πολιτικό σκηνικό στη χώρα του Έντι Ράμα έχει πάρει φωτιά με την αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με αφορμή το οργανωμένο έγκλημα.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα από την πλευρά των Αρχών, αφού όπως έγραψε τις προηγούμενες ημέρες το zougla.gr, μια ειδική ομάδα (task force), αποτελούμενη από πράκτορες του FBI, Iταλούς, Γερμανούς και Άγγλους αστυνομικούς αναλαμβάνει τα ηνία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Έντι Ράμα

Το FBI βρίσκεται ήδη στη χώρα και όπως αποκάλυψε ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Nτόναλτ Λου και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Ντόναλντ Λου

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης , Λουλζίμ Μπασά, ο οποίος κατηγόρησε τη Δευτέρα την κυβέρνηση του Έντι Ράμα ότι «ξεπλένει» τα χρήματα από τα ναρκωτικά.

Λουλζίμ Μπασά

Συγκεκριμένα, σε μια γραπτή ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι κατά τη διάρκεια του 2018, ο πρωθυπουργός θα «ξεπλύνει» τα δισεκατομμύρια που προήλθαν από τις πωλήσεις ναρκωτικών.

«Το έργο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 δείχνει τις σχέσεις του Ράμα με το έγκλημα. Οι φόροι των πολυτελών ξενοδοχείων αλλάζουν με ένα τρόπο για να ξεπλύνουν τα χρήματα από τα εγκλήματα», είπε ο Μπάσα, προσθέτοντας ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα είναι κατά του κρατικού προϋπολογισμού.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης